مقدمه
تاریخچه سازمان :
این شركت واقع در رفسنجان چهار راه شهدا روبروی آموزش و پرورش است .
شركت فنی و مهندسی آرمان الكتریك در سال 1379 رسماً به ثبت رسید و فعالیتهای خود را آغاز نمود بیشتر كارهای این شركت پیمانكاری برق بود كه اكثر كارهای الكترونیكی از قثبیل نصب تابلوهای الكترونیكی و بردهای سیستمهای هوشمند در شركت مس سرچشمه رفسنجان را این شركت انجامداده است و در كار خد نیز بسیار موفق عمل كرده است .
این واحد صنعتی فنی الكترونیك و نصب سیستمهای كامپیوتر را نیز انجام
می دهد و همچنین طراح و سازنده كلیه تجهیزات ترافیكی از قبیل چراغهای راهنمایی چشمك زن و ساعتهای دیجیتال و تابلوهای الكترونیكی نیز هست .
مهندس ناظر و طراح در این شركت آقای مهندس محمدعلی پرهیزگار می باشد كه كارهای فنی و تخصصی به عهده ایشان است و ریاست شركت را آقای علیرضا پرهیزگار بر عهده دارد .
این شركت دارای چند گرو كاری كه شامل گروه نصب و راه اندازی و گروه تداركات و گروه فنی و تخصصی می باشد .
این واحد واقع در یك ساختمان دو طبقه است كه طبقه اول آن دفتر شركت و بخشی از آن قسمت فروش تجهیزات و سیستمهای كامپیوتری می باشد و طبقه دوم آن كارگاه فنی می باشد كه در آن بردها و تجهیزات لازم برای سیستمها درآنجا ساخته می شود .
در این كارگاه سه خانم و دو آقا كار میكنند كه كارهای ظریف از جمله لحیم كاری را خانمها بر عهده دارند و كارهای دیگر را آقایان انجام می دهند .
نمودار سازمانی تشكیلات واحد صنعتی
مدیر شركت آقای علیرضا پرهیزگار می باشد و معاون وی آقای محمدعلی پرهیزگار است و كاركنان آن شامل دو كارفرما و ده پرسنل كاری تین شركت هستند همچنین كارهای بازاریابی و اداری شركت بر عهده آقای حسین پرهزگار می باشد .
این شركت شامل یك ساختمان دو طبقه و یك كارگاه می باشد كه كارگاه آن واقع در بلوار شهدا می باشد .
در كارگاه كاهایی از قبیل جوشكاری طراحی سازه های آهنی و ساخت قطعات و ادوات لازم برای نصب می باشد كهتجهیزات این كارگاه اشمل یك جرثقیل و موتور جوش لوازم برشكاری و تراشكاری انواع كلید و پریز و كابل و غیره میباشد .
نوع محصولات تولیدی و خدماتی
اكقر كارهای این شركت خدماتی است و از جمله محصولفات تولیدی این واحد می توان به ساخت و تولید سرعت گیر و نصب آن در تقاطع شهر اشاره كرد .
و از خدمات آن نصب سیستمهای كاكمپیوتری و تولید و نصب انواع تابلوهای الكترونیكی و همچنین چراغهای چشمك زن می باشد البته این شركت سیستمهای حفاظتی از قبیل دزدگیر را نیز طراحی و اجرا می كند .
اینجانب از اول خردادماه سال جاری وارد این شركت برای كراآموزی شدم و كارهایی از قبیل 1- لحیم كاری بر روی تابلوهای الكترونیكی 2- نصب سیستم 3- عیب یابی بردها را انجام می دادم .
ابتدا طرح مدار روی فیبر مدار چاپ می شود و برای نصب قطعات عناصر مدارهای آماده و به ما می دادند و ما عناصر و قطعات (ترانزیستور ها ، LED ، مقاومت ها …) را روی برد قرار می دادیم و لحیم كاری روی انها انجام می دادیم سپس آنها را تست می كردیم .
برای تست بردها از یك اهمتر دیجیتالی استفاده می كریدم و با آن عیب یابی می كردیم و عیب مدار را بر طرف می كردیم.
پس از اینكه از عملكرد مدار مطمئن می شدیم آن را روی سیستم یا تابلو نصب می نمودیم و آن را راه اندازی می كردیم .
