سایت کاریابی جویا کار

مبانی نظری شخصیت و نظریه های عاملی شخصیت

دسته بندي: مقالات / پاور پوینت
7 تیر

مبانی نظری شخصیت و نظریه های عاملی شخصیت


توضیحات: 32صفحه فارسی (word)

با رفرنس دهی کامل فارسی و انگلیسی و پانویس ها مناسب برای پایان نامه وپرو پوزال

خلاصه ای از کار:

شخصیت را شاید بتوان اساسی ترین موضوع علم روانشناسی دانست زیرا محور اساسی بحث در زمینه هایی مانند یادگیری، انگیزه، ادراک،تفکر، عواطف و احساسات، هوش و مواردی از این قبیل است. به عبارتی، موارد فوق الذکر اجزای تشکیل دهنده شخصیت به حساب می آیند (شاملو، 1384).

.............

نظریه­های مهم شخصیت

1) تیپ شناسی

قدیمی ترین این نظریه ها مربوط به بقراط، حکیم یونانی است که نظریه مزاج های چهارگانه صفراوی، سوادوی، بلغمی، و دموی را مطرح کرد. بقراط معتقد است که هر فرد حاصل ترکیب خاصی از این چهار مزاج است و در هر فرد، به طور معمول، یکی از این مزاج ها غلبه دارد. نظریه پردازان دیگری چون کرچمر و شلدون کوشیده اند به شکل جالب و جذاب سنخ های بدنی را به انواع شخصیت ها ربط بدهند. یونگ اگر چه تحت مکتب روانکاوی طبقه بندی می شود ، اما از آنجا که نوعی تقسیم بندی سنخ شناسی از افراد به صورت درون گرا و برونگرا ارایه داده است، میتوان در زمره سنخ شناسان به حساب آید (کریمی،1389).

.........

نظریه های عاملی شخصیت

اساس نظریه های عاملی شخصیت صفت است و منظور از آن آمادگی کلی انسان به سبک خاص می- باشد. به طور کلی تعریف ویژگی های عمومی شخصیت در زندگی روزمره به صفاتی پایدار در خلال زمان باز می گردد که از موقعیتی به موقعیت دیگر

..........

مدل پنج عاملی شخصیت

این مدل توافقی است میان روانشناسان صفت که پنج بعد یا عامل اصلی در توصیف همه صفات شخصیت وجود دارد این پنج بعد گسترده و دو قطبی پنج عامل بزرگ خوانده می شوند . و این بزرگی نه به دلیل عظمت آن ها ، بلکه به دلیل گسترده و انتزاعی بودن آنهاست ( کاستا و مک کری ، 2005).

..............

عوامل تاثیر گذار در پیدایش پنج عامل بزرگ

دو رویکرد عمده در پیدایش شکل کنونی پنج عامل بزرگ شخصیت وجود داشت.یکی رویکرد گلدبرگ بود که با تحلیل صفات مربوط

..........

پیشینه شناسی عامل ها در سایر مدل های شخصیتی

تقریبا تمام روانشناسانی که مدل برای ساختار شخصیت ارائه نموده اند بعدی نظیر برون گرایی را برای ساختار شخصیت ارائه نموده اند بعدی نظیر برون گرایی را با عناوینی متفاوتی مطرح نموده اند مهم ترین مشخصه ی این عامل عبارت بود از: علاقه بسیار به سایر انسان ها و رویدادها و موقعیت های بیرون از خانه و نیز میل به رفتن با اعتماد و اطمینان خاطربه سوی ناشناخته ها و موقعیت های ناشناخته (اسمیت و همکاران،2008).

............

دیدگاه های مختلف در باب پنج عامل بزرگ شخصیت

روانشناسان مختلف رویکردهای مختلفی در خصوص پنج عامل بزرگ و مولفه های آن اتخاذ کرده اند برای مثال طرفداران نظریه تحلیل اجتماعی مانند هوگان،صفات شخصیت را به عنوان مقولاتی می دانند که افراد برای ارزیابی یکدیگر به کار می برند و در واقع این صفات جایگزین میزان مقبولیت فرد در نزد دیگران را آشکار می سازد، این گروه از روانشناسان معتقدند که شخصیت، ساختار هایی عصب- روانشناختی در انسان ها نیستند(دیگمن[9] و همکاران، 2008).

.........

نقاط قوت و ضعف مدل پنچ عاملی

حتی طرفداران جدی مدل پنچ عاملی نیز آن را مدلی کامل و بی نقص برای توصیف شخصیت نمی دانند. روانشناسان متعددی از جمله آیزنک، جان رابینز و غیره کاستی های این مدل را مورد بحث قرار داده اند (مک کری و جان،1992، به نقل از کاستا و مک کری، 2005).

...........

منابع

اتکینسون و همکاران (2000). زمینه روان شناسی هیلگارد، ترجمه محمد تقی براهنی و همكاران (1385)، جلد اول و دوم، تهران، انتشارات رشد.

آذربایجانی، مسعود، سالاری‏فر، محمدرضا، عباسی، اکبر، کاویانی، محمد و موسوی­اصل، سیدمهدی (1382). روان­شناسی اجتماعی با نگرش به منابع اسلامی. قم: انتشارات حوزه و دانشگاه.

 


علوم انسانی
قيمت فايل:19000 تومان
تعداد اسلايدها:32
خريد فايل از سايت مرجع
دسته بندی ها
تبلیغات متنی