عنوان:
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 45
توسعه فيزيکي شهري به مفهوم گسترش و بسط فضاهاي کالبدي شهر است، چنانچه توسعه فيزيکي موزون، سازمانمند و متعادل صورت گيرد، مطلوب خواهد بود. اما اگر توسعه فيزيکي در بخشهاي مختلف شهر ناموزون باشد، موجب ناپايداري شهري ميشود (پوراحمد و شماعي، 1380: 10). به افزايش کمي و کيفي کاربريها و فضاهاي (مسکوني، تجاري، مذهبي، ارتباطي و...) يک شهر در ابعاد افقي و عمودي که در طول زمان انجام ميگيرد، توسعه فيزيکي گفته ميشود. توسعه شهر ميتواند عبارت باشد از گسترش هماهنگ و متعادل سطح اختصاص داده شده به ساختمان هاي مسکوني در يک شهر با سطوح مورد نياز ساير کاربريها. به عبارت ديگر در توسعه شهري بايد به برابري و تعادل بين کيفيت و کميت آنچه که احداث ميشود از يک سو و از سوي ديگر به تعداد و اندازه جمعيت شهرنشيني که در اين مناطق جاي ميگيرند اهميت داد. توجه به محيطزيست شهري و در نظر گرفتن رفاه و آسايش شهروندان در کنار رعايت اصول زيبايي شهرها از اهداف برنامهريزي شهري میباشد (مشهدي زاده دهاقاني، 1373: 423-422).
به افزايش کمي و کيفي کاربريها و فضاهاي کالبدي يک شهر در ابعاد افقي و عمودي که در طول زمان انجام ميگيرد ميتوان توسعه فيزيکي اطلاق نمود (زنگيآبادي، 1372: 38). و اگر اين روند سريع و بيبرنامه باشد به تسنيق فيزيکي متعادل و موزون فضاهاي شهري نخواهد انجاميد و در نتيجه سامانههاي شهري را با مشکلاتي مواجه خواهد ساخت(فردوسي، 1384: 18). رشد و توسعه فيزيکي شهرها پديدهاي است که هر چند از دوران يکجانشيني و آغاز توليد مازاد کشاورزي و به تبع آن افزايش جمعيت آغاز گشته است ولي صورت جدي و مسئلهزاي آن را بعد از انقلاب صنعتي و آغاز غلبه دانش بشري بر سلطه محيط طبيعي دانستهاند. چون عرصه شهرها قبل از اين دوران در محدودهاي محدود شکل مييافت (Larsen & et al, 2005: 95).
گسترش فيزيکي فرايندي پوياست که طي آن محدودههاي فيزيکي شهر و فضاهاي کالبدي آن در جهت عمودي و افقي از حيث کمي و کيفي افزايش مييابد و اگر اين روند سريع و بيبرنامه باشد، به ترکيب فضايي مناسبي از فضاي شهري نخواهد انجاميد و در نتيجه سيستم شهري با مشکلات عديدهاي روبرو خواهد شد (ضيافتي، 1389: 2-1). توسعه فيزيکي يا توسعه کالبدي يک شهر به خودي خود نميتواند بد باشد و نه ميتواند خوب و بينقص باشد. نميتوان از توسعه شهرها ممانعت به عمل آورد چرا که شهر نيز همچون موجودات زنده به وجود ميآيد، رشد ميکند و بزرگ ميشود، عوامل عديدهاي نظير رشد جمعيت و مهاجرت به شهر، اين توسعه فيزيکي را تسريع ميکند (بمانيان، 1387: 106).
