خبرنگار اجتماعی ؛ مسیر تحصیلی و در یک چشمانداز وسیعتر حتی سرنوشت و آینده شغلی بیش از یک میلیون دانشآموز کشور با انتخاب رشته تحصیلی آنها در پایان دوره متوسطه اول رقم میخورد.
به جرأت میتوان گفت هدایت تحصیلی و انتخاب رشته از مهمترین اتفاقاتی است که در طول دوران تحصیل در مدارس برای دانشآموزان ما رقم میخورد، وضعیتی که اگر به درستی از سوی آموزشوپرورش برای آن برنامهریزی شود، آینده شغلی دانشآموزان را هم با موفقیت همراه میکند.
اگر رئیسجمهور بارها از مهارت سخن میگوید، آیا برای تحقق این هدف برنامهریزی مشخصی وجود دارد؟ وقتی هنرستانها مناسبترین ظرفیت برای آموزش مهارت و کنترل تب ورود به رشته تجربی هستند چرا به دلیل نبود امکانات یا نیروی انسانی کافی به چشمانداز تعیین شده برای هدایت دانشآموزان به رشتههای فنی نرسیدهایم؟
در همین رابطه مصطفی آذرکیش؛ مدیرکل دفتر آموزشهای کاردانش وزارت آموزشو پرورش با اشاره به اینکه در وزارت آموزش وپرورش بر مبنای اسناد بالادستی به خصوص سند تحول بنیادین و زیر نظام برنامه درسی ملی دانشآموزان در پایان پایه نهم وارد شاخه نظری، فنیوحرفهای و کاردانش میشوند، گفت: حضور دانشآموزان در رشتههای مختلف متناسب با نیاز جامعه، اقتضای زمان و امکان اجرا است.
28 درصد دانشآموزان در رشته تجربی تحصیل میکنند
وی ادامه داد: نوع ورود دانشآموزان به رشتههای تجربی، ریاضی، انسانی، معارف، فنیوحرفهای و کاردانش برنامهریزی شده است و براین اساس 28.42 درصد دانشآموزان در رشته تجربی، 26.31 رشته انسانی، 10.13 رشته ریاضی، کمتر از یک درصد رشته معارف و 34.62 در رشته فنی وحرفهای و کاردانش تحصیل میکنند و این یعنی آموزش و پرورش حوزه هدایت تحصیلی را مدیریت میکند.
مدیرکل دفتر آموزشهای کاردانش وزارت آموزشو پرورش ادامهداد: کنترل ورود دانشآموزان به رشته تجربی از این جهت است که درمجموع آموزشوپرورش هدایت تحصیلی کنترل شدهای را در حال اجرا دارد که بر اثر آن 28.42 درصد دانشآموزان به عنوان دیپلم تجربی فارغالتحصیل میشوند اما داوطلبان کنکور در این گروه 64 درصد هستند، این مسئله نشان میدهد مولفههای دیگری در انتخاب دانشآموزان برای ورود به دانشگاه تاثیر دارد، برخی مواقع اینگونه مطرح میشود که در هدایت تحصیلی بسیاری از دانشآموزان به رشته تجربی میروند اما اینگونه نیست.
آذرکیش بیانکرد: تا زمانی که برای فرهنگ کار و کارآفرینی و تولید در کشور ما بسترهای لازم ایجاد نشود، این واقعیت تلخ وجود دارد متأسفانه برخی مواقع مشاهده میکنیم که والدین وقتی فردی را در حال تلاش میبینند به فرزندشان میگویند "اگر درس نخوانی باید بروی و مانند این کار کنی!" برای خروج از این وضعیت فصل سوم سند تحول بنیادین بیان میکند، وزارت آموزشوپرورش مهمترین نهاد تعلیم وتربیت رسمی و عمومی و متولی فرایند تعلیم وتربیت در تمام ساحتها است و در ادامه اشاره میکند که با مشارکت خانوادهها، نهادها و سازمانهای دولتی و غیردولتی باید اقدام کند، یعنی برای اصلاح وضعیت فعلی به مشارکت مؤثر نیاز داریم.
وی که در یک برنامه رادیویی سخن میگفت، عنوان کرد: اگر این اتفاق بیفتد و تمام نهادها و خانوادهها در فرایند تعلیم و تربیت مشارکت جدی داشته باشند بسیاری از این دغدغهها به حداقل میرسد، برای آموزشهای فنیوحرفهای قطعاً زیرساختهای اقتصادی، فنی و مشارکت بنگاههای اقتصادی را بیشتر از وضعیت فعلی نیاز داریم تا امکان اشتغال و ورود دانشآموزان به بازار کار بیشتر قابل لمس باشد، تسهیلات و مشوقهایی که میتواند به دانشآموزان هنرستانی ارائه شود همه در راستای مشارکت اثربخشی است که میتواند عملیاتی شود.
وقتی تحصیل در رشته تجربی آرزو میشود!
تسنیم، همچنین حمایت میرزاده؛ سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه هدایت تحصیلی براساس استعداد دانش آموزان و نیازهای کشور مانند آمایش سرزمین و آینده دانشآموزان باید انجام شد، اظهارکرد: متأسفانه شاهد هستیم در برخی خانوادهها از زمانی که کودک متولد میشود و بعد وارد مدرسه میشود، پدر، مادر، معلم و فضای جامعه رشته خاصی را به عنوان آمال و آرزو برای او مطرح میکنند و برخی خانوادهها به دنبال مدارس خاصی هستند که بتواند قبولی فرزندشان در رشته پزشکی را محقق کند.
وی ادامه داد: هماکنون کشور به وضعیتی رسیده است که فرد چه استعداد داشته و چه استعداد نداشته باشد آرزویش این است که در رشته تجربی درس بخواند علت این وضعیت بخشی مربوط به شأن اجتماعی شغل پزشکی است و بخشی نیز به دلیل حقوق، مزایا و تضمین آینده شغلی رشته پزشکی مربوط است که در مقایسه با سایر مشاغل تفاوت از زمین تا آسمان است. دیگر حقو قو مزایا که تفاوت آن با سیار شغل ها از زمین تا آسمان است و این باعث شده است که شاهد معضل پشت کنکوریها در رشته تجربب بایشیم و آینده شغلی تضمین شده
میرزاده عنوانکرد: حل این مشکل به تنهایی از عهده مجلس، وزارت آموزشوپرورش و وزارت علوم خارج است و همه باید برای فرهنگسازی دست به دست هم دهیم ضمن اینکه بحث هدایت تحصیلی بسیار مهم است چرا که هر طور ارزیابی کنید فارغالتحصیلان رشتههای فنی اشتغال بهتری دارند اما در سایر رشتهها، فرد بدون داشتن مهارت فقط یک مدرک به دست دارد.
هدایت تحصیلی باید از دوره ابتدایی شروع شود
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ادامه داد: آموزشوپرورش باید مشاوره تحصیلی را جدی بگیرد به ویژه هدایت تحصیلی در دروه ابتدایی چرا که هماکنون دانشآموزان این دوره را به لحاظ مشاوره به امان خدا سپردهایم و همین روند باعث میشود بعد از اینکه خانوادهها برای انتخاب رشته تصمیم گرفتند مشاوران وارد عمل شوند البته تا زمانی که کنکور به این شیوه باشد دانشآموزان به سمت شاخه نظری و رشته تجربی میروند و در مجلس تلاش داریم که مهارت را به مدرک تغییر دهیم.
پایان/