فهرست مطالب
چکیده 1
1- مقدمه 2
2- تعریف شبکه های اجتماعی 4
3- ریشهشناسی 4
4- تاریخچه 5
5- شکل شبکه های اجتماعی 6
6- اهمیت شبکه های اجتماعی 7
7- تأثیرگذاری 8
7-1- گردشگری 8
7-2- خودسانسوری 9
8- مزایای شبکه های اجتماعی 9
8-1- ارتباط جهانی 9
8-2- اشتراک علایق 10
8-3- اشتراک لحظه ای اطلاعات 10
8-4- تبلیغات رایگان 11
8-5- سرعت بالای انتشار اخبار 11
9- معایب شبکه های اجتماعی 12
9-1- در معرض خطر قرار گرفتن روابط چهره به چهره 12
9-2- مزاحمت های سایبری و جرایم علیه کودکان 13
9-3- جعل هویت و کلاه برداری 13
9-4- اتلاف کننده زمان 13
9-5- به خطر افتادن حریم شخصی 14
10- آنالیز شبکههای اجتماعی 14
11- مدلهای انتشار اطلاعات 17
11-1- مدل انتشار مستقل 17
11-2- مدل حد آستانه خطی 17
12- شبکههای اجتماعی اینترنتی در دنیا 18
13- انواع شبکه های اجتماعی شناخته شده 20
13-1- فیسبوک – Facebook 20
13-2- توییتر – Twitter 20
13-3- یوتیوب – YouTube 26
13-4- اینستاگرام – Instagram 28
13-5- گوگل پلاس – Google+ 30
13-6- تلگرام – Telegram 31
13-7- واتس اپ - WhatsApp 31
14- شبکه های اجتماعی شناخته شده در ایران 35
14-1- شبکه اجتماعی کلوب 35
14-2- شبکه اجتماعی فیس نما 35
14-3- شبکه اجتماعی فارس توییتر 36
14-4- شبکه اجتماعی هم میهن 36
14-5- شبکه اجتماعی افسران 36
15- چرا کاربران وارد شبکه های اجتماعی می شوند؟ 37
16- چه چیزهایی برای راه اندازی شبکه اجتماعی نیاز هست؟ 37
17- مواردی که قبل از ایجاد شبکه مجازی در نظر گرفت 38
18- ابزار های آسان برای ساخت شبکه اجتماعی 40
19- نحوه راه اندازی شبکه های اجتماعی 40
20- مراحل ساخت یک شبکه اجتماعی (PHPDolphin Social Network) 42
21- سرویسهای توسعه شبکه های اجتماعی 51
22- سرویسهای دیجیتال توسعه شبکه های اجتماعی 51
23- تفاوت مدیریت شبکه های اجتماعی با مدیریت سایر پایگاه ها 52
24- مدیریت زمان در شبکه های اجتماعی 54
25- نتیجه گیری 57
منابع 58
چکیده
شبکه اجتماعی ساختاری اجتماعی است که از گرههایی (عموماً فردی یا سازمانی) تشکیل شدهاست شبکه¬های اجتماعی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی هستند و با اینکه عمر خیلی زیادی ندارند، توانسته¬اند به خوبی در زندگی مردم جا باز کنند. افراد زیادی از سنین مختلف و از گروه های اجتماعی متفاوت در شبکه های اجتماعی مجازی گرد هم آمده و از نقاط مختلف، از طریق شبکه های اجتماعی با هم ارتباط برقرار می کنند. بطوریکه شبکه های اجتماعی نقش پررنگی در دنیای امروز دارند و نمی توان آن ها را نادیده گرفت. این شبکهها بر ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی افراد و در سطوح مخنلف تاثیرگذار بوده و به همین دلیل در حال گسترش هستند و در آینده نقش به مراتب بیشتر و مهم تری را در زندگی بازی خواهند کرد.
در حال حاضر شبکه های اجتماعی بسیاری از قبیل فیسبوک، تلگرام، واتس اپ، تویتر، کلوب، یوتیوب و... وجود دارد که در ادامه به بررسی و امکانات و نحوه راه اندازی یک شبکه اجتماعی خواهیم پرداخت.
1- مقدمه
بی شک، سده اول از هزاره سوم میلادی را می توان عصر دگرگون شدن ارتباطات و شکل گیری گونه های تازه¬ای از ارتباطات جهانی دانست؛ ارتباطاتی که مبتنی بر کاستن فاصله ها و افزودن بر کیفیت زندگی اجتماعی افراد بشر هستند. البته باید توجه داشت که این فقط ابزارها نیستند که در این تحول بزرگ جهانی هر لحظه نو و شکل به شکل می شوند، بلکه بشر نیز تحت تأثیر جریان سریع فناوری های تازه و به روز، آن به آن خواسته هایش رنگ و شکلی تازه می گیرد؛ خواسته هایی که همه برآمده از یک خواسته اصلی هستند؛ یعنی زندگی آسان و ارتباط بدون مرز. تحولات شکل گرفته در عصر جدید در دنیای اینترنت که خود زاده همین عصر می باشد، رونق و سرعت بیشتری دارد؛ به گونه ای که اگر فردی امروز سری به اینترنت بزند و دگر بار سال آینده باز سری به جهان مجازی بزند، از تغییرات حاصل شده متحیر خواهد شد.