در مورادی هم طراحهایی برای ساخت و یا اصلاح به آقای مهندس پرهیزگار دادم كه مورد توجه ایشان قرار گرفت و آنها را جرا كردیم و خیلی خوب عمل كردند برای مثال یك طرح برای برد تابلوی فرمان دهنده چراغ چشمك زن راهنمایی ارائه دادم كه موفق بود.
خدمات كامپیوتر
این خدمات شامل بستن كیسهای كامپیوتر و نصب مادربرد و یگر قسمتهای كامپیوتر بر روی كیس بود و همچنین راه اندازی سیستم كامپیوتر و ریختن برنامه روی آن بود .
همانطور كه در قبل گفته شد سیستمهای كامپیوتر را نیز نصب می كرد و قسمتهای سخت افزار را روی كیس سوار می كردم قسمتهای مثل CD ROM و هرد دیسك كامپیوتر ، مودم ، كارت گرافیك و غیره .
بخشی از طبقه اول فروشگاه لوازم كامپیوتر و لوزام و قطعات الكترونیكی بود كه انواع IC ها و ترانزیستورها ، دیودها و اهمتر دیجیتال و غیره برای فروش عرضه می شد .
نصب دزدگیر و سیستمهای حفاظتی
كاردیگر شركت نص انواع دزدگیر اتومبیل و خانه و همچنین سیستمهای حفاظتی است . سیستمای حفاظتی شامل دوربین های مدار بسته و سنسورهای حرارتی و حساس به نور و یا صدا بودند كه پس از گرفتن سفارش از مشتریان این وسایل را از تهران دریافت می كردیم و در خانه و یا بانكها و مغازه ها نصب می كردیم.
كه در این پروژه به نحوه پردازش و نصب سیستمهای كامپیوتری می پردازیم.
صفحه كلید :
به عنوان میكرو كنترلی 40 پایه و پردازنده استفاده شده است.این تراشه در داخل خود حافظهRA M به مقدار 128بیت حافظهROM به مقدار یك كیلو بایت دارد.سیگنال صفحه كلید به عنوان تنها ورود استاندارد كامپیوتر،دارای 38كلید دركامپیوتر IBM-XI می باشد.در ساختار تمام صفحه كلیدها از ماتریس برای تست فشار یك كلید استفاده شده است.در صفحه كلیدXT از تراشه8048 ورودی این تراشهMH2 77/4 می باشدكه درداخل آن تقسیم برسه انجام می شود. 12ردیف و3 ستون این تراشه هر3 تا5 میلی ثانیه یك بار جاروب می شوند.هنگامی كه یك كلید فشرده شد و كد جاروب آن توسط 8048 كشف شد،كد جاروب آن در حافظهRAM مربوط به 8048 ذخیره می شود.سپس از طریق یك خط سریال برای مادربرد ارسال می شود.اگر یك كلید بیش از نیم ثانیه پایین نگاه داشته شود،آنگاه در هر ثانیه 10 بار كد اسكن كلید تولید شده ودر حافظه RAMذخیره می شود(البته این مدت زمان و تعداد آن در صفحه كلیدهای AT قابل تغییر بوده وحتی از طریق فرامین DOS نیز قابل كنترل می باشد).حافظه RAM برای16 كلید جای لازم را دارد.هنگامی كه یك كلید فشرده شده،رها می شود،كد اسكن آن كلید بعلاوه 128(بیت7آن یك شد)برایCPU فرستاده می شود، اینكه یك كلید و یا مجموعه ای از كلیدها فشرده می شوند.از خط خط اطلاعات(پایه شماره2كابل ارسالاطلاعات) سیگنال HIGHبمدت2/0 میلی ثانیه به خروجی فرستاده می شود و سپس هشت بیت اطلاعات از طریق خط خروجی و پالس ساعت از طریق پایه یك به خروجی فرستاده می شود و سپس پهنای پالس هر بیت كه 1/0 میلی ثانیه است جهت ارسال به بوردCPU از طریق كابل سریال است. بعد از وصل شدن خط+5 ولت به صفحه كلید یك منطق(power on reset)POR به مدت حداقل 300 میلی ثانیه و حداكثر 4 ثانیه بوجود می آید.بعد از آن یك برنامه تست در صفحه كلید اجرا شده وحافظهROM وRAMتست می شود.در این مرحله برای لحظه ای سه لامپ سمت راست روشن شده وسپس خاموش شده.زمان اجرای این برنامهاز600 تا900میلی ثانیه میباشد.با كامل شدن برنامه تست و آماده شدن صفحه كلید(خط پالس و اطلاعات بصورت HIGHمی شود)در صورت درست بودن یك كدAAHبرای آمادگی و سالم بودن ویا FCHجهت خطا برای واحد سیتم ارسال می نماید.در حین كار و ارسال اطلاعات توسط صفحه كلید،فرامین زیادی بین صفحه كلید و واحد سیستم مبادله می شود كه هر كدام معنی و كار خاصی انجام می دهند .
تولید كننده پالس ساعت
حافظه ROM
حافظه RAM، بافر صفحه كلید كه به صورت :first inpat first output)FIFO اولین ورودی و اولین خروجی)كار می كند.
تایمر و كانتر،(جهت شروع،پایان جاروب صفحه كلیدها).
یك پورت ورودی و خروجی كه اطلاعات را به صورت سریال جابجامی نماید.
تراشه8048به عنوان یك ریزپردازنده(میكروكنترلی)كارهای زیر را در صفحه كلید انجام می دهد:
اجرای یك برنامه برای تست داخلیش به هنگام روشن سیستم (POR) .
جاروب كردن صفحه كلید هر3تا5 میلی ثانیه.
قرار دادن كد اسكن 16 كلید در بافر مربوطه.
اجرای حالت typematic(نگهداری كلید برای تكرار).
فرستادن كد اسكن برای واحد سیستم .
سیگنال پالس فعال كننده صفحه كلید از واحد سیستم می آید(توسط 6بیت پورت 61 تراشه 8255 فعال می شود)،با فعال شدن این بیت (HIGH) ارتباط بین صفحه كلید و سیستم در هنگام روشن شدن بر قرار می شود.هنگام زدن و یا آزاد شدن یك كلید كد اسكن آن توسط 8048 برای واحد سیستم از طریق پورت 60H تراشه 8255 فرستاده می شود و سپس یك وقفه صفحه كلید در CPU رخ می دهد.CPU از طریق پورت 60H كد فوق را خوانده و به وقفه از طریق (INTA) بیت 7پورت 60H جواب می دهد (با فرستادن یك پالس مثبت).همانطور كه قبلاً اشاره شد صفحه كلیدهای XT دارای 38 كلید می باشد كه از 1تا83 شماره گذاری شده اند به عنوان مثال كلید درA دارای كد اسكن 30 و كلیدS دارای كد اسكن 31 می باشد.هنگام رها كردن یك كلید فشرده هنگام زدن و رها كردن می باشد.با دریافت و هنگام رها كردن یك كلید فشرده شده كد اسكن آن عبارتست از كد اسكن اصلی آن +128.به عنوان مثال كدهای 30و158 مربوط به حرف،A هنگام زدن و رها كردن می باشد.با دریافت یك وقفه از صفحه كلید توسطCPU اجرای برنامه در حال اجرا متوقف شده و سیستم به آدرس سرویس روتین وقفه 0000:0024H(4X9H) پرش كرده و آدرس سرویس رویتن وقفه 9H (وقفه مربوط به صفحه كلید)را بدست آورده و آنرا اجرا مــیكند. تعـــدادی از كـــارهای كه بوسیله سرویس روتین صفحه كلید انجام می شود عبارتست از ( ایــن سرویس روتین در حافظه ROM می باشدو جزء وقفه های بایاس محسوب می شود) :
(1)ترجمه كدهای اسكن به كدهای اسكی.
(2)داشتن 15 كاراكتر در بافر (مستقل از 16 كد اسكن موجود در بافر صفحه كلید).
(3)انجام عمل كرد كلید CAPS LOCK در هنگام فشردن آن.
(4)داشتن حالت كلید SCROLL LOCK برای برنامه های كاربردی.
(5)انجام كارهای خاص برای كلیدهای:
ریست كردن سیستم با فشار دادن كلیدهای CTRL+ALT+DEL
اجرای یك وقفه IBH برای كلیدهای CTRL+BREAK
چاپ صفحه صفحه نمایش (اجرای وقفه 5H )در اثر فشار كلید PRTSCیا SHIFT+PRTSC
(6)جلوگیری از تكرار كلیدهای CTRL،SHIFT،ALT،NUM LOCK،SCROLL LOC، INC،CAPS LOCK در صورت فشرده ماندن.
(7)انجام حالت SHIFT برای كلیدهای SHIFT،CTRL،ALT.
برای انجام كلیدها دو كد وجود دارد.كه كد اسكی و كد اسكن كه هر كدام یك بایت را از بافر اشغال می نمایند .كلیدهایی كه كد اسكن ندارند دارای فقط یك كد اسكن یا كد اسكی گسترش یافته می باشد.به كلید یا كلیدهایی كه با زدن آن یك برنامه مقیم شده در حافظه اجرا می شود وسپس كنترل سیستم به برنامه قبلی برمی گردد كلید داغ اطلاق می شود.برای ارسال اطلاعات از سوی صفحه كلید به واحد سیستم بعد از آماده شدن آن، اگر خط پالس (CLOCK)صفر باشد.اطلاعات در بافر ذخیره شده و به واحد سیستم ارسال نمی شود.اگر خط پالس فعال(HIGH) باشد و خط اطلاعات صفر باشد (لازم داشتن خط برای ارسال اطلاعات توسط سیستم ) اطلاعات در بافر صفحه كلید ذخیره شده و صفحه كلید اطلاعات ارسالی از سوی واحد سیستم را دریافت داشته و اجرا می نماید.اگر هر دو خط اطلاعات (پالس) یك (HIGH) باشند آنگاه صفحه كلید اقدام به ارسال اطلاعات بصورت یك بیت شروع،8 بیت اطلاعات،یك بیت پریتی و یك بیت متوقف می نماید.هنگام ارسال اطلاعات توسط صفحه كلید ،حداقل هر 60 میلی ثانیه یكبار خط پالس چك می شود،در صورت صفر شدن این خط توسط واحد سیستم،یك خط در ارسال و دریافت اطلاعات رخ داده است.بنابراین صفحه كلید از ارسال اطلاعات خودداری می نماید.اگر قبل از بیت درهم (بیت پریتی) این خط (پالس) صفر می شود، صفحه كلید از ارسال خودداری نموده و خط پالس و اطلاعات را فعال (HIGH) می نماید.اما اگر بعد از دهمین بیت باشد.آنگاه صفحه كلید ارسال را كامل خواهد نمود.زمانی كه سیستم برای ارسال اطلاعات به صفحه كلید آماده است.ابتدا آن را چك می نماید كه آیا صفحه كلید در حال ارسال اطلاعات هست یا خیر.اگر صفحه كلید در حال ارسال است ولی هنوز به دهمین بیت یك كد نرسیده است با صفر كردن خط پالس از ادامه آن جلوگیری می كند.ولی اگر بعد از دهمین بیت باشد،صبر می كند تا ارسال كامل گردد.برای ارسال،ابتداء خط اطلاعات با بیت شروع (معمولاً صفر است) ارسال را آغاز می نماید،در این حالت خط پالس می تواند یك باشد با آغاز ارسال صفحه كلید 11 بیت را می شمارد كه بعد از بیت دهم،صفحه كلید خط اطلاعات را صفر نموده و یك بیت (بیت متوقف) را می شمارد.با این كار (صفر كردن خط اطلاعات) صفحه كلید به سیستم می گوید كه اطلاعات ارسالی یك فرمان از سوی سیستم كامل دریافت شده است.باید صفحه كلید در كمتر از 20 میلی ثانیه به آن جواب دهد اگر در این زمان خطایی رخ دهد،سیستم ارسال اطلاعات را دوباره انجام می دهد.در كامپیوترهای AT بجای مدار فوق یك میكرو كنترلی تحت نام كنترلی صفحه كلید (معمولاً با شماره های 8042 یا 8742 مشاهده می شود) كار می نماید.لازم به توضیح است كه در كامپیوترهای AT ،سرعت وتاخیر و نرخ تكرار كلیدهای فشرده شده از دو محل قابل تعریف می باشند
كه عبارتنداز :
الف)تعریف درست آپ سیستم
ب)استفاده از فرمان MODE درMS-DOS
معمولاً بافر صفحه كلید در حافظه RAM بورد سیستم 32 بایت می باشد كه می تواند كه مربوط به 16 كلید را در خود داشته باشد.آدرس شروع آن در حافظه RAM به عنوان بافر 0040:00/EH می باشد،چون این بافر بصورت دایره ای می باشد بنابراین دو علامت ابتدا و انتهای آن را برای سیستم عامل مشخص می نماید
كه عبارتند از:
كلمه HEAD یا ابتدای بافر صفحه كلید:این كلمه 2 بایتی از آدرس 0040:00/AH به ابتدای جاری بافر صفحه كلید بایاس در آدرس 0040:00/EH اشاره می كند.
كلمه TAIL یا انتهای بافر صفحه كلید :این كلمه 2 بایتی از آدرس 0040:00/CH به انتهای جاری بافر یا آخرین بایت ذخیره شده در بافر اشاره می نماید.
هارد دیسك:
نصب هارد بر روی سیستم :
برای نصب یك یا چند هارد بر روی سیستم باید مراحلی را طی نمائیم تا در نصب آن دچار مشكل نشده و به سادگی آنرا انجام داده و باعث آسیب دیدن هارد وسیستم نشویم.بر روی یك سیستم با توجه به سمت آن حداكثر دو یا چهار هارد از یك نوع قابل نصب میباشد . سیستمهای فعلی معمولاً از كنترلی های SCSI وIDE استفاده می نمایند درست آپ هر سیستم برای تعریف پارامترهای هارد جار زرو شده است كه اولی بنام : DISKC ویا DISK1 ودومی بنام :DISKD ویاDISK2 الی آخر نامگذاری شده است . هنگام نصب هاردهای از نوعSCSI ، نیازی به تعریف آنها درست آپ سیستم نیست وباید پارامترهای آنرا درست آپ خود هارد تعریف نماییم. معمولاً هنگام روشن شدن سیستم ،ابتدای منوی ورود به ست آپ هاردهای SCSF (اگر داشته باشیم) ظاهر می شود و سپس منوی مربوط به ورود به ست آپ سیستم ظاهر می شود. بعد از اولین بار تعریف درست آپ خود ست آپ هنگام بوت شدن سیستم ، پارامترهای خود را به سیستم معرفی می نماید و در اصطلاح به این نوع ، هاردهای با هوش گفته می شود.اما هاردهای TDE و انواع دیگر را باید در ست آپ سیستم معرفی نماییم .كابل ارتباطی بین كنترلر هاردها (از نوع TDE ) و مادر بورد (یا كارت MILO ) دارای سه یا دم عدد كانكتور می باشد (بحث بر روی كنترلر IDE است) كه 40 عدد سیستم این كابل بین سه كانكتور مشترك می باشد .اگر خواسته باشیم بر روی سیستم بیش از یك هارد از نوع IDE داشته باشیم و با توجه به مشترك بودن سیم ها، باید بر روی خود كنترلر هارد یكی را با اولویت بالاتر و دیگری را با اولویت پائینتر تعریف نمائیم تا هر دو بتوانند به نوبت كار نمایند. تعیین اولویت هاردها توسط جامپرهای موجود بر روی كنترلر انجام می شود.به هارد با اولویت اول MASTER و به هارد با اولویت دوم SLAVE اطلاق می شود.
اگر بخواهیم بر روی یك سیستم دو عدد هارد IDE و SCSI نصب نماییم . تعریف هارد اسكازی در ست آپ سیستم هیچگونه ضرورتی نداشته و لازم نمی باشد . همچنین نیازی به تعریف یكی به عنوان MASTER ودیگری به عنوان SLAVA نمی باشد ولی اگر بخواهیم دو عدد هارد IDE بر روی سیستم نصب نمائیم باید یكی را به عنوان MASTER و دیگری را به عنوان SLAVE تعریف نمائیم . كه این كار توسط ست كردن جامپرهای موجود بر روی كنترلرها امكان پذیر می باشد . لازم به توضیح است كه هارد اسكازی دارای كابل ارتباطی 60 یا 50 پین می باشد و یك كنترلر اسكازی قادر است كه حداكثر 7 عدد هارد را به طور همزمان بر روی یك سیستم پشتیبانی نماید.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه 1
صفحه كلید 6
حافظه RAM 8
هارد دیسك 13
اتصال كابل 17
روش RLL 27
كنترلر SCSI 36
كارت گرافیك 39
مد گرافیك 46
از VGA تا VAC 50
نكاتی برای نصب یك كارت نمونه 52
مدارات رنگ در تلوزیون رنگی 55
دیكودر پال در تلوزیون شهاب 21 اینچ 59
دیكودر NTSCN در تلوزیون رنیگ شهاب 21 اینچ 62
عمومی و آزاد