عوارض جسمی مصرف الكل (زخم معده، گاستریت،بیماری كبدی)
حوادث وجراحات ناشی از مصرف الكل
بیمار ممكن است گاهی اوقات مصرف الكل را منكر شودیا مقدار آن را كمتر از معمول گزارش كند.
مشكلات قانونی یا اجتماعی ناشی از مصرف الكل (مشكلات زناشویی، ازدست دادن شغل)
علایم بازگیری الكل (تعریق، لرزش، كسالت صبحگاهی، توهمات و تشنج)
خانواده ممكن است زودتر از بیمار تقاضای كمك كند (برای مثال تحریكپذیر بودن در منزل، ازدست دادن شغل)
علائم تشخیصی
نشانههای مصرف مضر الكل
مصرف زیاد الكل
تداوم مصرف باوجود صدمه جسمی واضــــح (برای مثال بیماری كبدی، خونریزی گوارشی)، صدمه روانی (نظیر اضطراب وافسردگی ) یاعواقب اجتماعی (نظیر از دست دادن شغل)
نشانههای وابستگی به الكل
مشكل در كنترل كردن مصرف الكل
علاقه وافر به مصرف الكل
تحمل (نوشیدن مقادیر زیاد الكل بدون ظاهرشدن مسمومیت )
بازگیری (اضطراب، لرزش، تعریق پس ازقطع مصرف )
برای برخی بیماران كه فاقد موارد بالا می باشند، كاهش مصرف الكل ممكن است مطلوب باشد.
تشخیص افتراقی
علایم اضطراب یا افسردگی ممكن است با مصرف زیاد الكل رخ دهد.
همچنین مصرف الكل میتواند اختلالهای دیگری نظیر ترس از مكانهای عمومی، ترسهای اجتماعی و اختلال اضطراب منتشر را پنهان كند. به همین دلیل است که افرادی که اضطراب اجتماعی دارند برای فائق آمدن بر مشکلشان به مصرف الکل روی می آورند. افراد مبتلا به PTSD نیز اینچنین هستند. به طور کلی اختلالهای مصرف الکل با سایر اختلالهای روانپزشكی همبودی بالایی دارد.
اطلاعات مورد نیاز برای بیمار وخانواده
۱) وابستگی به الكل یك بیماری جدی است. قطع یا كاستن از مصرف الكل فواید روانی وجسمی را به همراه دارد.
۲) نوشیدن الكل در طی حاملگی میتواند به كودك صدمه بزند.
۳) دربرخی موارد مصرف مضر الكل، حتا اگر علایم وابستگی وجودنداشته باشد، كاهش یا قطع مصرف همیشه مطلوب است .
۴) برای بیمارانی كه دچار وابستگی به الكل هستند، هدف فقط ترك الكل است.
۵) عود مصرف امری شایع است. کاهش یاقطع مصرف اغلب نیازمند اقدامات مکرراست. نتیجه اقدام، بستگی به انگیزه واعتماد به نفس بیمار دارد.
مشاوره با بیمار و خانواده
۱) برای كسانی كه خواهان توقف فوری هستند:
روز مشخصی رابرای توقف مصرف تعیین كنید.
با بیمار در مورد روشهای اجتناب از مصرف و همچنین راههای مقابله با موقعیتهای مشكل (نظیر برخوردهای اجتماعی یا حوادث استرس آور) به بحث بپردازید.
برای كمك به بیمار درجلوگیری از مصرف الكل، درباره روشهایی برای كنار آمدن با حوادث استرس آور بدون استفاده از الكل ویا طرز برخورد و پاسخگویی به دوستانی كه هنوز الكل مینوشند، طرحهای خاصی ارایه دهید.
اعضای خانواده یا دوستانی را كه از قطع مصرف الكل حمایت میكنند، شناسایی كنید.
۲) درصورتیكه كاهش مصرف الكل هدفی عاقلانه تر به نظر می رسد،( یا درصورتیكه تمایلی به قطع ندارد):
درباب هدفی معین برای كاهش مصرف با وی مذاكره كنید (همچون اینكه بیش از دوبار در روزالكل مصرف نكند ودرهر هفته دوروز از مصرف الكل احتراز كند).
