بازگشت دوباره به ادبیات یونان باستان را « ارمانیسم» یا « جنبش فرهنگ دوستان» نامیده اند.
نهضت ارمانسیم به صورت تحصیل زبان لاتین و تقلید از آثار شاعران یونان و روم شروع شد. در این دوره ترجیح دادند كه به جای زبان ایتالیایی زبان لاتین به عنوان زبان ادبی به كار برده شود.
اومانیست ها ابتدا طرفداران زیادی پیدا كردند اما چون اكثریت مردم زبان لاتین را یاد نداشتند و از آثار آنها چیزی نمی فهمیدند و از آنها روی برگرداندند به همین جهت در میان مردم ادبیات عامیانه و ساده ای به وجود آمد كه دارای فرهنگ عمیقی نبود.
هدف او مانیست ها این بود كه روح و طبیعت انسانی را با ذوق كلاسیك موافق سازند و انتقاد آزاد را كه قرون وسطی به كلی از آن جلوگیری می كرد رواج دهند.
اومانیست ها به انسان توجه خاصی نمودند و او را در مركز توجه هنرمندان و فلاسفه ی خویش قرار دادند در حالی كه قبل از آن هنرمندان و فلاسفه ی قرون وسطی با تكیه بر بقالیم كلیسا انسان را موجودی گناهكار و حقیر می شمردند.
رنسانس ( احیاء تجدید)
یعنی نوعی بازگشت به دوران ادب و فرهنگ گذشته است . و یكی از مهم ترین حوادث تاریخ جهان به حساب می آید و از زمان زوال زبان لاتین تا اواخر قرن شانزدهم را دوره رنسانس می نامند . در این دوران مكتب ها و جریان هایی به وجود آمده اند كه بیشتر آنها را می توان تظاهرات مختلف هنر باروك به شمار آورد.
باروك چیست؟
باروك نه یك مكتب یا نهضت ادبی مشخص و معین است و نه از نظر تاریخی و جغرافیایی به زمان ومكان معینی محدود است بلكه عنوانی است كه از اواخر قرن نوزدهم ، نوگرایان و به یك رشته قالب های جمال شناختی در قرون گذشته كه حالاتی خاص و غیر عادی داشته اند اطلاق كردند این كلمه در رشته های مختلف هنری ا زجمله معماری مجسمه سازی نقاشی و ادبیات – موسیقی و سینما به كار می رود.
بنابراین رنسانس حادثه ای بزرگ بود كه هم در اندیشه و تفكر بشر و هم از جنبه هنری و ادبی زندگی انسان را متحول كرد. مهد - رنسانس شهر فلورانس ایتالیا بود و این شهر را روح رنسانس نامیده اند . بزرگان و اندیشمندان همچون پترارك – لئونار دو دو اینچی – را فائل – میكل آنژ در آن جا بوده اند و در فرانسه نیز شاعران و نویسندگان در نیمه دوم قرن پانزدهم با آثاری كه به زبان لاتین بود آشنا شدند بعد از آن با آثار هومر و سوفوكل آشنا شوند و به تقلید از شاعران یونان قدیم و روم قدیم و شاعران ایتالیایی دوره رنسانس پرداختند و از همین دوره بود كه برای اولین بار اصول و و آیینی برای خلق آثار ادبی به وجود آمد و تا قرن هیجدهم نیز ارزش و اعتبار خود را از دست نداد و همین اصول بود كه در آغاز قرن هفدهم باعث ایجاد مكتب كلاسیك شد.
كلاسیسم:
كلاسیسم در سه معنی – به كار رفته است
1- به آثار ادبی یونان و روم قدیم كه سرمشق آفرینش آثار ادبی قرار گرفت
2- به آثار ادبی گذشته كه با گذشت زمان باز هم قدرت و اعتبار دارند مثل شاهنامه ، تاریخ بیهقی
3- به آثاری كه به علت خصوصیات ارزشمند خود از شهرت و افتخار برخوردار شده اند. هر چند قدیمی نباشند.
معماری