سایت کاریابی جویا کار

كارآموزی در نمایندگی ایران خودرو

دسته بندي: مقالات / پاور پوینت
23 خرداد



مقدمه :

شركت ایران خودرو

در واقع پیكان اولین تجربه ایران از تولید خودرو انبوه بود در ابتدا كلیه قطعات این خودرو از تالبوت انگلستان خریداری و فقط در ایران عملیات مونتاژ ، جوشكاری و رنگ آمیزی روی ان صورت می گرفت . از سال 1347 ایران خودرو ساخت بسیاری از قطعات از جمله قالب اتاق ، بدنه و درب ها و صندلی و …. را در ایران آغاز كرده و تا جایی پیش رفت كه هم اكنون 98 در صد آن را در داخل كشور می سازد این خودرو طی سه دهه عمر خود در ایران د رمدلهای كار ، دولوكس ، تاكسی ، جوانان ، وانت و استیشن تولید شده است . از دیگر تولیدات ایران خودرو ناسیونال خودرو سواری هیلمن با موتور اونجر بود كه شباهت زیادی به پیكان داشته و فقط طی سالهای 57-55 تولید شد .

در نهایت پس از جنگ و در سالهای 65 خط تولید پیكان كلاً از تالبوت خریداری و به ایران انتقال یافت و اكنون نیز تولید می شود . اما از سوی دیگر شركت ایران خودرو كه در اواسط 50 درنظر داشت تا خط تولید پژو را وارد كرده و با وقوع انقلاب و جنگ این تصمیم را تا سال 99 به عقب انداخته بود و با پایان جنگ همكاریهای گسترده ای را با پژو آغاز كرد و در سال 69 این خودرو با همكاری پژو و دو محصول پیكان 1800 با موتور پژو 405 و پژو 405 GL كه به عنوان خودرو سال 1987 جایگزین پژو 405 GL شد . ایران خوردو در سال 77 پیكان آردی با تركیب موتور پیكان و اتاق پژو 405GL و در سال 78 پیشرفته ترین خودرو و تولیدیش یعنی پرشیا را به همراه استیشن 405 GLX به بازار به عرضه كرد و همچنین در سال 70 تعدادی محدود پژو 205 به طور آزامیشی تولید كرد . و در ادامه فعالیتهای خود خودروی ملی سمند را در اواسط سال 80 در عید سعید غدیر خم به وسیله رئیس جمهور خط تولید آن افتتاح شد و در اوایل 81 سری جدید آن به بازار عرضه شد .

دانستنیهای فنی خودروهای انژكتوری :

-         توصیه می شود در خودروهای پیكان انژكتوری ، حداقل بنزین در باك 10 لیتر        می باشد .

-    در خصوص تنظیمات موتور و سیستم سوخت رسانی حتماً به نمایندگی های مجاز ایران خودرو مراجعه و تز مراجعه به تعمیركارهای متفرقه خوددداری گردد .

-    در صورت عدم روشن شدن خودرو در هنگام برخورد با موانع ، تصادف و یا افتادن در چاله های نسبتاً عمیق از عملكرد سوئیچ انرسی (در محفظه موتور و برروی گلگیر به رنگهای نارنجی یا مشكی ) اطمینان حاصل نموده و در صورت قطعی ، با فشردن آن اتصال برقرار نمائید.

-     قبل از استارت زدن ، پس از چرخاندن سوئیچ به مرحله دوم به مدت سه الی پنچ ثانیه سوئیچ را در حالت باز قرار داده تا پمپ بنزین عمل نماید و سپس موتور را روشن نمایید .

-     از اضافه كردن هر نوع تجهیزات جانبی از قبیل دزدگیر های غیر استارندارد ، لامپ ، بوق ، تلوزیون و توسط … توسط افراد غیر متخصص بر روی خودرو جداً خودداری فرمائید .