به بحث درمورد استراتژیهای احتراز یا كنار آمدن با موقعیتهای خطرناك (همچون موقعیتهای اجتماعی، حوادث استرس آور ) بپردازید یا آنها را برای درمان نزد روانپزشک ببرید.به معرفی روشهای مراقبه شخصی و رفتارهایی كه متضمن مصرف بی خطرتر الكل میباشند بپردازید (همچون محدود كردن زمان، نوشیدن آهسته تر الكل ).
۳) برای بیمارانی كه درحال حاضر علاقهمند به قطع یا كاستن از مصرف نیستند:
آنها را طرد یا سرزنش نكنید.
مشكلات طبی ویا اجتماعی ناشی از مصرف الكل را برایشان روشن كنید.
برای آینده قرار ملاقاتی بگذارید تا دوباره به بحث درمورد نوشیدن الكل بپردازید.
برخوردی غیر داورانه داشته باشید.
۴) سازمانهای خودیاری (همچون (الکلی های بی نام Alcoholics Anonymous اغلب مفید می باشند.
درمان دارویی
برای بیمارانی كه از علایم بازگیری خفیف رنج میبرند:
پایش مكرر
حمایت
اطمینان بخشی
مصرف مایعات به حدكفایت وتغذیه مناسب كافی بوده، نیاز به دارو نمیباشد.
بیمارانی كه علائم محرومیت یا ترک را درحد متوسط نشان می دهند:
نیازمند مصرف همزمان بنزودیازپین هستند.
سم زدایی دراكثر این موارد میتواند به صورت سرپایی ودرمنزل انجام شود.
در مواردی كه بیماردر خطرمحرومیت یا ترک پیچیده است :
(برای مثال: سابقه تشنج یا دلیریوم ترمنس، مصرف بسیار زیاد و تحمل فراوان سومصرف مواد مشخص چندماده، اختلال روانی یا جسمانی همراه وشدید) و حمایت اجتماعی نیز ندارد یا اینكه در خطر خودكشی است، سمزدایی باید به صورت بستری انجام شود.
- مصرف كلردیازپوكساید به میزان ۱۰ میلی گرم توصیه میشود. دوز اولیه را بایدبراساس شدت علایم بازگیری تجویز كرد و محدوده این دوزاژ را میتوان از ۵تا ۴۰ میلی گرم چهارباردرروز درنظر گرفت. تجویز چنین مقادیری مستـلزم نظارت نزدیك وماهرانه پزشك است.
گرچه از رژیم درمانی زیر به صورت فراگیر استفاده میشود، با این وجود انتخاب دوزاژ وطول مدت درمان منوط به شدت وابستگی به الكل وعوامل فردی (همچون وزن، جنس و عملكرد كبد) است:
روزاول ودوم: ۳۰-۲۰ میلی گرم چهار بار در روز
روزسوم وچهارم: ۱۵ میلی گرم چهار بار در روز
روزپنجم: ۱۰ میلی گرم چهار بار در روز
روزششم: ۱۰ میلی گرم چهار بار در روز
روزهفتم: ۱۰ میلی گرم دو بار در روز
تجویز داروهای بیمار باید توسط خانواده صورت گرفته ودر دست بیمار نباشد. درغیر اینصورت سومصرف بنزودیازپین یا مصرف بیش از اندازه آن محتمل خواهد بود.
مصرف تیامین (۱۵۰ میلی گرم درروز، دردوزهای منقسم ) به صورت خوراكی به مدت یكماه توصیه میشود. از آنجایی كه تیامین خوراكی ناكافی است، درصورت بروز علایم زیر، بیمار را به سرعت به مركزی برسانید كه امكان تزریق وریدی این ویتامین رادارا هستند.آتاكسی، گیجی، اختلال حافظه، دلیریوم ترمنس، كاهش درجه حرارت، افت فشار خون، افتالموپلژی (فلج عضلات چشمی) یا ازدست دادن هوشیاری.
- نظارت روزانه در طی روزهای اول الزامی است. پس از آن میتوان دوز دارو را تنظیم و ارزیابی كرد كه آیا بیمار دوباره مصرف الكل را ازسرگرفته است یا خیر و یا اینكه آیا علایم بازگیری جدی وجود دارد. اضطراب وافسردگی اغلب همراه با مصرف الكل وجوددارد. بیمار ممكن است جهت درمان این دواختلال به طور خودسرانه از الكل استفاده كرده باشد.
