در 22 اسلاید قابل ویرایش با فرمت pptx
ورزش نقش كلیدی را در زندگی و ارتباطات اجتماعی افراد معلول ، همانند افراد غیر معلول ایفا مینماید . ورزش تمام شكلهای فعالیت فیزیكی را در بر می گیرد و شامل بازی ، تفریح ، ورزش سازمان یافته ، غیر رسمی یا ورزش رقابتی و ورزش محلی یا بازیهایی كه به برازندگی اندام ، آرامش فكری و روانی كمك می كند .
در سه دهه گذشته ، تلاشها در عرصه ورزش معلولین و فعالیت مناسب فیزیكی به طور قابل ملاحظه ای رشد داشته است تحقیقات علمی نشان می دهد درگیری افراد معلول در ورزش و فعالیت فیزیكی منجر به پیشرفت میزان سلامتی جسمانی و فكری می شود . همچنین ، ورزش و فعالیت فیزیكی موجب بهبودی و شادابی روحیه در بیماران روحی – روانی كه دچار افسردگی و اضطراب هستند ، می شود بعلاوه ، اعتماد به نفس بالا و شعور و آگاهی اجتماعی و خودباوری را به همراه دارد و می تواند به توانمند شدن افراد معلول كمك كند .
سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است كه ششصد و پنجاه میلیون نفر با معلولیت های گوناگون زندگی می كنند این معلولیت ها به دلائل مختلفی از جمله تصادفات – سقوط از ارتفاع – آسیب دیدگیها – خشونت – بیماریهای مزمن و عوامل دیگری مانند سالمندی به وجود می آید . از این تعداد 80 درصد در كشورهای در حال توسعه زندگی می كنند بیشتر آنها فقیر بوده و محدودیت دارند و برای دستیابی به خدمات اولیه مانند تسهیلات توانبخشی با مشكلاتی روبرو هستند .
رشد شیوع بیماری به خصوص در كشورهای در حال توسعه هزینه عمومی بالایی را بر دوش دولت و دستگاههای مراقبت بهداشتی ، نسبت به جاهای دیگر تحمیل كرده است . ورزش می تواند هزینه ها را پایین آورده و روش موثری برای بهبودی و آرامش روانی در بین افراد معلول باشد .
معلولیت :
هر كسی در جامعه ممكن است در طول زندگی خود معلولیت را تجربه كند معلولیت یك بخش طبیعی از تجربه انسان است و افراد معلول بخشی از كل اجتماع هستند تعاریف زیادی از معلولیت ارائه شده است سازمان بهداشت جهانی اظهار می دارد كه معلولیت ( ناشی از یك اختلال) یك محدودیت یا عدم توانایی در انجام فعالیت است .
ورزش معلولین :
ورزش معلولین اصطلاحی است كه مخصوص افراد معلول طرح ریزی شده است ورزش ناشنوایان متفاوت از گروههای دیگر معلولین است در بیشتر كشورهای در حال توسعه افراد ناشنوا ترجیح میدهند كه بر چسب ناشنوایی بعنوان معلولیت به آنها زده نشود قوانین ناشنوایان تغییر پذیر نیست ورزشكاران و مربیان به جای گفتگو و ارتباط كلامی از طریق اشاره یا پرچم با همدیگر ارتباط برقرار می كنند در بیشتر كشورهای در حال توسعه ناشنوایی را هنوز به عنوان معلولیت به شمار می آورند .
فواید ورزش در معلولین
تا نیم قرن پیش تفکر عمومی چنین بود که افراد معلول جایی در صحنه های ورزشی ندارند و فقط می توانند تماشاچی صحنه های ورزشی باشند. اما امروزه با پیشرفتهای چشمگیری که در ورزش معلولین بویژه افراد دارای ضایعه نخاعی انجام شده نقش با ارزش روز بروز جای خود را در زندگی اینگونه افراد بیشتر باز می کند بطوری که امروزه ورزش بعنوان جزء لاینفک از زندگی افراد نخاعی باعث شده که بخش عمده ای از فعالیتهای مراکز ضایعات نخاعی در سراسر دنیا را به خود اختصاص دهد هر چند امیداست که این امکانات برای جانبازان نخاعی بنحو احسن در مدت کوتاهی فراهم شود اما گستردگی و تنوع حرکات ورزشی برای جانبازان نخاعی هیچگاه آنها را وابسته به وجود امکانات پیچیده نکرده است . لذا در این مقاله سعی بر آن شده است که جانباز عزیز نخاعی را به گوشه ای از فواید بیشمار ورزش آشنا سازم و در کنار آن برخی از ورزشهای ممکن را برای جانبازان نخاعی معرفی کنم و در پایان به نکاتی در باره کلیات ورزشهای افراد نخاعی بپردازم.
فواید ورزش :
الف- فواید جسمی
1-قلبی عروقی : ورزش باعث جلوگیری از رسوب کلسترول در دیواره رگها شده و مانع از ایجاد تنگی رگها و ایجاد بیماری تصلب شرائین میگردد که خود باعث ایجاد بیماریهای دیگر مانند سکته های قلبی و مغزی می شود. علاوه بر افزایش قدرت عضلانی
ورزش کارآیی و سلامت قلب را تضمین می کند بنابراین جانبازانی که ورزش می کنند کمتر از دیگران در معرض بیماریهای قلبی عروقی هستند.
2-ریوی : در اثر ورزش ظرفیت ریه ها افزایش یافته و در مقابل بیماریها مقاومت بیشتری پیدا می کند و شخص کمتر به بیماریهای ریوی مبتلا میشود. از آنجا که جانبازان نخاعی بدرجات مختلف دارای فلج عضلات تنفسی هستند. این مسئله باعث کاهش ظرفیت ریه ها می شود، ورزش می تواند تا حد زیادی بخصوص در آنانکه سطح ضایعه بالا دارند باعث تقویت عضلات تنفسی و بهبود ظرفیت تنفسی شود.