فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه................................ 1
سیر تحول ................... 5
انواع نقشه قالی...................... 8
کامپیوتر و نقش آن در ....... 15
کاغذ شطرنجی و انواع آن............... 18
هدف استفاده از کاغذهای شطرنجی در نقشهکشی 20
چگونگی تهیه نقشه..................... 21
طرح فرش در ایران..................... 21
عوامل الهام فرش ایران................ 24
تقسیم بندی طرحهای فرش ایران.......... 25
وضعیت کنونی در ایران....... 55
طراحان معاصر فرش ایران............... 56
شطرنجی کردن چله...................... 60
پیاده کردن طرح روی کاغذ شطرنجی....... 61
انتقال نقشه از روی کاغذ شطرنجی روی بافت 64
مقدمه :
در هنر و صنعت فرشبافی نقشه یک بخش مهم و به تعبیری اساسیترین بخش کار به شمار می رود. در کنار مسائل و عوامل مهمی که تشکیل دهنده اعتبار و ارزش فرش به حساب میآید اصالت و هویت ملی یک فرش از روی نقشه آن شناخته میشود.
به طور کلی هر قوم یا ملیتی دارای فرهنگ خاص خود هستند که با مطالعه بررسی و پرداختن به آن میتوان آن قوم را از اقوام دیگر تمیز داد. نقشه فرش نیز مانند یک کتاب فرهنگ یک قوم را به سادگی و زیبایی هرچه تمامتر برای ما بیان کرده و روشن میسازد. هرگاه دریابیم که ریشه این نقوش نشات گرفته در کجا و در چه تاریخی است در واقع به ریشه عمق این نقوش و عجین بودن آن با فرهنگ آن قوم میپردازیم.
حال با توجه به گستردگی و ریشهدار بودن هنر فرش بافی این سئوال را مطرح میکنیم که کدام قوم یا ملتی و در چه زمان و تاریخی توانسته است اولین نقش را روی قالی پیاده کند.
پاسخ دادن به این سوال بسیار مشکل و یا شاید غیر ممکن باشد زیرا هیچ سند دقیق و روشنی در مورد اینکه اولین قالی در چه زمانی و در چه مکانی بافته شده است در دسترس بشر نیست. مسلما به وجود آمدن فرش به شکل امروزی نیاز به یک سیر تکاملی بلند مدت دارد, زیرا نمیتوان قبول کرد که انسان به یک باره به این تکنیک رسیده باشد که بتواند آثار ارزشمندی را خلق نماید بنابراین باید در این خصوص به بافتههایی که از نظر تکنیکی ضعیفتر هستند توجه کرده و آنها را مورد ملاحظه قرار بدهیم...