در 40 اسلاید قابل ویرایش
اینترانت واكسترانت
دو نمونه از مهمترین گستره های اینترنت، " اینترانت ها و اكسترانت ها " هستند كه شاید كمتر به آنها توجه شده است. گاهی وجود "اینترانت " و " اكسترانت " در مشاغل كوچك در راستای اجرای برنامه های مربوط به این گونه كسب و كارها تعجب آور است. البته شاید بتوان گفت بهره گیری از این خدمات، صرفا برای كسب و كارهای محدود امكان پذیر است و ناگفته پیداست كه كار با این شبكه ها در شركت های بزرگ عملا ممكن نیست. به هر حال، هنگام استفاده از چنین شبكه هایی باید به برخی نكات توجه داشت:
1- یكی از مزایای شبكه اینترانت، افزایش تشریك مساعی كارمندان از یك سو و تقسیم اطلاعات میان آنها از سوی دیگر است. به طور خلاصه، یك شبكه اینترانت، یك شبكه خصوصی است و صرفا در اختیار پرسنل و كارمندان قرار می گیرد. در این شبكه نیز می توان از فرآیندهای امنیتی مانند دیواره آتش برای جلوگیری از سرقت اطلاعات استفاده كرد. یكی دیگر از مزایای شبكه های اینترانت این است كه كارمندان صرف نظر از محلی كه حضور دارند، می توانند به اطلاعات مورد نظر خود دست یابند.
تاكنون تحقیقات فراوانی در این زمینه انجام شده در یكی از آنها، تعداد شركت هایی كه در سال 2002 از شبكه اینترانت استفاده می كردند بیش از 700هزار شركت بود. این تحقیق خاطر نشان می كند كه در حدود 150 هزار شركت نیز در حال برنامه ریزی برای استفاده از این شبكه در سال 2003 بوده اند. با اتصال كامپیوتر ها به یكدیگر، علاوه بر بهبود روش های تصمیم گیری و به كارگیری اطلاعات، می توان روش های نوین را جایگزین روش های سنتی و متداول كرد. علاوه بر كاهش فوق العاده هزینه ها و مشخص شدن وظایف روزمره كاركنان؛ تولید، دسترسی و توزیع اطلاعات بسیار سریعتر انجام می شود.
تاریخچه اینترنت در ایرن
سال ????: تعداد کمی از دانشگاههای ایران، از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان، توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و از طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل میشوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند.
سال ???? :در سال ???? هجری شمسی ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست. نخستین رایانه ای که در ایران به اینترنت متصل شد مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بود. در حال حاضر نیز این مرکز یکی از مرکزهای خدمات اینترنت در ایران است .مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات، بعنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو [IR.] در ایران به رسمیت شناخته میشود. این قلمرو مشخّصه تعیین شده برای هویّت ایران در فضای اینترنت است
سال ???? : مؤسسه ندا رایانه تأسیس میشود. پس از راهاندازی اوّلین بولتن بورد (BBS)، در عرض یک سال نیز اوّلین وب سایت ایرانی داخل ایران را راهاندازی میکند. همچنین، این مؤسسه روزنامه «همشهری» را به زبان فارسی در اینترنت منتشر میکند، که این اوّلین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب میشود. در همین سال بدنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره کانادایی «کد ویژن» (CADVISION)، مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را بعنوان اوّلین شرکت خدمات سرویس اینترنتی (ISP) آغاز میکند.
سال ???? :مجلس ایران تأسیس شرکت «امور ارتباطات دیتا» تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب میکند و مسؤلیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را بطور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار میدهد.
سال ???? :پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنّی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان «فارسی وب» آغاز میشود. هدف پروژه اینست که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد، نشر فارسی در کامپیوتر، مخصوصاً اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولاً مشکل قلم (فونت) های غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود.
اکسترانت (Extranet) :
یک شبکه مشترک که از تکنولوژی اینترنت بمنظور تسهیل در ارتباط بین بنگاه های تجاری ، تهیه کنندگان ، مشتریان و یا سایر فعالیت های تجاری استفاده می گردد . یک اکسترانت ،ممکن است بعنوان بخشی از یک اینترانت سازمان بوده که سایر سازمان ها قادر به دستیابی به آن می باشند. اشتراک و استفاده از اطلاعات می تواند جنبه عمومی داشته و یا صرفا" گروه های خاصی را شامل گردد . اکسترانت ها اکسترانت، این امکان را به یک سازمان خواهد داد تا شبکه موجود را بمنظور اشتراک اطلاعات با مشتریان ، تامین کنندگان محصولات و سایر نمایندگان تجاری، توسعه و گسترش نمایند
اکسترانت ، محدودیت های لازم بمنظور دستیابی به اطلاعات موجود در اینترانت یک سازمان را بر اساس سطح مجوزهای مربوطه ، برای کاربران ( کاربران خارج از سازمان و شبکه ) فراهم می نماید. ویندوز 2000 ، امکانات لازم بمنظور پیکربندی یک اکسترانت را ارائه و شبکه اینترانت را در مقابل دستیابی غیر مجاز، ایمن می سازد . یک اکسترانت از طریق اتصالات ایمن VPN ایجاد ، و پیکربندی آنها با توجه به نیازهای مربوطه ، انجام خواهد شد. مثلا" در برخی موارد ممکن است امکان دستیابی صرفا" به اکسترانت محدود و در برخی موارد دیگر یک دپارتمان نیازمند دستیابی به دپارتمان دیگر بر روی اینترانت باشد .
اكسترانت:ارتباط بین اینترنت و اینترانت ها از طریق شبکه های اکسترانت است .با استفاده از شبکه های اکسترانت یا چندین شبکه اینترنت به یکدیگر متصل شده در صورت نیاز اکسترانت یک درگاه به شبکه عمومی اینترنت خواهد داشت . شبکه های اکسترانت در راستای اهداف عمومی شبکه های اینترنت ایجاد می شود. اگر یکی از اکسترانت ها مقررات را رعایت نکند به ساذگی همه چیز به هم میریزد
به طور كلی میتوان گفت كه:
اکسترانت:
یک اینترانت است که بطور خصوصی اداره می شود. اکسترانت ها برای اینکه اینترانت را افزایش دهند به کاربران خود اجازه می دهند به اینترنت از طریق راههای مطمئن دسترسی داشته باشند
اینترانت و اکسترانت از تحول عظیم اینترنت بوجود آمده اند
فنی و مهندسی