سایت کاریابی جویا کار

بررسی معیارهای شایستگی مدیریت و ویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

دسته بندي: مقالات / پاور پوینت
23 خرداد

 

توجه :

شما می توانید با خرید این محصول فایل " قلق های پایان نامه نویسی (از عنوان تا دفاع)" را به عنوان هدیه دریافت نمایید.

پیشگفتار

سخن از مدیریت در دین مبین اسلام است، مدیریتی كه متاسفانه باید اعتراف نمود كه در طول تاریخ از آن سخن زیادی گفته نشده است.

جامعه‌ای كه نام اسلامی را به همراه خود یدكی می‌كشد، نمی‌تواند در وادی مدیریت اسلامی قدم نگذاشته و از چشمه پر فیض‌ان سیراب نگردد.

هر چند بعضی از صاحب‌نظران معتقدند كه امروزه دستاوردهای علومی كه در خدمت مدیریت قرار دارد، نیاز را به الهام از رهنمودهای نظری كم كرده است، ولی دقت نظر در مفاهیم آیات و اخبار و احادیثی كه مدیران به استفاده از این دست‌آوردها سوق داده و راه را برای موفقیت سازمانها هموار می‌كند، نظری تلقی نمودن رهنمودهای قرآن را كاهش می‌دهد، بطوریكه قرآن كریم دائماً اهمیت تدبیر را برای انسان یادآور می‌شود تا اینكه او بتواند در انجام هر كار و حل هر مشكلی موفقیت حاصل نماید.

تدبیر در امور اجتماعی كه شئون زندگی انسانها رادر بر می‌گیرد از اهمیت خاصی برخوردار است، و به همین سبب خداوند نیز در كتاب انسان ساز خود كه توسط حضرت محمد مصطفی (ع) نازل شده به تدبیر كنندگان قسم یاد می‌نماید و اهمیت این امر را برای انسانها روشن می‌سازد.

همانگونه كه در سوره النازعات، آیه 5 به این موضوع اشاره كرد و می‌فرماید:

«فالمد برات امراَ»

«پس سوگند به تدبیر كنندگان»

ضرورت تدبیر، ضرورت مدیریت را آشكار می سازد، كه در یك اهتمام جمعی، آن كس كه زمام امور را با تمام اختیارات آن بدست می‌گیرد، چو نیكوست كه از كیفیت اندیشه و تفكر نیز برخوردار باشد و برای بهبود حركت جمعی بتواند تدبیر و اندیشه را در جامعه‌ای كه حركت به سوی پیاده كرد احكام و فرآمین الهی دارد، بكار برد، تا بنای نظام خود را بر اسلام استوار سازد و بدینوسیله در انتخاب و انتصاب مدیران از هیچ تلاشی فروگذار نشود تا در عمل پیروز گردد.

اعمال مدیریت در سازمانهای اسلامی می‌تواند از خاصیت اجتماع شمول در هر جامعه‌ای برخوردار باشد، بدینگونه كه مدیران الگوئی نسبی از یك مطلق باشند تا با ارشاد به صحت، علاوه بر ایجاد، تولید و خدمت، در تربیت جامعه نیز عملاَ سهیم گردند. اما چگونه می‌توان به این نیت مقدس جامعه عمل پوشاند؟

مصداق واقعی در این باره می‌توان عملكرد مدیران الهی یعنی پیامبران باشند كه اساس مدیریت را از سرچشمه پر فیض خالق خود آموختند و آنرا در میان امت خود بكار بردند و همچنین برای هدایت اساس و مبانی كه بشارت دهنده، آن بودند، كتاب آسمانی بر جای نهادند، و برای توجیه و تعبیر آن در غیاب خود رهبرانی را پروراندند كه نشانه‌ی بارز آن در روش حضرت ختمی مرتبت، محمد مصطفی(ص) به روشنی مشهود است.

ملاحظه می‌نمائید كه مدیریت اسلامی یعنی مدیریت الهی، یعنی آنچه كه خدا می‌خواهد و آنچه كه منافع خلق را به دنبال دارد، كه در آن نقصان، جائی و خودكامگی، مكانی ندارد.

حكومت، آمریت دانش است، دانشی كه صدق و صداقت، رفق و رفاقت، صلح و صفا و ثمره، مطلوب را متفقاً دربردارد.

آیا اگراساس مدیریت را بر ویژگی‌های فوق‌الذكر بنانهیم، نمی‌توانیم در هر جایگاه كسی را كه شایسته است قراردهیم، تا مراحل اجرای امورات دچار نقص و حركت دچار لغزش نشود؟

بلی، به این دلیل است كه تعهدی كه باتلفیق علم و عمل حاصل شود در اسلام جایگاه خاصی دارد، و چون پذیرش مسئولیت برای یك فرد مسلمان باید آگاهانه صورت پذیرد، پس شایسته است كه در خود تخصص را نیز جای دهد.