دانستنیهای عمومی خودرو :

  • فشار كم باد لاستیكهای ایمنی راننده و طول عمر لاستیك ها را كاهش و مصرف سوخت را افزایش می دهد ، در صورت نامیزان بودن باد لاستیك ها سایش در نقاط مختلف آن مشاهده می گردد .
  • از تخلیه ضدیخ در فصول گرم سال جدا خودداری نموده ومایع خنك كننده را هر دو سال یك بار تعویض نمائید .
  • از سوراخ نمودن فیلتر هوا جهت ورود بهتر هوا به موتور خودداری شود .
  • استارت نمی بایست بیشتر از 15 ثانیه درگیر شود ، 20 ثانیه صبر نمود تا باتری برای استارت مجدد آماده شود .
  • روغن ترمز را سالی یك بار و ترجیحاً در فصل بهار تعویض نمائید .
  • از بسته شدن صحیح در پوش رادیاتور اطمینان حاصل نمائید .
  • در هنگام توقف لحظه ای (پشت چراغ قرمز و یا ترافیك ) دنده را خلاص نموده و از نگهداشتن كلاج خودداری نمائید .
  • پس از پیمودن مسیرهای طولانی موتور را فوراً خاموش نكنید .

 

انژكتور چیست و سیستم سوخت رسانی انژكتوری چگونه كار می كند ؟

برای این كه بدانیم انژكتور چیست و با عملكرد سیستم سوخت رسانی انژكتوری آشنا شویم ، لازم است ابتدا  وظیفه كاربراتور را در خودرو بدانیم . زیرا سیستم انژكتوری جایگزینی برای كاربراتور در خودرو است .

 كاربراتور وسیله ای است برای مخلوط كردن سوخت و هوا به نسبت مطلوب و رساندن آن به موتور خودرو ، كه به همین منظور از زمان اختراع و پیدایش تغییرات بسیاری كرده و دارای مدارات مختلفی شده است .

هدف از بكارگیری كاربراتور در خودرو همانطور كه اشاره شد ، مخلوط كردن سوخت و هوا به منظور اشتعال مناسب است ولی چه نسبتی باید برای این منظور در نظر گرفته شود ؟ سوخت كمتر با مقدار زیادی هوا بر عكس ؟

از نظر تئوری یك كیلوگرم سوخت  می بایست با 6/14 كیلوگرم هوا بسوزد تا اشتغال كامل صورت گیرید . ولی ان فقط در حالت تئوری صادق است . با زیاد كردن هوا در مخلوط فوق ، مخلوط فقیر سوختی پدید می آید كه  در ان شاهد اكسیژن در گازهای اگزوز هستیم و با زیاد كردن مقدار سوخت در مخلوط ، مخلوط غنی سوختی پدید   می آید كه در آن صورت شاهد ئیدروكربن نسوخته در گازهای اگزوز می باشیم .

از لحاظ اقتصادی (مصرف كمتر ) بهترین مخلوط ، مخلوط فقیر سوختی با نسبت هوا به سوخت 1/18 است . در حالی كه برای بدست آوردن بیشترین توان موتور باید مخلوطی غنی سوختی با نسبت 1/12 الی 1/13 بكار برد .

پس همانطور كه دیده می شود محدوده وسیعی از نسبت هوا به سوخت وجود دارد كه سیستم سوخت رسانی می بایست طبق شرایط مختلف كار موتور جوابگوی آن باشد . روی زمین اصل ساختمان كاربراتورها پیچیده تر شده و مدارات مختلفی (عمدتاً پنچ مدار) به شرح ذیل در آن بوجود آمده است .

1-  مدار اصلی (Main circuit) : كه هنگام رانندگی با سرعت و وضعیت عادی ،سوخت و هوا را به نسبت لازم مخلوط كرده و به موتور می فرستد .

2-   مدار دور آرام (Idle circuit) : كه وظیفه آن فرستادن مخلوط سوخت (با نسبت غلیظ تر) به موتور در هنگامی است كه راننده پای خود را از پدال گاز برداشته اشت و موتور با دور آرام كار می كند .

3-   پمپ شتاب دهنده (Accelerator pump) كه به منظور كاهش لختی و درنگ موتور در هنگام گاز دادن به سیستم كاربراتور اضافه شده و عكس العمل آن را سریعتر می كند . این مدار در هنگام فشرده شدن پدال گاز مقداری سوخت اضافی به مخلوط می پاشد .

4-    مدار قدرت (Power enrichment circuit) : كه وظیفه آن تهیه مخلوط غنی تری از سوخت به هنگام بالا رفتن خودرو از سربالایی ها و یا حمل بار و وزن اضافه است .

5-   مدار شوك (Choke circuit) : كه هنگامی بكار می افتد كه موتور خودرو سرد بوده و استارت زده شود . این مدار مخلوط غنی سوخت را وارد موتور می كند .

