مقدمه :
آنچه صنعت ، وتولیدات آن راتشكیل میدهد ، قطعاتی است كه توسط ماشین آلات صنعتی وبه كمك مهارت و تجربه مهندسین و صنعت كاران حرفه ای ساخته و پرداخته می شود واز همین جاست كه می توان پی برد « صنعت آفریده صنعت است»
دستگاه فرز
دستگاه های فرز ، شاید از نظر نوع كار ، یكی از پركارترین ، از نظر ساختمان متنوع ترین واز نظر كار كردن با آن دقیقترین دستگاه ها باشد .
با دستگاه فرز می توان كلیه چرخ دنده ها ، سطوح تخت وصاف ، سطوح با مقاطع دایره ، مستطیل ، لوزی حتی مقاطع نامنظم ( از نظر هندسی ) شیارهای مستقیم ومارپیچ و خلاصه 70% قطعاتی كه در صنعت به چشم می خورد تراشید . از این جهت ، معمولا كار كردن با دستگاه های فرز به دقت بالایی نیاز دارد این دستگاه ، از نظر ساختمان به دو دسته عمودی وافقی تقسیم می شوند كه تقریابا مشخصات هر دو یكسان است ،اما كاربرد این دو نوع برای كارهای متفاوت كمی مختلف است .
گذشته از عمودی یا افقی بودن ، شكل ظاهری فرزها بسیار متنوع است به گونه ای كه شرح تك تك آنها در حوصله این مختصر نمی گنجد .
همانگونه كه گفته شد كاركردن بادستگاه های فرز ، نیاز به دقت بالایی داشته و استفاده از متعلقات آن ، الزامی به نظر می رسد .
به هر حال ، پیش از شروع به كار ، لازم است تا كلیه قسمت های دستگاه مرتب و روغنكاری شده ، لوازم و ابزار آلات كمكی و و سایل اندازه گیری كالیبره شود واز متعلقات در جای خود ، به طور دقیق نگهداری به عمل آید .
شكل های 192 و 193 دستگاه های فرز افقی و عمودی را نشان می دهد .
قسمت های مهم این دونوع دستگاه را كه از متداولترین آنهاست می توان چنین معرفی كرد :
1-پایه میز
2-فلكه تنظیم ارتفاع میز ( فلكه حركت عمودی میز )
3-كشوی حركت عرضی میز
4-فلكه تنظیم حركت عرضی میز
5-میز اصلی ماشین
6-دسته حركت طولی میز ماشین
7-اهرم حركت اتومات میز
8-سر دستگاه ( در فرز افقی ) و كلگی ماشین ( در فرز عمودی ) كه قابل تنظیم است
9-ضامن گلگی ( در فرز افقی ) و فلكه تنظیم حركت عمودی محور (درفرز عمودی )
10- محور كار یا درن ( در فرز افقی ) و محور كار یاگلویی ( در فرز عمودی )
11- اهرم تغییر عده دوران
12- اهرم تنظیم مقدار پیشروی
13- محدود كننده های حركت اتومات
میز
فنی و مهندسی