- چنانچه علایم افسردگی واضطراب با گذشت یك ماه از قطع مصرف همچنان باقی بود یا افزایش یافت به روانپزشک مراجعه كنید. در درمان افسردگی برای چنین مواردی داروهای مهاركننده جذب سروتونین (SSRI) همچون فلوكستین برداروهای ضدافسردگی سه حلقه ای ارجح هستند، چراكه داروهای گروه دوم با الكل تداخل دارند.
- از آنجایی كه احتمال سومصرف بنــزودیازپینها دراین موارد بالا است، استـــفاده از این داروها دردرمان اضطراب توصیه نمیشود.
- دی سولفیرام ممكن است در بعضی موارد درتداوم ترك الكل كمك كننده باشد، اما نیازی به استفاده معمول نیست.
اعتیاد به الکل را جدی بگیرید
اعتیاد به الکل سه مرحله دارد: مرحله ابتدایی، متوسط و مزمن. با اینکه کنار آمدن با کسانیکه در دو مرحله اول اعتیاد به الکل هستند چندان سخت نیست، اما درمان آنهایی که در مرحله مزمن اعتیاد به الکل هستند زمان میبرد اما غیرممکن نیست.
این افراد علائمی مثل نوشیدن بیش از اندازه مشروبات الکلی، فروپاشی عصبی، سوءظن به دیگران و از این قبیل را نشان میدهند. اگر تصور میکنید به این مرحله رسیدهاید، خیلی مهم است که در اسرع وقت درمان را شروع کنید.
اگر به الکل اعتیاد داشته باشید، نه فقط برای خودتان، بلکه برای اطرافیان و خانوادهتان تولید استرس خواهد کرد. چیزی که باعث بدتر شدن وضعیت میشود این است که درمانهای اعتیاد به الکل موثر واقع نشود. دلیل اصلی آن میتواند این باشد که بعضی مراکز ترک اعتیاد فقط به فکر سود مالی هستند و درمان مناسبی برای افراد در نظر نمیگیرند.
بلافاصله درمان پزشکی را شروع کنید:
اگر متوجه شدید که در مرحله اعتیاد مزمن به الکل هستید، دیگر جای تعلل نیست. بلافاصله به دنبال درمان باشید، داروهای موثر بسیاری برای کمک به ترک مصرف مشروبات الکلی وجود دارد؛ البته اگر قدرت اراده این کار را در خود ببینید.
سمزدایی:
درمان اعتیاد به الکل با سمزدایی بدن شروع میشود. دکترها داروهایی برای جلوگیری از توهم، لرز و عوارض دیگر ترک اعتیاد برای بیمار تجویز خواهند کرد.
اعتیاد به الکل نوعی بیماری است:
خیلی مهم است که بدانید اعتیاد به الکل یک بیماری است. درمانهای روانشناسی در بهبودی فرد بسیار مهم است. این درمانها معمولاً شامل درمان گروهی، مشاوره و جلسات سخنرانی است. متخصصین تغییراتی در سبک زندگی فرد نیز به خود و خانوادهاش پیشنهاد میکنند.
مشاوره برای خانواده:
برای اعضای خانواده فردی که به مشروبات الکلی اعتیاد دارد خیلی مهم است که اهمیت موضوع را درک کنند. به همین دلیل، پزشکان با کل خانواده فرد مشاوره میکنند تا آنها هم درک کنند که تا چه اندازه میتوانند به فرد بیمار کمک کنند.
ادامه درمان:
متاسفانه بیماران مختلفی در اواسط راه درمان را قطع میکنند یا پیگیری پس از درمان را انجام نمیدهند. هدف شما باید خلاص شدن از بیماری به طور کامل باشد. از این گذشته، پیگیری پس از درمان است که پیشرفت شما در تصمیمی که گرفتهاید را نشان میدهد. اگر بیمار نشانههایی از شروع دوباره مصرف الکل نشان دهد، پزشکان میتوانند به او کمک کنند.
درمان و بهبودی روندی تدریجی است:
آخر اینکه، خیلی مهم است به خاطر داشته باشید که درمان اعتیاد به الکل زمان میبرد و این فرایند، یک روند تدریجی است. بنابراین، اگر شما و خانوادهتان به دنبال یک تغییر فوری هستید، مطمئناً ناامید خواهید شد. علاوهبراین، آنهایی که میخواهند واقعاً اعتیاد به الکل را کنار بگذارند، باید اراده لازم برای این کار را داشته باشند. اینکه اعتیادتان را کنار گذاشته اما بعد مدتی دوباره نوشیدن الکل را شروع کنید، هیچ فایدهای نخواهد داشت. هزینه این درمان بسیار بالاست، بنابراین زمان باید این کار را شروع کنید که تصمیم قطعی را گرفته باشید و اراده لازم را در خود ببینید.
اگر باوجود درمانها، مشکل برطرف نشود، بیمار در وضعیت بدی است. در چنین مواردی، توصیه میشود فرد برای درمان کامل در مراکز ترک اعتیاد بستری شود.
الکل یکی از شایعترین مواد مورد سوء مصرف در در دنیاست. اعتیاد به الکل اغلب با عنوان الکلیسم نامیده می شود. الکل موجود در مشروبات الکلی اتانول نام دارد و از تخمیر میوه، سبزی و دانه های گیاهی به دست می آید.
مشروبات الکلی میزان متفاوتی از الکل را دارند. (برای مثال آبجو ۵% ، شراب ۱۰-۱۵% و ویسکی و عرق حدود ۴۰% الکل دارد.) . مشروبات الکلی به صورت بی رنگ یا به رنگهای متفاوتی تولید می شوند.بعضی از افراد نیز الکل طبی راکه مایعی بی رنگ است ومصارف پزشکی دارد را با نوشابه های مختلف مخلوط می کنند.
نوع دیگری از الکل که از چوب بدست می آید متانول است که الکل صنعتی نامیده میشود. با توجه به سهولت دسترسی به این ماده و ارزان بودن به کرات مورد سوءمصرف واقع میشود که ممکن است به کوری، اغماء و حتی مرگ منجرگردد.
آثار مصرف الکل :
عوارض جسمانی مصرف الکل: کاهش فشارخون، احساس گرما، تلو تلو خوردن هنگام راه رفتن.
عوارض روانی مصرف الکل: رفتار نامناسب، پرحرفی یا کم حرفی، حرف زدن نامربوط، معاشرتی شدن یا گوشه گیری و پرخاشگری، اختلال تعادل و ناتوانی انجام حرکات ظریف، اختلال در توجه و حافظه.
عوارض طولانی مدت مصرف الکل:
اختلال خواب، بیماریهای معده (زخم معده)، درگیری مری و کبد، سوءتغذیه، افزایش فشارخون و خطر سکته قلبی و مغزی، ضعف عضلانی، ناتوانی جنسی و تأخیر در انزال، توهمات شنوایی، فراموشی پایدار، افزایش خطر سرطانهای سر و گردن و دستگاه گوارش.
علائم ترک مصرف الکل:
چنانچه فردی پس از مصرف طولانی و زیاد الکل ناگهان آن را قطع کند یا مقدار آن را ناگهانی کاهش دهد، به طور متوسط پس از ۸-۶ ساعت علائم زیر بروز خواهد کرد:
تعریق، افزایش ضربان قلب، لرزش شدید دست ها، بی خوابی، تهوع و استفراغ، اضطراب، تشنج، توهمات شنوایی و بینایی.
چگونه کمک کنیم؟
بمنظور پیشگیری از ایجاد فراموشی ناشی از مصرف طولانی مدت الکل ، هر فرد الکلی باید روزانه ۱۰۰میلی گرم ویتامین ۱B (تیامین) مصرف کند و باید به مصرف کننده توصیه کرد که میزان مصرف روزانه یا هفتگی خود را ثبت کند.
حداقل دو روز در هفته استفاده نکند، از مشروبات الکلی با درصد الکل کمتر استفاده کند یا به صورت رقیق شده مصرف کند. چنانچه فرد دچار مسمومیت شدید با الکل شده باشد به منظور حمایت تنفسی و توجه به آب و املاح و حرارت بدن نظارت پزشکی ضروری است.چنانچه قصد ترک الکل را داشته باشند، نظارت روانپزشک برای شروع داروهای مسکن و جلوگیری از بروز هذیان ضروری است.
سایر اطلاعات در مورد اعتیاد به الکل:
۷۲ ساعت تا یک هفته پس از قطع مصرف ناگهانی الکل امکان بروز تشنج و حالتهای هذیانی شدیدی که ممکن است منجر به مرگ شود، وجود دارد که نظارت تخصصی را در این دوران الزامی می کند .
شکایات منجربه مراجعه
• خلق افسرده
• عصبی شدن
• بی خوابی
• عوارض جسمی مصر
روان شناسی