غلامرضا غفاری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی در پاسخ به این سوال که برای رواج دوباره گفتوگو در جامعه ایران به چه مدت زمانی نیاز است، گفت: «در تاریخ اسلام و پیشینه فرهنگی کشورمان مناظره و گفتوگو رواج داشته و اوج این مسئله را در آستانه انقلاب شاهد بودیم.»
وی ادامه داد: تحقق این مسئله که گفتوگو و مناظره باز هم در سطح گسترده در کشور و دانشگاههای ما صورت گیرد نیازمند زمان و حرکت تدریجی به سمت عمومیت یافتن است. فرهنگ مناظره، گفتوگو، تعامل، نقد و نقادی، تحمل و داشتن سعه صدر در مقابل دیدگاهها و آرای رقیب یا مخالف یک شبه محقق نمیشود و نیاز به زمینهسازیهای بیشتر و فراهم کردن فرصتهای گفتوگو و نیز آموزش است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری ضمن قدردانی از فعالیتهای سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در برپایی مسابقات مناظره دانشجویی، گفت: وقتی سازمانی متولی این امور میشود متوجه دشواری آن نیز هست و باید با سعه صدر کارها را پیش ببرد و لوازم لازم را فراهم کند.
وی به وضعیت نظام تربیتی و آموزشی کشور نیز اشاره و عنوان کرد: باید این نظام را بررسی کنیم و ببینیم آیا نظام تربیتی ــ آموزشی ما یک طرفه و از بالا به پایین است؟ آیا امکان و احترام لازم برای گفتوگو را ایجاد و به همه افراد سهمی برای حرف زدن میدهد.
غفاری ادامه داد: باید در نظام آموزشی مهارت تعامل و تحمل را همزمان آموزش دهیم و در همین راستا امکان بروز و ظهور گفتوگو را در جامعه فراهم کنیم که مسابقات مناظره دانشجویی و کرسیهای آزاداندیشی عادت دیدن دیگری و شنیدن سخن متفاوت را برای دانشجویان فراهم میکند.
وی ادامه داد: ما دورههای درخشانی در عمومیت یافتن مناظره و گفتوگو در کشور داشتهایم. تاریخ علم و رشد علمی نیز گواه بر این است که افولهای علمی ــ اجتماعی زمانی رخ داده که گفتوگوها قطع شده و دیگر میدانی برای جولان اندیشه وجود نداشته اما در جایی که میدان تحرک فراهم بوده و آرای مختلف مطرح میشد شاهد رشد علم و تمدن سازی هستیم. یعنی دوره تمدن سازی دورانهایی بوده که امکان گفتوگوی علمی فراهم شده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در پاسخ به این سؤال که در بدبینانهترین حالت ممکن چه قدر زمان لازم است که به سطح مناسبی از رواج گفتوگو در جامعه برسیم؟ گفت: به میزان فعالیتهای ما بستگی دارد و اینکه چه اندازه میدان را برای شنیدن آرای مخالف آماده کرده و زمینه رشد خودمان فراهم کنیم. البته در ترویج و عمومیت یافتن گفت وگو نباید به هیچ قلهای اکتفا کرد بلکه باید به جایی برسیم که با رواج گفت وگو سهمی را در اندیشه و دانش بشری پیدا کنیم.
وی حیات اجتماعی و فرهنگی هر فرد خاصه دانشجویان را وابسته به قدرت و توانمندی آنها در عرصه گفت وگو دانست و خاطرنشان کرد: مهارت گفت وگو مانند هر مهارت دیگری فرصت فراگیری و تمرین نیاز دارد. اکنون چند میلیون دانشجو داریم اما از این تعداد دو هزار و 308 دانشجو در هفتمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران شرکت کردند. همین تعداد نیز فرصت و توان تأثیرگذاری بر جامعه و دانشگاه ها را دارند.
غفاری آموختن کارگروهی در سطح نظری و عملی، مواجهه با تفکرات مختلف و تلاش برای دستیابی به خرد جمعی، مواجهه با نقد دیدگاههای خود و دیگران و آموختن نقد پذیری و نقادی، آموختن نحوه ارائه ایده و دفاع از ایدهها و باورها، مدیریت زمان، تقویت بیان و ارتقای قدرت تحمل و سعه صدر را از دستاوردهای حضور دانشجویان در مسابقات مناظره دانشجویان ایران برشمرد و گفت: از سوی دیگر سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با توجه به حضوری که در دانشگاهها دارد میتواند از دستاوردهای این مسابقات برای ترویج گفتوگو در دانشگاهها استفاده کند.
پایان/