سبك معماری در
مجموعه سرای گلشن و تیمچه پوستی
مصرفی واژه ها:
قبل از اینكه به مصرفی و بررسی بناهای مورد بحث بپردازیم، لازم است كه تعدادی از كلمات به كار رفته در متن را مصرفی و معانی و مفاهیم و مورد امتهایی كه از نظر ما به یا كلمات تعلق می گیرد را بیان كنیم.
سرا: به بنایی گفته می شود كه حیاط در میانه دارد و دور تا دور حیاط را حجره هایی در یك یا دو طبقه فرا گرفته اند.
تیمچه: این فضا به عوض حیاط، فضایی مسقف دارد كه دور تا دور آن حجره ها در یك یا دو طبقه قرار دارند. سقف اغلب تیچه ها پر كار است و نورگیرهایی دارد.
بازانداز: محلی كه در آن اجناس تخلیه و بارگیری می شوند.
دالان: فضای ممتد مسقف كه ارتباط بین بناهایی مثل سرا و تیمچه را با راستة بازار یا بقیه قسمتها فراهم می سازد.
بازشوی چوبی : در و پنجره ای كه با چوب ساخته و تزئین شده است و می تواند با لولا جابه جا شود یا به كل برداشته شده، كنار گذاشته شود.
v در بررسی موارد خاص هر جا معانی و مفاهیم جدا از بحثهای معمارانه دریافت كردیم از علامت (*) در مصرفی آن استفاده كردیم، اغلب این دریافتها درونی بوده و بحثی دربارة آن صورت نگرفته و فقط در جهت بیان تأثیرات فضایی بر روح و روانمان بازگو شده است.
تركیب بندی كلی فضاها:
به طور كلی می توان گفت سرا، با مطرح ترین واحد تشكیل دهنده و خود یعنی حیاط، هیت گرفته و در اطراف حیاط، واحدهای تجاری شروع به شكل گیری و فعالیت كرده اند. این واحدها از كوچكترین خود، یعنی حجره گرفته تا حیاطهای كوچكی كه مصرفی شدند همه رو به مركز مجموعه یعنی حیاط دارند.
این ارتباطیا كاملاً مستقیم است با مثل حجره های داخل حیا.
و یا غیر مستقیم؛ مثل حجره های دالانها و حیاط های كوچك كه توسط دالانها به سم حیاط كشیده شده اند.
در هر صورت تركیب بندی كل فضا به وحدت و یكپارچگی و از همه مهمتر ارتباط در مركز سرا یعنی حیاط می انجامد.
با وجود این همه در ارتباط تیمچة پوستی گلشن استقلال هر كدام از واحدها، خصوصاً تیمچه به خوبی حفظ شده است. این ارتباط شدید در بطن هنجارهای بازار و تعاریف تیمچه و سرا نهفته
معماری