فصل اول :
کلیات
فصل دوم :
آفرینش انسان
فصل سوم :
« روح ملکوتی »
فصل چهارم :
((فلسفه آفرینش ))
فصل پنجم :
((سرشت الهی انسان ))
فصل ششم :
چرا سعادت خواسته تبحی به حساب نمی آید ؟
فصل هفتم :
فصل هشتم :
انسان با خود بیگانه
کلیات
اهمیت انسان شناسی : اهمیت انسان شناسی از این جهت است که به ماهیت و حقیقت خود شناخت پیدا می کند. توجه به خویشتن تا آنجا مهم است که یکی از اهداف انبیاء محسوب می شود. به همین جهت امام علی ( ع ) ، انسان شناسی را افضل المعرفه ، افضل الحکمه ، انفع المعارف و فوز اکبر دانسته است. دغدغه انسان زمانی پایان می پذیرد که بداند برای چه و از کجا آمده و به کجا خواهد رفت.
ابعاد گوناگون انسان شناسی را بنویسید :
ارتباط انسان شناسی با جهان بینی :
رابطه بین انسان شناسی را با جهان بینی بنویسید :
انسان شناسی هر فرد با جهان بینی او ارتباط تنگاتنگی دارد. اگر انسان دارای جهان بینی الهی باشد ، قطعاً به معاد انسان و وجود زندگی اخروی معتقد خواهد بود. در صورتی که انسان را موجودی تک بعدی بداند ، قطعاً نمی تواند به عالم آخرت معتقد باشد. اگر انسان را موجودی دو بعدی بداند که بعد مادی او مقدمه تکامل بعد معنوی او باشد ، قطعاً به وجود خالقی حکم اعتقاد خواهد داشت. یعنی انسان شناسی مقدمه کمال انسان و مقدمه اعتقاد به آموزه های دینی چون معاد و نبوت و خداشناسی خواهد بود. « من عرف نفسه فقد عرف ربه » از رابطه انسان شناسی و خداشناسی حکایت دارد. رابطه خداشناسی با انسان شناسی رابطه ای دو سویه است. یعنی شناخت هر یک به شناخت دیگری و غفلت از
یکی به غفلت از دیگری خواهد انجامید. رابطه انسان شناسی با فرجام شناسی ( معاد ) نیز رابطه ای دو سویه است. اعتقاد به دو بعدی بودن انسان ها را به اندیشه جاودانگی و زندگی پس از مرگ سوق می دهد. عکس این مسأله هم صادق است. رابطه انسان شناسی با جهان بینی نیز رابطه ای دو سویه است. اعتقاد به دو ساختی بودن انسان ، اثبات می کند که جهان علاوه بر امور طبیعی ، امور ماوراء ماده و طبیعت نیز در آن وجود دارد. خلاصه اگر کسی از طریق انسان شناسی به جهان بینی صحیح برسد ، مطمئناً دارای یک زندگی با معنا خواهد بود.
1-علت اصلی بی توجهی به حقیقت خود و توجه بیش از حد به بعد غیر معنوی چیست ؟
الف ) نادیده انگاشتن دین و آموزه های وحیانی
ب ) نیازهای مادی انسان
ج ) وضعیت موجود در جامعه
د ) موفقیت های ظاهری دنیای متجدّد
2- علت اصلی مشکلات فراروی انسان چیست ؟
الف ) بی توجهی به حقیقت خود و توجه بیش از حد به نیازهای بعد مادی
ب ) وجود نماز گزاران غیر متعهد
ج ) ناتوانی علم در رفع نیازهای بشر
د ) چشم اندازهای روشن پیشرفت انسان و ولع انسان
فصل دوم :
آفرینش انسان
فرضیه تکامل زیستی :
آنچه در مورد آفرینش انسان مطرح است ، همان اختلافی است که بین اندیشمندان طرفدار فرضیه تکامل زیستی و مطالب موجود در کتب مقدس است. آنچه مسلم است ، تاریخچه اختلاف نظر درباره چگونگی پیدایش انسان به داروین برنمی گردد. داروین 1871 میلادی ، نظریه خود را ارائه داد ، در صورتی که آناکسیمندر در قرن ششم قبل از میلاد نظریه پیدایش انسان از نوعی دیگر از حیوانات مطرح کرده ، آنچه مهم است ، این است که آیا نظریه تکامل موجب تزلزل وثاقت متون دینی و زیر سوال رفتن دین است.
18- تاریخچه اختلاف نظر درباره چگونگی پیدایش انسان به چه زمانی بر می گردد ؟
برای بررسی موضوع باید اصول نظریه تکامل و آفرینش انسان از نظر قرآن مورد توجه قرار داده شود.
فقه و حقوق اسلامی