روانشناسی و علوم تربیتی
مبانی نظری و پیشینه تحقیق هوش معنوی عنوان این پژوهش می باشد که ابتدا مبانی و چارچوب نظری هوش معنوی تشریح می شود و در ادامه پیشینه تحقیق هوش معنوی مورد بررسی قرار می گیرد. هوش معنوی سازههای هوش و معنویت را در یک سازه ترکیب نموده است. در حالی که معنویت جستجو برای یافتن عناصر مقدس، معنایابی، هوشیاری بالا و تعالی است، هوش معنوی شامل توانایی برای استفاده از چنین موضوعاتی است که میتواند کارکرد و سازگاری فرد را پیشبینی کند و منجر به تولیدات و نتایج ارزشمندی گردد(ایمونز ،1999).
هوش به عنوان یک توانایی شناختی در اوایل قرن بیستم توسط آلفرد بینه مطرح شد. او همچنین آزمونی را برای اندازهگیری میزان بهره هوشی افراد ابداع کرد. بعدها لوئیس ترمن و دیوید وکسلر آزمونهای جدیدتری را ساختند، اما در دهه اخیر مفهوم هوش به حوزههای دیگری مانند هوش هیجانی ، هوش طبیعی و هوش وجودی و هوش معنوی گسترش یافته است. علاوه بر این، دیگر هوش به عنوان یک توانایی کلی محسوب نمیگردد بلکه به عنوان مجموعهای از ظرفیتهای گوناگون در نظر گرفته میشود( رجائی، 1389).
راجر والش (1999)، هفت شیوه متداول در مذاهب جهان شرح دادهاند که گشایش قلب و ذهن را تشویق کرده و به مردم کمک میکند تا بعضی از این کیفیتها را پرورش دهند. رشد هوشمعنوی، رشد شخصی را شامل شده و از آن سبقت میگیرد و تا یافتههایی فراتر از توسعه روانشناختی سالم گسترش مییابد. این امر با ترویج صحت و خود آگاهی شروع و با تمرین به دغدغه درباره همه انسانها توسعه مییابد. بعضی از ویژگیهای شخصی معنوی مثل فضایل سنتی صداقت و راستی، فروتنی و خیرخواهی ممکن است با هوش مرتبط باشند. یک دیدگاه یکپارچه در باره هوش معنوی در حیطه هوشچندگانه میگنجد و هوش معنوی در زمینهای از کل زندگی فرد را مینگرد(باقری و همکاران،1391).
فهرست مطالب
2-2- هوش معنوی : 1
2-2-1مبانی نظری هوش معنوی 3
نظریه هوش اندرسون 4
نظریه بوم شناختی سی یز: 4
ویژگیهای هوشمعنوی از نظرسانتوس 10
ویژگیهای هوش معنوی از نظر سیسک و تورنس 11
مدل هوشمعنوی از نظر زوهار و مارشال 12
الگوی چهار عاملی هوشمعنوی از دیدگاه دیوید بیکینیگ 14
مقایسه هوش معنوی با هوشهای دیگر 18
ارثی بودن معنویت 21
2-4-پیشینه پژوهش هوش معنوی 22 پیشینه پژوهش هوش معنوی در داخل از کشور 27 پیشینه پژوهش هوش معنوی در خارج از کشور 27
منابع 29