شبکه های اجتماعی، خود یکی از شکل های تکامل یافته ارتباطات بدون مرز و فاصله در اینترنت هستند؛ ارتباطاتی که با به خدمت گرفتن جدیدترین و به روزترین امکانات عرضه شده در دنیای وب برای کاربران خود، بهشتی رؤیایی از داشتن همه امکانات یکجا و بدون محدودیت را فراهم آورده است. این نوع از پایگاه های اینترنتی را می توان به جرأت نسخه تکامل یافته وب 2 یا وب کاربرمحور دانست. همه ابزارهای تولد یافته در انقلاب وب 2 به صورت یکجا در شبکه های اجتماعی به خدمت گرفته شده اند تا کاربران بدون دغدغه و به راحتی به فعالیت های روزمره خویش در وب بپردازند.
برای شبکه های اجتماعی تعاریف متفاوتی ذکر شده که هر کدام از آنها به نوعی می کوشد تا این پدیده بزرگ جهانی را توصیف نماید؛ اما حق این است که خواسته های کاربران و به کارگیری امکانات جدید است که لحظه به لحظه شأن جدیدی را برای این پدیده جهانی به وجود می آورد. اما به صورت کلی اگر خواسته باشیم، شبکه های اجتماعی را به عمومی ترین حالت آن تعریف کنیم باید بگوییم شبکه اجتماعی عبارت است از سرویس خدماتی تحت وب که به افراد اجازه می دهد:
• یک پروفایل عمومی یا نیمه عمومی در داخل سیستم بسازند.
• به فهرست مفصل ارائه شده از کاربران و ارتباطات شان در داخل شبکه دسترسی داشته باشند.
• اطلاعات ارائه شده توسط سایر کاربران در داخل شبکه را مرور و ملاحظه نمایند.
طبیعت این نوع از سایت ها و همچنین واژه نامه اصطلاحات متداول در این شبکه ها از سایتی به سایت دیگر متفاوت می باشد. باید دقت داشت که شبکه اجتماعی از دو کلمه «شبکه» و «اجتماع» تشکیل شده است. این نوع نامگذاری به دو معنا در ماهیت آن دلالت دارد: نخست تأکید می نماید که ماهیت این نوع سایت، شبکه است و دوم اینکه این نوع از شبکه با ارتباطاتی که بین کاربران آن شکل می گیرد، تبدیل به یک اجتماع هدفمند می گردد. برقراری ارتباط در این نوع شبکه برای همگان میسر و کاملاً اختیاری است و افراد می توانند با هر کسی که تمایل دارند ارتباط برقرار نمایند، یا ارتباط خود را رد نمایند.
2- تعریف شبکه های اجتماعی
شبکه اجتماعی ساختاری اجتماعی است که از گرههایی (عموماً فردی یا سازمانی) تشکیل شدهاست که توسط یک یا چند نوع خاص از وابستگی مانند ایدهها و تبادلات مالی، دوستان، خویشاوندان، لینکهای وب، و سرایت بیماریها (اپیدمولوژی) به هم وصل هستند.
تحلیل شبکههای اجتماعی روابط اجتماعی را با اصطلاحات رأس و یال مینگرد. به بیان دیگر، در سادهترین شکل، یک شبکه اجتماعی نگاشتی از تمام یالهای مربوط، میان رأسهای مورد و مطالعه است. رأسها بازیگران فردی درون شبکهها و یالها روابط میان این بازیگران هستند. انواع زیادی از یالها میتواند میان رأسها وجود داشته باشد.
شبکه اجتماعي مجازي مثل هر شبکه اجتماعي از اجتماع و روابط انسانها در آن تشکيل شده است تعداد روابط در يک شبکه يا اندازه شبکه در تعريف آن مهم نيست بلکه ممکن است نوع آنرا تغيير بدهد. کوچکترين اجتماع انساني از 2 نفر تشکيل ميشود.
تاکنون تعاریف گوناگونی از شبکههای اجتماعی اینترنتی یا مجازی ارایه شده است. آخرین تعریفی که دقیقتر به نظر میرسد میگوید، شبکههای اجتماعی اینترنتی عموما سرویسهای مبتنی بر وب هستند. سرویس آنلاین، پلتفرم یا سایتی محسوب میشوند که مردم در آنها می توانند، نظرات، علاقهمندیها و در یک کلام محتوا ایجاد و با دوستان و سایرین به اشتراک بگذارند.
مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات