روانشناسی و علوم تربیتی
تعریف بهزیستی ذهنی
بهزیستی ذهنی شیوه و روشی است که فرد یک زندگی خوب را تعریف می کند و معمولاً اشاره به شادکامی دارد.
تعریف مفهومی بهزیستی ذهنی:
بهزیستی روانشناختی نوعی رضایتمندی و خرسندی افراد از کیفیت زندگی است که حالتی مثبت از رفاه جسمانی، روان شناختی و اجتماعی را شامل میشود (ریف و كیز، 2002).
تفسیر پرسشنامه بهزیستی ذهنی این پرسشنامه به وسیله
کییز و همکاران (2002) تهیه شده و به وسیله شکری و همکاران (1387) در ایران مورد استفاده قرار گرفته است. در این پرسشنامه بهزیستی ذهنی به نمرات به دست آمده از مقیاس عاطفه مثبت، عدم وجود عاطفه منفی و رضایت کلّی از زندگی اشاره می کند (کییز و همکاران، 2002). مؤلفه رضایت کلّی از زندگی، به وسیله یک مقیاس تک سؤالی و مؤلفه های عاطفه مثبت و منفی به ترتیب به کمک 6 عبارت مثبت و منفی ارزیابی می شود. در این پرسشنامه، شرکت کنندگان باید میزان رضایت مندی خود از زندگی را در مجموع بر روی یک مقیاس 10 درجه ای از صفر (بدترین شرایط ممکن) تا 10 (بهترین شرایط ممکن) مشخص نمایند.
نحوه نمره گذاری پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو
در مقیاس عاطفه مثبت شرکت کنندگان باید با استفاده از 6 نشانگر از قبیل " بشاش "، " دارای روحیه خوب " و ... وضعیت خود را بر روی یک مقیاس 5 درجه ای از هیچ وقت (1) تا تمام وقت (5) مشخص نمایند. در مقیاس عاطفه منفی شرکت کنندگان وضعیت خود را در 30 روز گذشته بر روی 6 نشانگر " آنقدر غمگین ام که هیچ چیز نمی تواند مرا سرحال بیاورد "، " عصبی "، " ناآرام یا بی قرار " و ... بر روی یک مقیاس 5 درجه ای از هیچ وقت (1) تا تمام وقت (5) مشخص می نمایند. گویه های مقیاس عاطفه منفی به صورت معکوس نمره گذاری می شود. بنابراین، نمرات مثبت بالاتر در این مقیاس نشان دهنده تجربه عاطفی منفی کمتر می باشد و در گویه های مقیاس عاطفه مثبت، نمرات بالاتر نشان دهنده تجربه عاطفه مثبت بیشتر است. به منظور ایجاد هر مقیاس نمرات با یکدیگر جمع می شوند.
روایی و پایایی پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو
شکری و همکاران (1386)، اعتبار عاطفه مثبت و عدم وجود عاطفه منفی این مقیاس را با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 81/0 و 83/0 گزارش نمودند. در پژوهش حاضر نیز، ضریب آلفای کرونباخ برای عاطفه مثبت 83/0 و عدم وجود عاطفه منفی 80/0 به دست آمد.