 با وجود مدارات بالا و مدارات پیچیده تر دیگر در كاربراتور كه از طریق مكانیكی عمل می كنند ، این وسیله پاسخ مناسبی به شرایط مختلف كاركرد موتور نداده و در نتیجه بازده مطلوب بدست نمی آید . از طرفی در این سیستم مصرف سوخت نیز بالا رفته و آلودگی نیز افزایش می یابد .

از این رو سالهاست سیستم سوخت رسانی انژكتور جایگزین كاربراتور شده است . جالب است بدانید آخرین خودرو كاربراتوری كه از یك شركت خودروسازی در ایالات متحده عرضه شده است ، خودرو سوبارو (SUBARO) در سال 1990 بوده و تمامی مدلهای بعد از آن به صورت انژكتوری عرضه شد .

سیستم انژكتوری:  سیستم انژكتوری در خودرو در واقع عملكردی مشابه كاربراتور رادارد كه همان مخلوط كردن سوخت و هوا نسبت لازم و تزریق آن به موتور است . ولی به دلیل ماهیت اجزاء آن و سیستم متفاوت ، این عمل بسیار دقیقتر و مطلوب تر انجام می شود . ضمناً موجب پایین آمدن مصرف سوخت خودرو و میزان آلودگی هوا می گردد . سیستم سوخت رسانی انژكتوری از سه جزء كلی تشكیل شده است و همانند دیگر سیستم ها دارای ورودی و خروجی هایی است . مغز الكترونیك سیستم (ECU) ، بر اساس این ورودی ها و الگوریتم پیچیده خود معین كننده خروجی های سیستم (زمان پاشش سوخت و مقدار پاشش آن – نسبت هوا به سوخت ) است .

سیستم سوخت رسانی انژكتوری از اجزاء زیر تشكیل شده است :

1-   ECU  (Electronic Control Unit) :

مغز الكترونیكی (واحد پردازش) سیستم است كه با توجه به ورودیهایی كه از سنسورهای مختلف به آن وارد می شود و الگوریتم تعریف شده آن نسبت هوا به سوخت مشخص و به انژكتورها فرمان پاشش می دهد . در خودروهای جدید همچنینECU در كار سیستم دلكور دخالت كرده و آن را نیز از دور خارج نموده است كه درباره آن نیز بحث خواهیم كرد .


2-   سنسورهای موتور (Engin Sensors) :

به منظور دستیابی به نسبت صحیح مخلوط هوا به سوخت در شرایط كاری مختلف ، سنسورهای زیادی به اجزاء مختلف خودرو نصب شده و اطلاعات از طریق آنها به ECU می رود .

جهت آشنایی ، چند نمونه از این سنسورها به صورت ذیل معرفی می گردند :

  • سنسور وضعیت دریچه گاز – وضعیت و مقدار باز و بسته شدن دریچه گاز را– كه مشخص كننده مقدار هوای ورودی به موتور است – نمایش می دهد . بنابراین ECU با باز و بسته شدن دریچه گاز ، مقدار سوخت لازم را جهت مخلوط كردن با هوای ورودی تنظیم می كند .
  • سنسور جرم هوای ورودی به موتور  - جرم هوای وارد شده به موتور در هر لحظه را به ECU گزارش می دهد .
  • سنسور اكسیژن  : میزان اكسیژن موجود در گازهای اگزوز ماشین را مشخص          می كند . از این طریق مخلوط غنی و مخلوط فقیر سوخت تشخیص داده شده و ECU ، مقدار پاشش سوخت را اصلاح می كند .
  •  سنسور دمای رادیاتور – به ECU می گوید چه موقع دمای موتور به دمای استاندارد كاری اش می رسد .
  •  سنسور فشارمطلق منیفولد – فشار مطلق هوای مكش شده در منیفولد را مشخص می كند .
  •  سنسور ولتاژ – ولتاژ سیستم برق خودرو را چك می كند تا در صورت افت ولتاژ ، ECU دور آرام موتور را بالا ببرد .
  •  سنسور دور موتور – دور موتور را در هر لحظه گزارش می كند و از این اطلاعات ، ECU زمان پاشش سوخت و جرقه زنی شمعها را تنظیم می كند .

3-   انژكتور (INGECTOR) :

یك انژكتور سوخت (FUEL INJECTOR) در واقع چیزی جز یك شیر كنترل الكترونیكی كه با منبع سوخت تحت فشار در ارتباط است نمی باشد . فشار سخت از یك پمپ (Fuel Pump) كه با منبع سوخت تحت فشار در ارتباط است نمی باشد . فشار سوخت از یك پمپ (Fuel Pnmp) تعبیه شده در خودرو تامین می گردد .

