مقدمه و هدف
اولين قدم در مراحل مطالعاتي يك پروژه آبي، مطالعات هواشناسي است، به طوريكه ساير مطالعات مانند هيدرولوژي، سيلخيزي، فرسايش و رسوب و غيره بر آن متكي است.
بديهي است دسترسي به دادههاي كافي و دقيق شبكه ايستگاههاي هواشناسي از يك طرف موجب كوتاهتر شدن مدت مطالعات گرديده و از طرف ديگر در بر آورد مقرون به صحت ابعاد تاسيسات و به دنبال آن هزينههاي اجرايي طرح موثر است.
از آنجا كه آمار هواشناسي و به ويژه بارندگي در ايران با خلاءهاي گسترده ناشي از عدم ديدهباني يا مشكوك بودن آمار مواجه است، لذا دستيابي به يك روش صحيح بازسازي خلاءهاي آماري ضروري به نظر ميرسد.
آنچه در اين پژوهش دنبال ميشود انتخاب روشي مناسب جهت بازسازي خلاءهاي آماري بارندگي ميباشد به طوريكه آمار بازسازي شده با آنچه واقعيت داشته ولي به دلايلي ثبت نگرديده حدالامكان نزديك باشد.
1-2- فرايند بارش و ويژگيهاي آن
1-2-1- بارندگي:
بارندگي يا بارش شامل كليه نزولات جوي مانند باران، برف و تگرگ ميباشد كه بر اساس اقاليم مختلف باران و يا برف قسمت عمده از آن را تشكيل ميدهد. بارش در واقع ورودي سيكل هيدرولوژي ميباشد. بارندگي در مناطق مرطوب با پراكنش منظم و در تمام طول سال اتفاق ميافتد، در حاليكه در مناطق خشك و نيمه خشك پراكنش نامنظم و حتي گاهي در يك بارندگي كوتاه مدت بيش از 50% بارندگي سالانه بوقوع ميپيوندد.
1-2-2- فرايند بارندگي
به طور كلي مكانيسم بارندگي ناشي از افزايش رطوبت نسبي هوا تا حد معيني است كه اين پديده يا در اثر تبخير از سطح آب يا سطوح نمناك حاصل ميشود يا در اثر كاهش دماي هوا و يا ممكن است تلفيقي از اين دو باشد.