گروه اجتماعی ، سید جواد حسینی سرپرست وزارت آموزشوپرورش در نشست با مدیران و کارکنان مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان اظهارکرد: سازمانهای بزرگ در معرض خطر تضادهای درونسازمانی و تملک سازمانی بهجای تعلق سازمانی قرار دارند و به همین دلیل وجود شوراها و ستادهای هماهنگکننده ضرورت انکارناپذیری است، وجود یا عدم وجود شورای راهبری سمپاد برای انجام کارهای کیفی بسیار مهم است.
وی با اشاره به اینکه در دنیا سه رویکرد برای تعلیم و تربیت دانشآموزان استعدادهای درخشان وجود دارد، گفت: در رویکرد اول سمپاد به معنی مدرسه خاص وجود ندارد بلکه تعلیم و تربیت به شکل تلفیقی و ترکیبی پیش میرود. در رویکرد دوم دانشآموزان سمپادی فقط در مدارس سمپاد تحصیل میکنند و به شکل ویژهای آموزش میبینند تا نیروی انسانی به سرمایه انسانی تبدیل شود و توسعه همهجانبه در جامعه صورت بگیرد.
حسینی با اشاره به رویکرد سوم اظهارکرد: کشور ما این رویکرد را دارد که در آن نُرم دانشآموزان تیزهوش باید کمتر از 1.5 تا دو درصد باشد و دانشآموزان به مدارس خاصی بروند که دانشآموزان دیگر درآن حضور ندارند، همچنین دانشآموزان دیگر که استعدادهای خوبی دارند با رویکرد طرح شهاب شناسایی خواهند شد و کار ویژه برای آنان انجام میشود.
سه میلیون و 900 هزار دانشآموز تحت پوشش طرح شهاب
سرپرست وزارت آموزشوپرورش با اشاره به اینکه طرح شهاب 3 میلیون و 900 هزار دانشآموز را تحت پوشش قرار داده است، گفت: در این طرح 207 هزار مدیر و عوامل اجرایی داریم که امسال در پایه چهارم ابتدایی پوشش صد درصدی این طرح را خواهیم داشت، همچنین این طرح هماکنون در پایه نهم استقراریافته است.
وی با اشاره به اینکه باید چند مسئله در طرح شهاب مورد توجه قرار گیرد، گفت: مدیران مدارس باید آمادگی اجرای طرحها و توان اجرای آن را داشته باشند بنابراین برای طرح شهاب و آمادگی اجرای آن، آموزش مدیران و معلمان بسیار ضروری است که باید در آموزش ضمن خدمت دوره ویژهای برای آنان تعریف شود.
پیوند طرح شهاب با ارزشیابی توصیفی و رتبهبندی معلمان
سرپرست وزارت آموزش و پرورش بابیان اینکه طرح شهاب باید با معاونتهای آموزشی پیوند مستحکمی داشته باشد، ادامه داد: پیوند طرح شهاب با نظام ارزشیابی توصیفی، نظام رتبهبندی معلمان، هدایت شغلی و توسعه متوازن رشتهها باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به نقش عوامل برون سازمانی گفت: اخیراً نشستی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشتیم که قرار شد برنامه و اقدامات تعاملی داشته باشیم و مرکز باید ارتباطات خود را با عوامل برونسازمانی هم گسترش دهد.
مراکز مشاوره مخصوص برای دانشآموزان سمپاد ایجاد شود
سرپرست وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه باید برای دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان مرکز مشاوره مخصوص وجود داشته باشد، اظهارکرد: 113 هزار دانشآموز در974 مدرسه سمپاد مسائل و مشکلاتی دارند بنابراین باید با مشاوره ویژه مشکلات آنان طرح و به حل آنها کمک شود.
حسینی در ادامه گفت: دانش آموزان سمپادی تا قبل از ورود به مدارس استعدادهای درخشان همیشه دیده میشدند و بعد از ورود به سمپاد همسانی اتفاق میافتد و مانند قبل دیده نمیشوند، همچنین زیر بار فشار زیاد درسها قرار میگیرند، بنابراین باید برای این دانشآموزان مرکز مشاوره خاص داشته باشیم.
سرپرست وزارت آموزش و پرورش با اشاره به ابعاد پرورشی، ورزشی و مشاورهای تعلیم و تربیت دانشآموزان سمپادی اظهارکرد: توجه به تمام ساحتهای تعلیم و تربیت در دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان ضرورت دارد بنابراین طرح سمپاد مهارتی بسیار ارزشمند است چراکه در حال حاضر در کشور 80 درصد شغلها مهارتی است و اگر بخواهیم دانشآموزان، مسائل کشور را حل کنند باید آنها را به سمت یادگیری مسئله محور هدایت کنیم.
حسینی بابیان اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای توسعه و گسترش پژوهش سراها و آزمایشگاهها اعلام آمادگی و همکاری به نسبت مشارکت 70 به 30 درصد را نموده است، تصریحکرد: در جشنواره جوان خوارزمی نقش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم و دیگر سازمانهای مرتبط را پررنگ کنیم و ازآنجاییکه تکلیف مدیریت پژوهش سراها، آزمایشگاههای علمی و نانو مشخص نیست باید برای این بخشها اقداماتی اندیشیده شود که این بخشها را کدام قسمت آموزش و پرورش اداره کند چراکه موقعیتهای جدید یادگیری را فراهم میکنند و باید سیستم باکیفیتی برای اداره آنها داشته باشیم.
المپیادها از انحصار مدارس و استانها خارج شود
سرپرست وزارت آموزش و پرورش تأکیدکرد: المپیادها باید از انحصار مدارس، استانها و جنسیت خاص خارج شود و باید این هدف راهبرد جدی در مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان باشد. تمام مشکلات و چالشهای مربوط به دانشآموزان المپیادی را باید به صفر برسانیم چراکه این دانشآموزان حاصل نظام تعلیم و تربیت کشور هستند و نمای علمی ایران به این دانشآموزان وابسته است.
حسینی با اشاره به اینکه نباید درجهبندی مدارس به دلیل محدودیت منابع انسانی متوقف شود، اظهارکرد: راهاندازی اندیشکده در مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان اقدام بسیار خوبی است چراکه ما باید پس از فارغالتحصیلی دانشآموزان از مدارس سمپاد، هدایت و حمایتهای پس از نخبگی را داشته باشیم.
پایان/