انژكتورها این توانایی را دارند كه در هر ثانیه بارها و بارها باز و بسته شوند و این كار از طریق دستور ECU به برق دار شده آنها انجام می شود .

هنگامی كه یك انژكتور برق دار می شود ،آاهن ربای الكتریكی تعبیه شده در آن تحریك شده و شناوری كه موجب باز شدن نازل انژكتور می شود اجازه خروج از نازل را پیدا می كند . نازلها جهت احتراق بهتر سوخت آن را تمیزه (Atomize)     می كند .

مقدار سوختی كه توسط انژكتور به موتور فرستاده می شود در حقیقت به زمان باز بودن نازل انژكتوربستگی داشته و Pulse Width نامیده می شود و توسط ECU معین         می گردد .

سیستم سوخت رسانی انژكتوری انواع مختلفی دارد . در نمونه های اولیه انژكتور ، سوخت را در داخل دریچه ورود سوخت (Trottle Body) می پاشد كه به سیستم تك نقطه ای (Ingection System Single Point) معروف است . در این سیستم مخلوط سوخت همانند سیستم كاربراتوری به طور یكسان به تمام سیلندرها نمی رسد .

در مدلهای جدیتر در هر سیلندر یك انژكتور وجود دارد كه سوخت را مستقیماً به سوپاپ ورودی هوا می پاشد . این مدل كه نسبت به سیستم قبل از دقت بیشتری در پاشش سوخت برخوردار است و عكس العمل آن  نیز بالاتر است ، به سیستم انژكتوری چند نقطه ای (Multi Port Fule Injection ) معروف است .

ECU و سیستم جرقه زنی اتومبیل

همانطور كه در قبل اشاره شد مركز كنترل الكترونیك خورو ECU علاوه بر اداره سیستم سوخت رسانی در كنترل سیستم جرقه زنی نیز دخل شده و بر كار آن نظارت دارد .

هم اكنون در اكثر خودروها دیگر از وسیله ای به نام دلكو خبری نیست و بجای آن سنسوری در موتور نصب شده كه وضعیت پیستون را مشخص می كند و مشخص           می كند پیستون دقیقاً چه موقع به نقطه مرگ بالایی می رسد .

ECU از طریق این اطلاعات ترانزیستوری كه وظیفه قطع و وصل كردن جریان برق كویل را به عهده دارد كنترل می كند . این عمل همان تامینگ Timing سیستم جرقه زنی است كه در راندمان خودرو اثر به سزایی داشته و توسط سیستم كنترل كامپیوتری به طور دقیق تر انجام می گردد .

عملگر (Actuator ) مورداستفاده در Air bag

یكی از قسمت های مهم و گران قیمت در كیسه های هوایی Actuator یا عملگر          می باشد. عملگر ها در واقع آخرین قسمت فعال شونده در سیستم AB هستند كه با منبسط كردن AB كیسه مقابل سر نشین خودرو مانع از جراحات جدی وارده به سرنشین می گردند .

صرف نظر از آنكه سنسور Air bag مكانیكی یا الكتریكی باشد لازم است كه فرمان ارسالی به قسمت عملگر باعث صدور فرمان آتش به چاشنی و انفجار مواد شیمیایی موجود در آن گردد . حاصل این انفجار ، ایجاد گازهای بی خطری است كه كیسه هوایی را با فشار و سرعت منبسط می نماید .

مواد شیمیایی استفاده شده در عملگر جامد و سمی می باشند كه در یك محفظه بسیار محكم نگهداری می شوند تا احتمال هیچگونه خطری برای سرنشینان و امداد گران وجود نداشته باشد . این ماده شیمایی اصطلاحاً سدیم ازته نامیده می شود و در اثر انفجار به گاز بی خطر N2 كه 80 در صد گاز موجود در هواست  و نیز دی  اكسید كربن تبدیل می شود كه مقدار كمی غبار هیدروكسید سدیم نیز تولید می شود كه در بعضی موارد در افراد خارش پوست و حساسیت ایجاد می كند . به غیر از اینها مقداری پودر تالكوم نیز جهت لغزنده كردن سطوح داخلی قسمت باد شونده (به منظور عدم چسبندگی سطوح داخلی به یكدیگر ) داخل كیسه هوایی Air Bag وجود دارد كه از نظر طبقه بندی جزو مواد سمی محسوب نمی شود .

