انتقال نیرو
انرژی تولید شده در نیروگاههای مختلف (آبی، دیلی، گازی، بادی، اتمی، بخاری) پس از افزایش به مقدار ولتاژهای (40، 220،132 و 63) كیلو ولت به مناطق مصرف انتقال مییابد.
جابهجای انرژی الكتریكی با ولتاژهای 400 یا 230 كیلو ولتی منتقل میشود و هدف آن دادوستدهای انرژی و توان بین مناطق و نواحی اصلی است كه معمولاً در فاصلههای دور از هم قرار گرفتهاند. طول مولدهای 400 كیلو ولتی در ایران حدود 8000 كیلومتر در طول مولدهای 230 كیلو ولتی حدود 6000 كیلومتر میباشند.
خطهای فشار متوسط
بیشتر شبكههای فشار متوسط در ایران از نوع 20 كیلوولتی هستند اما ولتاژهای 33و11 كیلوولتی نیز پهنههای محدودی از كاربرد را دارند.
خطهای فشار ضعیف
تأمین برق مصرف كنندگان عادی یا خطهای فشار ضعیف انجام میگیرد این خطها آخرین قسمت از شبكه عظیم و گسترده برقرسانی را پیش از تحویل انرژی به مصرف كننده تشكیل میدهند.
خطهای فشار ضعیف رایج در سراسر كشور از رده 220/380 ولتی و معمولاً به صورت 5 سیمه هستند و درحال حاضر حدود 200000 كیلومتر خط فشار ضعیف در ایران وجود دارد.
برای تبدیل فشار متوسط به فشار ضعیف از ترانسفورماتورهای تبدیل استفاده میشود.
از پنج سیم بالای مربوط به سیم نول (N)وسیع دوم از بالا مربوط به روشنایی خیابانها ومعابر و سه سیم دیگر (پایینی) سیمهای فاز میباشند كه با علائم R,S,T یا L3,L2,L1 یا C,B,A نشان داده میشوند.
كلید وسائلی كه انرژی الكتریكی را به شكلهای دیگر از انرژی تبدیل میكنند مصرفكنندهها هستند كه به دوگروه یك فاز و چندفاز هستند.
كاربر مصرفكنندههای یك فاز در منازل و مكانهای عمومی (روشنایی، لوازم خانگی، لوازم اداری) میباشد و ولتاژ كار این مصرف كننده درایران و بسیاری از كشورهای جهان 200 ولت صورت میگیرد. در صنعت مصرف كنندههای دیگری هستند كه با برق سه فاز كار میكنند و علت آن الكتروموتورها هستند.
وسائل حفاظت فردی
1-كمربند ایمنی 2-كلاه ایمنی 3-دستكش كار
4-كفش ایمنی 5-لباس كار 6-ركاب 7-كفش
1-كمربند ایمنی
افرادی كه كار روزانهشان با كمربند ایمنی میباشد باید از كمربند ایمنی خود به نحواحسن نگهداری كنند وهمیشه در پاكیزگی و سالم نگهداشتن آن كوشا باشند حتی از نزدیكتر كردن آن به حرارت یا موادی كه باعث پوسیدگی میگردد خودداری كنند و سعی در بكار بردن سیم یا فلز دیگری جهت ترمیم قسمتهای فرسوده آن نكنند بلكه آن قسمت را عوض نموده یا كمربند را بطوركامل تعویض نمایند.
2-كلاه ایمنی
كلاه ایمنی جلوگیری از ارتباط قسمتهای سر با مدارهای برقدار را میكند و حفاظت سروگردن را كه درمعرض سقوط قطعات از بالا بطرف پایین باشد مینماید.
3-دستكش كار
كاركردن روی پایهها و در نزدیكی سیمهای برقردار از فشار ضعیف و محوطههای خطرناك استفاده از دستكش كار لازم و ضروری است و همچنین كاركردن روی مدارهای برقدار كمتر از 1000 ولت باید دستكشهای لاستیكی را توأم با دستكشهای چرمی استفاده كنید كه حفاظت بیشتری داشته باشد.
برق