حمیدرضا حاجیبابایی در یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: مشکل معیشت از مباحث دهههای اخیر فرهنگیان است و در برنامه ششم توسعه این موارد را احصا کردیم و در قانون نسخهای نوشتیم که اگر عملیاتی میشد شاید امروز این سؤال با این شدت مطرح نبود اما چون برنامه ششم توسعه اجرا نشده است با این مقوله مواجهیم.
از صرفهجویی در حقوق تا ادغام کلاسها
رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس در واکنش به سؤال یکی از معلمان مبنی بر اینکه با استقرار نظام 6.3.3 در آموزشوپرورش او را از سال 95 مجبور کردهاند که برای تدریس از دوره متوسطه به ابتدایی برود، بیان کرد: برای اجرای نظام 6.3.3 در سال 92 هیچ مشکلی نداشتیم و این معلم را هم سال 95 بهاجبار به دوره ابتدایی فرستادهاند، این مسئله ربطی به 6.3.3 ندارد چون سال 92 گفتند "350هزار معلم مازاد داریم" و این باعث شد نه مجلس و نه دولت به آموزشوپرورش مجوز جذب معلم ندهند و دانشگاه فرهنگیان هم عملاً تعطیل کردند و از سال 92 تا 95 سالانه 30 هزار نفر در آموزشوپرورش بازنشسته شدند که هیچ کس جایگزین آنها نشد در این شرایط وزارت آموزشوپرورش برای جبران کمبود معلم، کلاسهای درس را ادغام کرد؛ در آن ایام ما میانگین جمعیت دانشآموزان کلاسهای درس کشور را به 22.9 رسانده بودیم که هماکنون از 30 نفر عبور کرده است؛ چرا نمیگویند الزام معلمان برای تدریس در دوره ابتدایی بهدلیل ادغام کلاسهای دوره متوسطه و فرستادن نیروهای آزاد به دوره ابتدایی با هدف کمبود آموزگار است؟ خرید خدمات آموزشی هم روش دیگر برای جبران کمبود معلم است. هماکنون حدود 40هزار معلم را به این طرح وارد کردهاند و با پرداخت ماهانه 500 تا 700 هزار تومان حقوق از او میخواهند که 40 دانشآموز را اداره کند!
وی درباره وضعیت معلمان حق التدریس گفت: مشکل این معلمان باید حل شود اما چرا آموزشوپرورش، معلم حقالتدریس، خرید خدمات و روزمزد بهکار میگیرد؟ مگر دانشگاه فرهنگیان را ندارد؟ چون بحث خصوصیسازی و اداره ارزان آموزشوپرورش مطرح است به این سمت میروند که یک نیروی لیسانس را بیاورند که چند سال با حداقل حقوق برای آنها کار کند اما سؤال این است اگر این افراد کارآمد هستند آنها را استخدام کنند و اگر کارآمد نیستند چرا آنها را وارد کلاسهای درس کردند؟ متأسفانه دولت و آموزشوپرورش درباره استخدام آنها همکاری نمیکنند.
خرید خدمات یعنی معلم ارزان برای دولت
حاجیبابایی درباره معلمان خرید خدمات آموزشی عنوان کرد: خرید خدمات یعنی آموزشوپرورش بدون هیچ آزمونی، هر فردی را که میخواهد، معلم کند و رئیسجمهور هم هنگام ارائه لایحه بودجه به مجلس تأکید داشت که 10درصد دانشآموزان از سال آینده تحت پوشش طرح خرید خدمات قرار بگیرند! این چه تعریفی از آموزشوپرورش است؟! نتیجه چنین نگاهی میشود این که یک جوان 5 سال به دورترین روستاها برای تدریس میرود و نه حقوق و بیمه مناسب دارد و نه تعیین تکلیف میشود چون حضور او برای دولت ارزان تمام میشود، این روند تلف است و واقعاً نمیدانم دیوان محاسبات در این کشور چه میکند؟ اگر آموزشوپرورش میخواهد نیرو بگیرد، آزمون برگزار کند و از آن طریق اقدام به جذب معلم کند.
رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس درباره ادامه تحصیل فرهنگیان بیان کرد: قانونی در مجلس مصوب شده است که همه کارکنان وقتی استخدام دستگاهی شدند در حین کارمند بودن فقط میتوانند یک مقطع بالاتر بروند یعنی فردی که لیسانس دارد فقط میتواند فوق لیسانس بخواند البته این مشکل را پیگیری کردیم اما در صحن مجلس رأی نیاورد هماکنون قانون مدیریت خدمات کشوری در حال بررسی است و از طریق آن موضوع را بررسی میکنیم و امیدواریم به نتیجه برسیم اما این مجلس است که باید به آن رأی بدهد.
وی گفت: آموزشوپرورش در سال 97، 194 هزار نفر کمبود معلم داشت اما چگونه آن را جبران کرد؟ روش جبران به این صورت بود که نیروهای پیشدبستانی را به کلاسهای درس فرستادند تا کسری نیرو جبران شود اما همین افراد را هم استخدام نمیکنند؛ حرف ما این است که به معلم عزت بدهید، او را از طریق دانشگاه فرهنگیان جذب کنید که حقوق مناسب داشته باشد و از همان روز اول استخدام شود تا دیگر به هیچ نمایندهای برای استخدام نیاز نداشته باشد اما متأسفانه برای کم کردن هزینهها از روش خرید خدمات آموزشی استفاده میکنند؛ دانشگاه فرهنگیان برای جبران کمبود معلم باید سالانه 50 هزار دانشجو بگیرد.
حاجیبابایی در پاسخ به پرسش یکی از معلمان که در سال 89 استخدام شده اما هنوز پیمانی است و تعیین تکلیف نشده، عنوان کرد: در سال 89، 40 هزار نفر استخدام شدند و طبق قانون بعد از 5 سال پیمانیها باید رسمی شوند اما بنده نمیدانم گناه اینها چیست که رسمی نشدهاند، شاید گناه آنها این است که در دوره ما استخدام شدند.