مهندسی سازههای دریایی درباره انواع سازههای دریایی اعم از ساحلی، فراساحلی و تجهیزات زیر دریا است. این رشته به مسائل مربوط به ساخت و طراحی سازههای مختلف دریایی ساحلی، فراساحلی و تجهیزات زیر دریا مانند انواع سکوها، اسکلهها، بندرها، موج شکنها، دیوارهای ساحلی و تأسیسات حفاظتی سواحل، ستونهای مهاربند و تأسیسات بندری میپردازد. سازههای دریایی در برگیرنده طیف وسیعی از سازهها هستند که با اهداف متنوع و مختلفی احداث میشوند. در یک تقسیم بندی کلی میتوان این سازهها را به دو گروه سازههای ساحلی و سازههای فراساحلی تقسیم نمود.
سازههای فراساحلی
سازههایی هستند که در نواحی دور از ساحل و در اعماق مختلف و در اشکال مختلف و اهداف مشخص ساخته نصب میشوند. از انواع این سازهها میتوان به برجهای انتقال امواج ماکرویو، تولید انرژی و سکوهای نفت و گاز و سکوهای انتقال و فراوردههای هیدرو کربوری را نام برد. طراحی و ساخت و نصب سازههای دریایی با توجه به شرایط ویژه محیط و بارگذاریهای مربوطه در رده پیشرفتهترین مسائل مهندسی قرار گرفته و در حال حاضر مطالعات بسیاری در زمینههای مختلف آن از جمله بحث خستگی این سازهها تحت بارهای ناشی از موج و جریانهای دریایی در حال انجام است.
این شاخه از مهندسی سازههای دریایی به طراحی و ساخت سازههای دور از ساحل و در آبهای عمیق مانند سکوهای نفتی، سکوهای تفریحی، پایانههای فراساحلی، سکوهای بادی و خطوط لوله کف دریا در آبهای عمیق پرداخته میشود.
آیین نامههایی که در طراحی این نوع سازهها به کار میروند شامل موارد زیر است.
API
DNV
NOBLE DENTON
که هم اکنون در طراحیها از آنها استفاده میشود.
سکوهای بزرگ سازههای اصلی صنعت فراساحل هستند که تجهیزات و وسائل مورد نیاز استخراج و تولید نفت و گاز طبیعی را در دریاها فراهم میکنند. در مراحل اول جک آپ یا به عبارت دیگر دکلهای شناور برای حفر چاههای اکتشافی به کار میروند، و در صورت موفقیت آمیز بودن عملیات حفاری سکوی دائمی تولید در همان محل نصب خواهد شد.
انواع سازههای فراساحلی
سازههای نرم
منظور از سازههای نرم در مبحث مهندسی سواحل، استفاده از فرایندها و عملیاتی نظیر تغذیه مصنوعی سواحل با استفاده از مصالح طبیعی بستر دریا و امثال آن است. انتقال و ریختن ماسه بر روی ساحل و پخش و تسطیح مناسب آن، تغذیه ساحل (Beach Nourishment) یا احیاء ساحل نامیده میشود که رایجترین روش نرم جهت تثبیت سواحل محسوب میشود. مهمترین اهداف و کاربردهای تغذیه سواحل به تنهایی، شامل احداث تفریحگاه ساحلی، حفاظت در برابر طوفان با کاهش انرژی موج و احداث ساحل مصنوعی در اثر طوفان است.
کاربران عزیز توجه داشته باشید هنگام دانلود فایل از مرورگر internet explorer استفاده نکنید تا با مشکل روبه رو نشوید.