گروه اجتماعی ؛ مهدی جمالینژاد معاون عمرانی وزیر کشور و مهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در برنامه تلویزیونی پرسشگر با اشاره به آماری از حادثه سیل اخیر و خسارتهای آن به طور کلی اظهار کرد: سیلی که امسال پیش آمد، یک واقعه نادر بود و 25 استان کشور درگیر آن شدند به دنبال سیل شاهد بودیم که تمام کشور برای حل بحران خصوصاً در استانهایی که بیشتر خسارت دیدند بسیج شدند و برخی استانها هم حوادث سیل در استان خود را مدیریت کردند و هم معین استانهای همجوار شدند.
وی اضافه کرد: میزان خساراتهایی که سیل وارد کرد بالا بود و زیرساختهای استانها را تخریب کرد؛ در حال حاضر طبق برآورد ما 180 هزار واحد مسکونی نیازمند بازسازی است و 1384 مدرسه نیز آسیب دیده است که عمدتاً در سه استان گلستان، خوزستان و لرستان هستند طبق برآوردها 4 هزار میلیارد ریال میزان خسارات وارده به مدارس است برخی از این مدارس نیاز به مقاوم سازی و برخی نیاز به بازسازی مجدد دارند.
به گفته جمالینژاد، 86 میلیارد تومان در استان گلستان، 170 میلیارد تومان در استان لرستان و 100 میلیارد تومان در خوزستان و برای سایر استانها 44 میلیارد تومان بودجه برای بازسازی مدارس نیاز است که یک برنامه بهبود اضطراری کوتاه مدت برای این منظور در نظر گرفتیم همچنین طبق برآورد ما تا کنون 35 هزار میلیارد تومان آسیب جدی به زیرساختهای کشور وارد شده است.
وی اضافه کرد: در سیل اول اولویت ما ایجاد سرپناه برای مردم و دوم ساماندهی مدارس بود اما پهنه و گستره آسیب بزرگ بود و در حال حاضر نیز برای ساماندهی مدارس در حال انجام است. کمیتههای مختلفی نیز تشکیل شده است.
معاون عمرانی وزارت کشور درباره اینکه چقدر زمان نیاز است تا وضعیت فیزیکی مدارس ما در کشور بهبود یابد؟ بیان کرد: مبلغ بسیار زیادی نیاز است تا مدارس را مناسب مردم خوبمان بازسازی کنیم.
جمالی نژاد ادامه داد: میتوان شماری مدارس کشور را با امکانات نرم افزاری بهبود بخشید. بنده خودم شهردار بودم، تعامل با مسئولان آموزش و پرورش مشکل است و باید آن را تسهیل کرد. به عنوان سازمان شهرداریها با سازمان نوسازی مدارس راهکارهای مشترک تسهیل گری را برای تغییر کاربری و بهینه سازی مدارس فرسوده داریم و آماده اجرای آن هستیم.
دولت رتبهبندی را سریعتر به مجلس ارسال کند
در ادامه این برنامه، مهدی زاهدی؛ عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک ایام گرامیداشت مقام معلم ابتدا به مسئله رتبهبندی معلمان خارج از بحث برنامه اشاره کرد و گفت: انتظار داریم دولت رتبهبندی را سریعتر به مجلس ارسال کنند.
وی در ادامه با اشاره به آسیب 1384 مدرسه در جریان سیل که برخی از آنها تخریب کامل شدند و برخی نیز نیاز به مقاوم سازی دارند، گفت: در لرستان 112 مدرسه داریم که کاملاً تخریب شدهاند و عمده این مدارس در روستاها قرار داشتند در خوزستان نیز 80 مدرسه و در گلستان 20 مدرسه تخریبی برآورد شده است؛ برای بازسازی مدارس 400 میلیارد تومان اعتبار نیاز است باید همه دست به دست هم بدهیم تا مدارس را بازسازی کنیم.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در این شرایط حداقل 100 هزار کلاس درس نیازمند مقاوم سازی و بازسازی اساسی هستند. متوسط سرانه هر کلاس حداکثر 50 متر است، اما اتاق مدیر، راهرو و.. نیز در مدرسه وجود دارد و به همین علت متوسط سرانه هر کلاس را 140 متر محاسبه میکنند و اگر حداقل سه میلیون تومان بودجه برای هر متر مربع نیاز باشد اعتباری حدود 45 هزار میلیارد تومان نیاز دارد.
وی ادامه داد: برای بازسازیها سالانه بودجهای برای حوادث و بحرانها تصویب میشود که در اختیار وزارت کشور قرار میگیرد. آموزش و پرورش هم بودجهای جداگانه برای این امر دارد اما این بودجهها کافی نیست و نیاز است که خیرین پای کار بیایند. اگر هرساله بودجه خوبی تخصیص دهیم شاید در بازه زمانی 10 ساله بتوانیم مشکل تمام مدارس نیازمند نوسازی و بازسازی در کشور را حل کنیم. اما اگر بخواهیم امر ایمن سازی مدارس سرعت بیشتری داشته باشد باید بودجه فعلی نوسازی را دوبرابر کنیم.
این کننده مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در قانون آمده است که آموزشهای فضاهای مازاد خود را بفروشد و فضای مدارس خود را بهینه سازی کند. در آموزش و پرورش یک تفکری هست که نباید زمین مازاد را فروخت. باید این رویکرد تغییر کند. اگر آموزش و پرورش بپذیرد که این کار را انجام دهد میتواند حداقل 20 هزار میلیارد تومان از این محل عوائد داشته باشد و نیمی از مشکلات را حل کند اگر ناچار بشویم دستگاههای نظارتی را وارد کار میکنیم که کل فرایند کار سخت میشود.
پایان/