توضیحات: 28صفحه فارسی (word) با منابع کامل
تحقیق آماده با رفرنس دهی کامل فارسی و انگلیسی و پانویس ها مناسب برای پروپوزال و پایان نامه
خلاصه ای از کار:
مفاهیم بهره وری
وجه بارز وجود انسان این است كه فعالیتهای ارادی را با نمونهگیری، طراحی و ابداع الگوهایی برای حصول اهداف مشخصی انجام میدهد. این اهداف به منظور دستیابی به مطلوبیتهایی است كه نیازهای مادی و معنوی او را برآورده میسازد و زندگی بهتر و متعالیتری را برای او ایجاد میكند «بهرهوری» هم یك مفهوم است و هم معیار ارزیابی عملكرد نظامها با نسبتی از مطلوبیتهای حاصله یا ستاندهها در برابر آنچه كه برای بدست آوردن آن صرف میشود یا دادههاست. این مفهوم در قرن حاضر برای ارزیابی عوامل تولید (كار، سرمایه، مواد و انرژی) در اقتصاد به كار گرفته شده و در دهههای اخیر حركت برای ارتقاء آن با جنبش بهرهوری در كشورهای مختلف مطرح و فعالیتهای گستردهای به وسیله سازمانهای بهرهوری ملی و منطقهای انجام شده است. مفهوم بهرهوری برای حصول به نتیجهای بهتر درگذران زندگی، ایجاد آسایش در مقابل استفاده از كار و نیروی فكر و ابزار، قدمتی به اندازه حیات انسان هوشمند بركره خاك دارد. به سخن دیگر هر تصمیم مبتنی برعقل و شعور كه منجر به فعالیت یا تلاشی شود، بهرهوری را به عنوان مفهومی جهت كسب نتیجه بهتر در نظر دارد و ارتقاء آن، یعنی بهتر زیستن كیفیت بالاتر زندگی (ابطحی، 1382).
................
- مفهوم شناسی بهره وری
بدون شک، یکی از اهداف و آروزهای ملّتها و کشورها، فراهم آوردن یک زندگی مناسب، همراه با رفاه و آسایش برای خود و دیگران در جهان امروز است؛ که بهترین راه شناخته شده برای رسیدن به آن، توسعه» است. امروزه تأکید برتوسعه پایدار، یکی از محورهای اساسی در سیاستگذاریهای دولتها به شمار میاید. تا از طریق آن، استانداردهای زندگی را در جامعه خویش بهبود بخشند. استاندارد زندگی در یک جامعه، به درجهای از تأمین حداقل نیازهای جامعه بستگی دارد. به عبارت دیگر، کیفیت غذا، پوشاک، مسکن، آموزش و امنیت اجتماعی، استاندارد زندگی را تعیین میکند(خاکی، 1382).
.............
- عوامل مؤثّر در بهرهوری
مشخّص است که تمام عوامل مؤثّر در افزایش بهرهوری (درونی و بیرونی)، به یک اندازه و در یک زمان نمیتوانند باعث افزایش بهرهوری شوند؛ چرا که بعضی اثر کوتاهمدّت دارند و بعضی دیگر در بلندمدّت جواب میدهند و باعث افزایش بهرهوری میشوند. به طور کلّی، عوامل مؤثّر بر بهرهوری را از نظر زمان عملکرد، به دو دسته: 1. عوامل کوتاهمدت و 2. عوامل بلندمدت، تقسیم میکنند.
عوامل کوتاهمدت در بهرهوری، غالباً به میزان انگیزه پرسنل برای کار و بهبود روشها و سیستمهای جاری و گردش کار و تغییرات در میزان فشار کار و نوسانات تجاری بستگی دارد و از عوامل بلندمدت مؤثّر بر بهرهوری نیز میتوان به ایجاد و توسعه محصولات جدید، معرفی روشهای تولید جدید، کشف منابع جدید، یافتن کانالهای جدید بازاریابی و عقلایی کردن ساختار اقتصادی اشاره نمود.
البته موارد بالا مربوط به عوامل درونی مؤثّر بر بهرهوری هستند. مسلّم است که عوامل بیرونی (مانند تغییرات و نوسانات قیمت ارز، مواد خام، اوضاع سیاسی و اقتصادی بین المللی، جنگ و تحریمهای اقتصادی و...) نیز میتوانند در بلندمدّت و کوتاهمدّت، بهرهوری یک جامعه و سازمان را تحت تأثیر قرار دهند. به عنوان نمونه، راهبرد بهرهورانه کمپانی خودروسازی تویوتا و به طور کلّی خودروسازان ژاپنی در مصرف پایین سوخت، باعث ورود خودروسازهای ژاپنی به بازار ایالات متّحده امریکا گردید (عامل درونی)؛ امّا بحران نفتی اوایل دهه هفتاد میلادی (عامل بیرونی) هم یکی از بهترین فرصتها برای تبدیل شدن این مزیت نسبی به مزیت بالفعل را فراهم آورد و خودروهای کممصرف ژاپنی را کماکان در بازار پُررقابت امریکا تثبیت کرد، تا جایی که حتّی در سالهای اخیر، تولیدکنندگان ژاپنی، توانستهاند به عنوان یک رقیب استراتژیک، برای شرکتهایی چون: فورد (Ford) و جنرال موتورز (GM) در امریکا مطرح شوند.(غلامی، 1381).
