شاتکریت نسوز
اصولاً بتن با کارایی بالا در مقایسه با بتن با مقاومت معمولی در برابر آتش حساستر بوده و این به علت تراکم بیشتر و وجود منافذ کمتر در این بتن است. مطمئناً شاتکریت در دسته بندی بتنهای با کارایی بالا قرار میگیرد، پس شاتکریت همیشه در خطر اثرات آتش است. تا به حال تحقیقات بسیار کمی در رابطه با تاثیر آتش روی شاتکریت انجام شده بود. اما به علت آتش سوزی های فاجعه آمیز در تونل ها جذابیت های زیادی برای تحقیق روی این مساله پیدا شد.
پژوهشگران صنعت ساختمان عموماً اطلاعات نسبتاً خوبی در رابطه با تاثیر آتش بر بتنهای با مقاومت متوسط در دست دارند (منظور بتنهای با مقاومت۵۰Mpa) است. ولی در مورد بتنهای مقاومت بالا و بتنهای با کارایی بالا (HPC) و تاثیر آتش بر این بتنها اطلاعات بسیار کمی موجود است.
به عنوان یک قانون، بتنهای با کارایی بالا در حرارت شدید و شوکهای حرارتی به علت ضریب تخلخل پایین و وجود منافذ کمتر و فشار نیروی بخار، حساسیت بیشتری نسبت به بتنهای با مقاومت معمولی (NSC) دارند. وقتی فشار درون منافذ زیاد میشود تنش کششی در بتن شروع میشود. قسمتی از سطح (explosive spalling) تولید میشود و زمانی که این تنش از حد مجاز تجاوز میکند ترکیدن و ورقه ورقه شدن داغ بتن که شدیداً به بیرون رانده میشود، باعث میشود سطح بیشتری از بتن در معرض آتش قرار گیرد. این روند ادامه دارد تا نهایتاً باعث آشکار شدن سیستم آرماتورها و تاثیر مستقیم آتش روی آنها میشود. انبساط سریع بعضی از سنگدانهها با وزن متوسط و کمتر شدن فضا باعث تشدید این پدیده و کمک به از هم پاشیدن و ترکیدن لایهای بتن میشود. بیشک به علت نوع بتن ریزی و خواص شاتکریت این سیستم در رده بتنهای پر مقاوت با کارایی بالا قرار میگیرد و در نتیجه در معرض خطر تاثیر آتش است.
کاربران عزیز توجه داشته باشید هنگام دانلود فایل از مرورگر internet explorer استفاده نکنید ,vpn نیز غیر فعال باشد تا با مشکل روبه رو نشوید.
عمران و ساختمان