جریان : یک پدیده فیزیکی است که از حرکت یک سیال استنباط می شود. جریان پذیری جز خواص ذاتی مواد سیال است و در حقیقت نقطه تمایز آنها با اجسام جامد
می باشد.
دبی سنج : عبارتست از دستگاهی که حرکت سیال را درمجرا اندازه گیری می کند. این سیال ممکن است آب، هوا، بخار، گاز، مواد شیمیایی، سوخت و یا حتی ذرات جامد باشد.
بعضی از دبی سنج ها ، میزان دبی لحظه ای سیال (حجمی یا جرمی) را در واحد زمان اندازه گیری می کنند و برخی دیگر مقدار کل حجم یا جرم منتقل شده در یک بازه زمانی را اندازه گیری می کنند.
طبقه بندی دبی سنج ها:
دبی سنج حجمی
دبی سنج سرعتی (توربینی)
دبی سنج جرمی
دبی سنج انبساطی
بررسی دبی سنج توربینی :
اساس کار این دبی سنج ها اندازه گیری سرعت میانگین سیال در لوله و سپس محاسبه دبی حجمی ، از حاصلضرب سرعت در سطح مقطع لوله می باشد. انواع روشهای مورد استفاده برای محاسبه سرعت سیال روشهای التراسونیک ، توربینی ، الکترومغناطیسی و خروج گردابی است.
Q(m3/s)=V(m/s)*A(m2)
دبی سنج توربینی
متشکل از محفظه ای لوله ای که در داخل ان پروانه است
سرعت چرخش پروانه متناسب با سرعت سیال است
با شمارش تعداد دور پروانه در واحد زمان دبی مشخص می شود
دقت حدود 1 درصد
مناسب مایعات تمیز و لزج تا 100 centistokes
در فلومترهای توربینی ، با استفاده از انرژی مکانیکی جریان سیال، یک روتور فرفره ای به چرخش درمی آید . پره های نصب شده روی روتور انرژی جنبشی جریان سیال را به انرژی مکانیکی از نوع چرخشی تبدیل می کنند وسرعت دوران روتوربا سرعت حرکت سیال متناسب است . بنابراین با اندازه گیری سرعت دورانی روتورمی توان به سرعت جریان سیال و در پی آن به دبی حجمی پی برد. کل حجم منتقل شده نیز با اندازه گیری کل زاویه چرخش امکان پذیر است .
مکانیک