«در مقایسه با وظایف و اختیارات عالیترین مقامات در سه كشور امریكا، فرانسه و انگلستان
در این مقاله، نخست نگاهى به نحوه و سیر تاریخى تدوین قانون اساسى در كشور ما و سه كشور امریكا، فرانسه و انگلیس افكنده مىشود. هدف عمده در این بررسى و پژوهش این است كه میزان مشاركت و حضور مردم و نحوه تبلور مردمسالارى و دمكراسى در نظام حكومتى كشورهاى مزبور تبیین گردد. خواننده در این مقاله به وضوح مىبیند كه نظام جمهورى اسلامى ایران و ولایت فقیه، در مقایسه با كشورهاى مدعى دمكراسى و مردمسالار، دمكراتیكتر و مردم سالارتر است.
قانون اساسى و تعریف آن: عبارت «قانون اساسى» ترجمه انگلیسى، (CONSTITUTIONAL LAW) است. این معادل در آغاز انقلاب مشروطیتبه وسیله رهبران مشروطه عرضه شد و در زبان فارسى رایج گردید. در طول قرن بیستم، اغلب كشورهاى آسیایى در اثر تحولات داخلى، از نظام حكومت استبدادى به حكومت پارلمانى و نظام قانونى روى آوردند. همه این كشورها عبارت، (CONSTITUTIONAL) را به زبانهاى ملى خود ترجمه كرده، بر روى مهمترین قانون بنیادى كشور خود گذاردند. قانون اساسى، همانطور كه از نام آن پیداست، جاى بیان اصول كلى حكومت و طرحریزى تشكیلات اساسى كشور است. بنابراین، در متن قانون اساسى هر كشور معمولا شكل حكومت، شكل پارلمان (این كه یك یا دو مجلس تشكیل شود)، حدود اختیارات و تكالیف هر یك از سه قوه حكومتى (مقننه، مجریه، قضاییه)، حقوق و تكالیف شهروندان در مقابل حكومت، نحوه انتخاب یا انتصاب رؤساى سه قوه و امثال این مسائل كلى درج مىگردد. بدین ترتیب، قانون اساسى هر كشور مهمترین قانون مملكتى است. قانون اساسى چهارچوب حقوقى و سیاسى حكومت را معین و در داخل كشور نوعى نظم حقوقى برقرار مىكند كه این نظم حقوقى قطعات مختلف كشور را متحد و در كنار هم نگه مىدارد. (1)
پی نوشتها
1- محمد عالیخانى، حقوق اساسى، تهران، دستان، 1373، ص 14 - 13
2- جلالالدین مدنى، حقوق اساسى و نهادهاى سیاسى جمهورى اسلامى ایران، چاپ سوم، تهران، مؤلف، 1374، ص 393
3- قاسم شعبانى، حقوق اساسى و ساختار حكومت اسلامى ایران، تهران، مؤسسه اطلاعات، 1373، ص 41
4- عالیخانى، پیشین، ص 275- 276
5- شعبانى، پیشین، ص 39-40
6- قانون اساسى فرانسه، ترجمه اداره كل توافقهاى بینالمللى، ریاست جمهورى ایران، (تهران، اداره كل قوانین و مقررات كشور، تابستان 1376)
7- قانون اساسى ایالات متحده امریكا، اصلاحیه دوازدهم، [1804].
8- قانون اساسى جمهورى اسلامى ایران، اصل یكصد و نهم.
9- همان، اصل یكصد و هفتم.
10- مدنى، پیشین، ص 276
11- عالیخانى، پیشین، ص 288- 286
12- قانون اساسى جمهورى اسلامى ایران فصل هشتم، اصل یكصد و یازدهم.
13- قانون اساسى فرانسه، اصل 68.
فقه و حقوق اسلامی