..............
- نظامهای ارتقای بهرهوری
بر اساس آنچه گفته شد، میتوان سه نوع نظام کلّی را برای افزایش بهرهوری در نظر گرفت که عبارتاند از:
1- نظامهایی که بر حذف یا کاهش تلفات ناشی از مواد و ماشین، تمرکز دارند (بهرهوری سرمایه)؛
2- نظامهایی که بر حذف یا کاهش تلفات ناشی از عملکرد انسان تمرکز دارند (بهرهوری نیروی انسانی)؛
3- نظامهایی که بر حذف یا کاهش تلفات ناشی از تعامل نامناسب بین انسان، ماشین و مواد، تمرکز دارند (بهرهوری کل(.
گروه اول را نظامهای سختافزارْمحور، گروه دوم را نظامهای انسانْافزارمحور و گروه سوم را نظامهای نرمافزارمحور میگویند.
برای ارتقای بهرهوری، قبل از هرچیز، باید عوامل مؤثّر بر بهرهوری را به خوبی شناخت(میرسپاسی، 1375).
................
- موانع بهرهوری
از جمله عواملی که باعث کاهش میزان بهرهوری در جوامع و سازمانهای تولیدی و خدماتی میشوند، میتوان به موارد زیر، اشاره نمود:
1- انعطافناپذیری بازار کار به دلیل ناکارآمد بودن قوانین و مقررات ناظر بر بازار کار،
2- پایین بودن سرعت جابهجایی نیروی کار، به واسطه عدم توسعه کمّی و کیفی مراکز کاریابی و فقدان شبکه سراسری کامپیوتری ـ اینترنتی اطلاعات بازار کار،
3- نبود ارتباط بین توسعه نظام آموزشی و نیازهای بازار کار و عدم انطباق بین شغل و مهارت نیروی کار،
4- نبود ارتباط بین میزان دستمزدها و سطح بهرهوری،
5- وجود نیروی کار مازاد در برخی از فعالیتهای دولتی و خصوصی و پایین بودن انگیزه نیروی کار برای کار بیشتر و مفیدتر،
6- فقدان روحیه نواندیشی، نوآوری، افزایش مهارتها و کارآموزی،
7- پایین بودن دانش تخصّصی مدیران و شیوه ناصحیح انتخاب مدیران و عدم ارزیابی آنها،
8- عدم تخصیص بهینه منابع و عدم درک صحیح مدیران و قانونگذاران درخصوص اهمّیت محدودیت منابع و ضرورت استفاده بهینه از آنها، به ویژه در مورد سرمایه،
9- پایین بودن توان رقابتی بنگاهها،
10- وجود پیچیدگی در قیمتهای عوامل تولید (نیروی کار، سرمایه و انرژی)
11- فرسودگی برخی از تجهیزات، ماشین آلات و امکانات سرمایهای،
12- پایین بودن سطح دانش فنی و وجود فاصله زیاد با سطح جهانی،
13- کُند بودن فرایند خصوصیسازی و وجود انحصارات،
14- تعداد زیاد طرحهای عمرانی نیمه تمام و طولانی شدن دوره اتمام آنها.(فرجی، 1385).
.....................
- عوامل مؤثر بر افزایش بهره وری نیروی انسانی
رفتار مطلوب و كردار درست رهبران و مدیران: مسئولیت خطیر مدیریت و رهبری باید به افرادی سپرده شود كه ضمن برخورداری از ویژگیهای شخصیتی خاص، شیوه های رهبری و مدیریت مناسب را به كار گیرند و از نظر اخلاقی نیز الگو باشند.
فراهم كردن شرایط لازم پیشرفتهای شغلی برای همه افراد
دورههای آموزش ضمن خدمت و آموزش كاركنان: باید دوره های آموزش ضمن خدمت و آموزش كاركنان را به عنوان یك امر حیاتی و مستمر و مداوم تلقی كرد، زیرا تنها از طریق آموزش می توان تلاشهای كاركنان را با امكانات موجود و پیشرفتهای علمی جدید هماهنگ كرد.
باید كلیه وظایف و دستورالعملها و مقررات و قوانین برای كاركنان واضح و روشن باشد و هیچ جای ابهامی برای آنها وجود نداشته باشد.