طي نيم قرن اخير، شهرنشيني و توسعه شهرها در جهان و ايران رشد شتاباني داشته است و پيشبينيهاي جمعيتي مبتني بر روند و نرخ رشد جمعيت نشان ميدهد که تا سال هاي پس از 2000 بخش اعظم جمعيت جهان در شهرها زندگي خواهند کرد. ايران نيز دقيقاً اين روند شتابان شهرنشيني و توسعه شهرها را از جهت فيزيکي و جمعيتيطي چند دهه اخير داشته است (مهندسان مشاور هامونپاد، 1383: 50). در شرايط کنوني رشد روزافزون شهرها که متأثر از رشد جمعيت و مهاجرت ميباشد منجر به ساخت و سازهاي بدون برنامهريزي و موجب تغييرات زيادي در ساختار فضايي شهر بخصوص گسترش آنها در زمينهاي کشاورزي شده است که لزوم هدايت آگاهانه و سازماندهي اساسي همراه با جلوگيري از اتلاف زمينهاي کشاورزي را افزايش داده است. در واقع ميتوان چنين بيان کرد که توسعه فيزيکي شهر فرايندي پوياست که اگر اين روند بدون برنامه باشد، نه تنها ترکيب فضايي مناسبي از فضاهاي شهري بوجود نخواهد آمد بلکه مشکلات بسياري را در زمينه دسترسي به خدمات شهري، دامنگير شهروندان خواهد نمود. همچنين استفاده غير اصولي از اراضي شهري باعث تخريب محيطزيست خواهد گرديد (عسگري، 1381: 4).
فهرست مطالب
توسعه فيزيکي شهر.
توسعه شهري.
کاربري زمين.
کاربري زمين شهري.
تغييرکاربري اراضي.
برنامهريزي کاربري اراضي شهري.
عوامل موثر بر توسعه فيزيکي شهرها.
عوامل بيروني .
عوامل اقتصادي .
عوامل اجتماعي.
عوامل محيطي و طبيعي .
عوامل ژئوپليتيکي .
عوامل دروني نگرش به شهر .
سياست ها و مديريت ها (دولت) .
محدويت هاي توسعهي فيزيکي شهرها .
محدويت هاي طبيعي.
محدوديت هاي ناشي از عوامل اجتماعي.
محدوديت ها ناشي از عوامل اقتصادي.
محدوديت هاي ناشي از عوامل فني .
محدوديت هاي ناشي از عوامل اداري و سياسي.
توسعه فيزيکي شهري در کشورهاي توسعه يافته.
توسعه فيزيکي شهري در کشورهاي در حال توسعه.
نظريه هاي توسعه شهر ي .
نظريه ي رفتار انساني .
نظريه اقتصادي.
نظريه تاثير وسائط نقليه و خطوط ارتباطي در توسعه فيزيکي شهر ها :
نظريه شهرهاي نا متمرکز .
نظريه کنش متقابل انسان ها .
ديدگاه رشد پيوندي .
نظريه توسعه پايدار شهري .
نظريه شهري کاستلز .
نظريه گسترش کالبد شهري در خاورميانه .
نظريه سرمايه داري بهره بري .
نظريه دولت و شهر نشيني .
ديدگاه هاي مهاجرت .
نظريه وابستگي.
نظريه سيستمي.
پيامدهاي زيست محيطي توسعه شهري.
نابودي اراضي کشاورزي.
آسيب هاي زيست محيطي .
محيط هاي طبيعي.
محيط انسان ساخت.
شيوه هاي مصرف فضا در حواشي شهرها.
تهاجم به فضاي باز(تهاجم کمي).
تهاجم به اراضي تحت کاربري (تهاجم کيفي).
تهاجم به خارج از محيط هاي پيراموني شهر ها.
راهبرد هاي حفاظت ازباغ ها وفضاي سبز در فرايند توسعه شهري.
راهبردهاي فراشهري.
کمربند هاي سبز .
کمان هاي سبز .
توسعه حمل و نقل مبنا در منطقه شهري .
راهبردهاي درون شهري حفاظت از اراضي باغي.
تقويت بهره برداري اقتصادي از اراضي کشاورزي.
حقوق توسعهي قابل انتقال.
روش حوزه بندي خوشه اي .
استفاده از تراکم ويژه باغ ها.
منافع اکولوژيکي و حمايت هاي مالياتي.
پيشينه تحقيق .
فهرست منابع:
جغرافیا