ودر یك كلام باید بگویم كه برای پذیرش مسئولیت تئها تعهد به اسلام كافی نیست و فرد متعهد می‌بایست تخصص كافی نسبت به انجام امورات آن مسئولیت داشته باشد. پس به صرف عمل یك فرد به واجبات، كه در ذمه هر فرد مسلمان است،نمی‌توان به وی مسئولیت واگذار نمود، زیرا كه بار امانت را كس می‌تواند به دوش بكشد كه راه امانت‌داری را (آنچنانكه به امانت صدمه‌ای نرسد) بداند، مدیر اسلامی خداجو، خداترس و عبدا.. است، و این عبد خدا بودن اوست كه وی را در عمل و حركت یاری میدهد.

جلوه‌های امكانات، مدیر اسلامی را بخود مشغول نمی‌كند، زیرا كه او برای عمل صالح خود باید از خدوند، ساده زیستن را طلب كند تا از این راه جلب رضایت خدایش را نماید.در راستای اهمیت و ارزش مدیریت اسلامی و معیارهای انتخاب مدیر اسلامی،توفیق حاصل شد كه در پروژه تحقیقاتی خود بیانگر مطالبی، هر چند ناقص بشرح ذیل باشم:

ما سعی داریم پس از بیان كلیات پروژه خود كه در فصل اول ارائه خواهد شد، در فصل دوم، انسان را از دیددگاه قرآن توجیه نماییم و سپس در فصل سوم بحثی را برای شناخت سازمان اسلامی، كه جایگاه مدیریت الهی در آن است، اختصاص دهم و آنگاه در فصل چهارم نگرشی بر تحول مدیریت در تاریخ زندگی انسان بیافكنیم و در ماقبل آخر فصول، رهبری و مدیریت را از دیدگاه اسلام بررسی نماییم و بالاخره در فصل ششم، شرایط و اوصاف یك مدیر، در نظام اسلامی را بازگو نماییم.

و نتیجتاً اینكه مدیریت اسلامی این نیست كه این حقیر برداشت و به رشته تحریر درآورده‌ام بلكه این مجمل، نمایی است كه از ذات و سرچشمه دستورات دین مبین اسلام نشأت گرفته است. و امیدوارم با دریافت نظرات سازنده اهل علم و بویژه فرماندهان ارجمندمان بتوانیم در هر چه بهتر تهیه وتنظیم نمودن و ارائه این پروژه تحقیقاتی موفق گردم.

 

فهرست مطالب

 

عنوان                                                                                                  صفحه

پیشگفتار

فصل اول: كلیات

1-   مقدمه

2-   معرفی موضوع تحقیق

3-   اهمیت تحقیق

4-   انگیزه و هدف از تحقیق

5-   روش تحقیق

6-   موانع و مشكلات تحقیق

فصل دوم: ضرورت شناخت انسان و رهبری از دیدگاه اسلام

1-   طرح بحث

2-   ضرورت شناخت انسان از دیدگاه اسلام و قرآن

3-   ضرورت شناخت رهبری و مدیریت برای انسان

4-   تحلیلی از رهبری و مدیریت در اسلام

فصل سوم: ضرورت شناخت سازمان از دیدگاه اسلام

1-   سازمان چیست؟

2-   فلسفه وجودی سازمانها

3-   مفهوم اسلامی سازمان

فصل چهارم: سیر تحول مدیریت در تاریخ زندگی انسان

1-   رهبری و مدیریت در جوامع باستانی

2-   نگرش بر جنبش مدیریت عملی

3-   بررسی مكاتب و تئوریهای مدیریت

فصل پنجم: بررسی معیارهای شایستگی مدیریت از دیدگاه اسلام

1-   طرح بحث

2-   معرفی معیارها

الف -  تعهد

ب- تخصص

ج - كفایت

فصل ششم: بررسی شرایط و اوصاف یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

الف) طرح بحث

1-   اشراف مدیر

2-   قدرت مدیر

3-   قاطعیت مدیر

4-   مدیر مجری قانون

5-   كار امروز را به فردا نیداختن مدیر

6-   ایجاد جو تشویق و تنبیه

ب) معرفی عوامل موثر در موفقیت مدیر

1-   اختیار

2-   اعتماد به نفس

3-   تنظیم وقت و تقسیم كار

4-   ایجاد روابط صمیمانه انسانی

5-   گذشته‌نگری

6-   آینده‌نگری

7-   ابهام‌زدائی

منابع و مآخذ


فنی و مهندسی
قيمت فايل:6000 تومان
تعداد اسلايدها:238
خريد فايل از سايت مرجع
دسته بندی ها
تبلیغات متنی