دادن اختیارات كافی به كاركنان، تا آنها در انجام كارهای خود احساس مسئولیت بیشتری كنند.
در زمان استخدام سعی شود افراد كارآمد و متخصص جذب شوند جهت انتخاب آنها اجرای آزمونهای شفاهی و كتبی ضرورت دارد.
سعی شود تا كاركنان را در تصمیم گیری ها و تدوین اهداف و برنامه ها مشاركت داد. نتیجه این عمل باعث خواهد شد كه كاركنان در اجرای فعالیتها احساس مسئولیت كنند و در دستیابی به اهداف سازمانی تلاش بیشتری بروز دهند (فرجی، 1385).
...............
- عوامل موثر بر بهرهوری
عوامل موثر بر بهرهوری، به دو دسته عوامل درونی و عوامل بیرونی تقسیمبندی شدهاند (طاهری، 1378).
- عوامل درونی
این عوامل از درون سازمان، نهاد یا هر واحد دیگری بر بهرهوری تاثیر میگذارند. این عوامل را میتوان به دو دسته جداگانه عوامل سخت و عوامل نرم گروهبندی كرد.
..............
- بهروری در جهان امروز
در جهان امروز، چنان که ذکر شد، بهرهوری به عنوان عامل اساسی توسعه، مدّ نظر رهبران سیاسی، مدیران، صاحبان صنایع و به طور کلی همه کسانی است که خواهان پیشرفت و توسعه هستند؛ امّا نوع نگاه به بهرهوری در جهان امروز با نگاه به مفهوم سنّتی آن ـکه فقط از دیدگاه اقتصادی به آن توجّه میکردـ، تفاوت یافته است شاید مهمترین تغییرات در این نوع نگاه را بتوانیم به صورت زیر، فهرستبندی نماییم:
ـ گسترش دامنه بهرهوری و اندازهگیری آن از بخشهای صنعتی به خدماتی،
ـ تأکید گسترده، بر کیفیت بویژه در سنجش بهرهوری بخشهای خدماتی،
..............
- مفهوم بهره وری در آموزش و پرورش
تا کنون تعاریف بسیار زیادی از بهره وری در آموزش و پرورش ارایه شده است و هر یک از صاحبنظران از دیدگاه خاص خود به تعریف این مفهوم پرداخته اند. برخی بهرهوری در آموزش و پرورش را اینگونه تعریف کرده اند:
«بهره وری در آموزش و پرورش تمرکز بر یادگیرنده و بهبود یادگیری است.»
«بهره وری در آموزش و پرورش : عبارت است از ارتباط میان نحوه ی استفاده سازمان آموزشی از منابعی كه در اختیار دارد و تبدیل آن طی فرآیندی آموزشی به ستاده های مطلوب همراه با در نظر گرفتن کیفیت زندگی کاری کلیه ی کارکنان آن .» (عمادزاده، 1380).
.............
- ضرورت و اهمیت بهره وری در آموزش و پرورش
یکی از زیر بنایی ترین نهادهای تمامی جوامع بشری پس از خانواده، آموزش و پرورش است.هر ساله منابع انسانی و مالی بسیار عظیمی برای تعلیم و تربیت دانش آموزان مورد استفاده قرار می گیرد. اینکه دانش آموزان آگاهیها و توانمندیهای ضروری برای زندگی اجتماعی را بیاموزند و در رشد و اعتلای جامعه خود موثر باشند، از مهمترین چالشهای گریبان گیر نظامهای آموزشی دنیا، بخصوص نظام آموزشی کشور ماست.
................
- راهكارهای افزایش بهره وری در آموزش و پرورش
با وجود تعاریف زیاد درباره بهره وری، به منظور اجرایی كردن آن در آموزش و پرورش می بایست تعریفی هماهنگ و سازگار با شرایط و نیازهای آموزش و پرورش به كار برد و ازطریق مشاركت كلیه كاركنان قدمهای موثری را در این راه برداشت (عظیمی، 1389).
..............
منابع
ابطحی، س.ح؛ كاظمی، ب. 1382. بهره وری. انتشارات موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی. چاپ چهارم، صص 34-42.
انصاری رنانی، ق؛ سبزی علی آبادی، س. 1388. اولویت بندی عوامل سازمانی مؤثر در ارتقای بهره وری نیروی انسانی در صنایع کوچک ، بررسی های بازرگانی، دوره جدید، سال هفتم، شماره 39، صص 49-64.
حسین زاده، ع؛ ناصری، م. 1386. عدالت سازمانی، تدبیر، شماره 190، صص45-46.
خاکی، غ. 1378. ارزش افزوده راهی برای اندازه گیری بهره وری، تهران: مؤسسه مطالعات و برنامه ریزی آموزشی
.................
علوم انسانی