تحلیل گر و سیستم كنترلی مورد استفاده در Air bag

این قسمت از سیتم Air bag وظیفه  تشخیص ضربه های ناشی از تصادف ، فرمان جهت فعال شدن سیستم ، كنترل كاركرد اجزا، عیب یابی سیستم Air bag و نیز نمایش آن توسط كدهایی روی صفحه نمایش مقابل راننده را به عهده دارد . راننده خودرو باید در هر لحظه از عملكرد صحیح سیستم Air bag خودرو مطمئن باشد لذا سیستم تحلیل گر ایجاد هر نوع عیب جزیی را به وسیله كد و آژیر مشخصی برای راننده مشخص       می كند تا در اسرع وقت برای تعمیر آن اقدامات لازم صورت گیرد .

ECU یا واحد كنترل مركب از یك سنسور كف ، سنسور ایمنی ، واحد تولید قدرت پشتیبان و یك سیستم تشخیص خطاست .

واحد تولید قدرت پشتیبان به منظور بالابردن ایمنی است لذا اگر باطری به هنگام تصادف آسیب ببیند ، برق لازم جهت Air bag از این سیستم تامین می گردد .

همانطور كه ملاحظه می شود سنسورهای جلو به طور موازی با سنسور كف نصب شده ولی با سنسور ایمنی سری هستند كه نتیجه آن منطق AC (A V B) خواهد بود .

انواع سیستمهای جرقه زنی پلاتینی و ترانزیستوری

1-   سیستم جرقه زنی پلاتین دار

یك سیستم جرقه زنی پلاتین دار شامل یك منبع ولتاژ (باتری ) یك كویل برای افزایش ولتاژ ، یك دلكو برای توزیع جریان ولتاژ بالا ، پلاتین برای قطع و وصل میدان مغناطیسی كویل ، یك خازن برای جلوگیری از ایجاد جرقه در دهانه پلاتین تعدادی شمع است . طرز كار این سیستم بسیار ساده است . جریان باتری از طریق سوئیچ به پیچ اولیه كویل رفته و در انجا یك میدان مغناطیسی ایجاد می كند . با باز شدن دهانه پلاتین جریان سیم پیچ اولیه و در نتیجه میدان مغناطیسی تضعیف شده سیم پیچ ثانویه كویل راقطع كرده و به علت آن كه تعداد دور سیم پیچ ثانویه بسیار بیشتر ازسیم پیچ اولیه است یك جریان ولتاژ بالا در ان ایجاد می شود . این جریان توسط چكش برق دلكو به شمع مورد نظر فرستاده شده و باعث ایجاد جرقه در دهانه شمع می شود .

در این سیستم كنترل زمانی جرقه زنی توسط مكانیزمهای آوانس وزنه ای و آوانس خلایی انجام می گیرد . این دو مكانیزم زمان احتراق را به ترتیب نسبت به دور موتور و میزان بار وارد به آن كنترل می كنند . در سیستم جرقه زنی پلاتین دار زاویه دوال در شرایط مختلف كار كرد موتور ثابت است با این وجود مقدار آن را می توان با تنظیم دهانه پلاتین تغییر داد .


فهرست مطالب

 

عنوان                                                                                         صفحه

مقدمه                                                                                         1

دانستنیهای فنی خودروهای انژكتوری                                                    2

دانستنیهای عمومی خودرو                                                                 3

انژكتور چیست و سیستم سوخت رسانی انژكتوری چگونه كار می كند؟ 4

اجراء سیستم سوخت رسانی انژكتوری                                         7

ECU و سیستم جرقه زنی                                                                 11

Air bag                                                                                      11

انواع سیستمهای جرقه زنی پلاتینی و ترانزیستوری                                     13

شبكه مالتی بر روی خودروهای پژو                                                     18

عیب یابی موتور                                                                            20

عملكرد یاتاقانها و روغنكاری در موتور                                        28

جلوگیری از چرخش یاتاقان                                                              34

خصوصیات مواد مورد استفاده در یاتاقان                                               37

ABS                                                                                         39

ABS در خودروهای سنگین                                                              46

ABS در شركت های بزرگ                                                               49

انواع ترمز و عمل آنها                                                                      50

ترمز خلایی و هیدروكلسی - هیز                                                        58

طرز كار دستگاه در موقع ترمز كردن                                                     59



عمومی و آزاد
قيمت فايل:8500 تومان
تعداد اسلايدها:64
خريد فايل از سايت مرجع
دسته بندی ها
تبلیغات متنی