اشیاء به دستآمده از كاوشهای باستانشناسی مسجدجامع اصفهان در پیشاز انقلاب ،سومین فصل مطالعاتی خود را پشتسرگذاشت.مطالعه روی اشیاء غیرسفالی این مسجد تاریخی نیز آغاز شد. این مطالعات باعث میشود ناشناختههای زیادی از این مسجد تاریخی و باستانی آشكار شود.
سومین فصل مطالعه سفالهای به دستآمده از حفاریهای باستانشناسی پیش از انقلاب در مسجد جامع اصفهان كه به جداسازی سفالهای ویژه از میان 70 هزار سفال شاخص مربوط میشد، با حضور دوباره پروفسور جنیتو به ایران انجام گرفت .در همین حال اشیاء غیر سفالی نیز مورد مطالعه قرار گرفتند.
«فریبا سعیدی»، مدیر دفتر باستانشناسی مسجدجامع اصفهان دراینباره به میراث خبر گفت: «در سومین فصل مطالعاتی كه توسط هیات ایرانی و ایتالیایی حدود 25 روز به طول انجامید، علاوه بر جداسازی سفالهای ویژه از میان سفالهای شاخص، مطالعه روی اشیاء غیر سفالی نیز آغاز شد.»
وی افزود: «مطالعه برای جداسازی سفالهای ویژه از میان سفالهای شاخص كه سال پیش تعداد آنها به 70 هزار رسیده بود پایان یافته اما هنوز آمار دقیق سفالهای ویژه از سوی هیات باستانشناسی ایتالیایی داده نشده است.»
در نخستین فصل مطالعاتی سفالهای كشف شده در مسجدجامع، از میان یک میلیون سفال و شی باستانی به دست آمده از حفاری های پیش از انقلاب كه بین سال های 1972 تا 1977 توسط "آرتور پوپ"، ایران شناس مشهور جهان و "شرارتو" در حفاریهای باستانشناسی به دستآمد، 521 هزار سفال طبقه بندی شد كه از میان این تعداد حدود 70 هزار سفال شاخص جداسازی شدند.
سعیدی در مورد مطالعه روی اشیاء غیر سفالی به میراث خبر گفت: «مطالعه روی این اشیاء، غیراز استخوانها آغاز شد كه در این میان میتوان از اشیاء فلزی، چوبی، سنگی، چرم و كاغذ نام برد.»
به گفته مدیر دفتر باستانشناسی مسجدجامع اصفهان، اشیاء غیر سفالی مورد مطالعه قرار است طی رایزنی با دانشگاه اصفهان، توسط كارشناسان این دانشگاه مرمت شوند.
از میان این اشیاء دو شی فلزی كه احتمالا یكی از آنها بشقاب و دیگری كشكول است به همراه تعدادی سرقلیان و مهرههای تسبیح از جنس چوب، سنگ و خمیر شیشه مورد مطالعه قرار گرفت.
هیات ایتالیایی از سال گذشته به سرپرستی پروفسور جنیتو به همراه هیات ایرانی مطالعه روی اشیاء باستانی به دستآمده از كاوشهای باستانشناسی مسجدجامع اصفهان را آغاز كردند كه تا كنون نتایج قابل توجهی را در پی داشته است. هیات مشترك ایران و ایتالیا سال گذشته همایشی را دراین زمینه برگزار كردند.
مسجد جامع اصفهان یکی از مهمترین مساجد جهان محسوب می شود که یادآور معماری سلجوقی تا قاجار است.
مطالعات باستانشناسی نشان میدهد كه در محل فعلی مسجد پیشتر آتشكدهای قرار داشته كه هنوز آثار آن زیر این مسجد شكوهمند باقی مانده است.
مسجد جامع اصفهان در سفرنامه "رابرت بایرن"
معماری