روانشناسی و علوم تربیتی
مبانی نظری و پیشینه تحقیق بهزیستی نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی می باشد. بهزیستی، مفهوم پیچیده ای است که به زندگی با کیفیت بهتر، اشاره دارد. برای قرار دادن بهزیستی در بستر تاریخی و فلسفی، نیاز به درک این موضوع داریم که فیلسوفان چگونه به مفهوم اساسی و مهم بهزیستی می اندیشند. فلاسفه، به طور سنتی، " زندگی خوب " را مورد بررسی قرار می دهند که حوزه ای از تئوری علم اخلاق است.
گاهی اوقات، فلاسفه علم اخلاق را مترادف با اخلاق در نظر می گیرند، اما تئوری اخلاق ادعا می کند که هدفش تلاش برای پاسخ به این سؤال سقراط می باشد: چگونه باید زندگی کرد؟ متفکران بسیاری تلاش نمودند که به این سؤال سقراط پاسخ دهند، به اعتقاد آنها هدف از زندگی خوب که افراد باهوش به دنبال آن هستند، بازتاب در خور تحسین و جالب توجهی دارد.
برخی فلاسفه نیز معتقدند که بهزیستی به طور اخلاقی یک موضوع روانشناختی است. بنابراین، طبقه بندی فلسفی بهترین و شناخته شده ترین طبقه بندی بهزیستی است که توسط پارفیت (1984؛ به نقل از اید و لارسن، 2008)، ارائه شده است که تئوری بهزیستی را به سه دسته تقسیم نمود لذت گرایی، میل و اهداف. اما تحقیقات جاری حاکی از آن است که تئوری بهزیستی، از دو دیدگاه کلّی تبعیت می کند: دیدگاه لذت گرایی و دیدگاه سعادت گرایی .
پروف و اوزمیت (2011)، بهزیستی ذهنی: بررسی رضایت از زندگی به عنوان مؤلفه شناختی بهزیستی ذهنی را مورد مطالعه قرار دادند. تعداد 108 نفر (مرد و زن) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج نشان داد، رضایت از زندگی به عنوان مؤلفه شناختی بهزیستی ذهنی، نقش مهمی در ادراک مثبت شاخص پیش بینی دارند و به عنوان یک میانجی عمل می کند در حالیکه رضایت از زندگی پایین با مشکلات روانی، اجتماعی و رفتار در ارتباط است، رضایت از زندگی بالا با سازگاری خوب و سلامت روان مطلوب در میان افراد ارتباط دارد.
فهرست مطالب
تعریف مفهومی بهزیستی ذهنی 1 تعریف عملیاتی بهزیستی ذهنی 2 چارچوب نظری و پیشینه پژوهش بهزیستی ذهنی
مقدمه 3
تاریخچه بهزیستی 3
دیدگاههای مربوط به بهزیستی 4
دیدگاه لذت گرایی 4
دیدگاه سعادت گرایی 7
مؤلفه های بهزیستی ذهنی 12
رضایت مندی از زندگی 13
رضایت مندی حوزه ای 14
عاطفه خوشایند یا مثبت 15
عاطفه ناخوشایند یا منفی 18
متغیرهای پیش بینی کننده بهزیستی ذهنی 19
شخصیت 20
رویکرد اصلی شخصیت 21
رویکرد صفات 21
مؤلفه ها و پنج عامل شخصیت 24
برونگرایی 24
سازگاری 25
وظیفه شناسی 26
روان رنجورخویی 27
پذیرش(گشودگی) 29
ساختار زیستی صفات شخصیت 30
صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی 33
پیشینه پژوهش در مورد بهزیستی ذهنی
منابع 55