حسابداری
حقالزحمهی حسابرسی شامل هرگونه وجهی است که بابت ارائهی خدمات حسابرسی و طبق توافق یا قرار داد به حسابرس یا موسسهی حسابرسی پرداخت میشود. [45].هدف از این نوشتار چارچوب نظری و پیشینه پژوهش حق الزحمه حسابرسی می باشد.
فن و وانگ (2005) عوامل تعیین کننده حقالزحمه حسابرسی را در آسیا بررسی کردند. در آسیا مالکیت خانوادگی گسترده است و حمایت ضعیفی از سهامداران وجود دارد. آنها به دنبال پاسخ به این پرسش؛ که آیا حسابرسان برای مشتریانی که احتمال مشکلات نمایندگی در آنها بالاست، حقالزحمه حسابرسی بالاتری درخواست میکنند یا خیر، رابطه مثبتی میان حقالزحمه حسابرسی و تمرکز مالکیت یافتند و توضیح دادند که حسابرسان برای حسابرسی چنین شرکتهایی، ریسک بالاتری را در نظر میگیرند. بنابراین مطالعات قبلی نشان دهنده شواهد پیچیدهای از تأثیر مشکلات نمایندگی بر حقالزحمه حسابرسی است و این موضوع ضرورت تمایز میان مالکیت داخلی و خارجی را برای بررسی تأثیر آن بر حقالزحمه حسابرسی میرساند. [52].
ياتيم (2006) به بررسي ارتباط بين حقالزحمه حسابرس مستقل و ويژگيهاي هيأت مديره و كميته حسابرسي در 736 شركت مالزيايي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار آن كشور پرداخت. او فرض كرد در شركت هايي كه اعضاي هيأت مديره و كميته حسابرسي قوي دارند و از حاكميت شركتي مناسبي برخوردارند، اين امر بر ارزيابي حسابرس از ريسك ذاتي و كنترل تاثير گذاشته، موجب كاهش آن ميشود و به تبع حقالزحمه نيز كاهش مييابد. برعكس، در شركتهايي كه ساختار اداره آنها ضعيف است، حقالزحمه حسابرسي افزايش يافته است. نتايج نشان داد حقالزحمه حسابرسي مستقل با متغيرهاي استقلال حسابرس، تخصص كميته حسابرسي و ميزان و تكرار بازديدهاي اعضاي هيأت مديره، ارتباطي مثبت و معني دار دارد؛ يعني هرچه ويژگيهاي ذكر شده در اين متغيرها بيشتر گردد، حقالزحمه حسابرسي افزايش مي يابد. [60].
فهرست مطالب
فصل دوم: ادبیات و پیشینه تحقیق
2-7 حسابرسی
2-7-1 ضرورت استفاده از خدمات حسابرسان
2-8 حقالزحمه حسابرسی
2-8-1 عوامل تعیینکننده حقالزحمه حسابرسی
2-8-2 حقالزحمه حسابرسی و ساختار مالکیت
2-8-2-1 حقالزحمه حسابرسی و ساختار مالکیت پراکنده
2-8-2-2 حقالزحمه حسابرسی و ساختار مالکیت متمرکز
2-9 پیشینه تحقیق
2-9-1 تحقیقات خارجی
2-9-2 پیشینه تحقیقات داخلی
2-9-2-1 تحقیقات داخلی تمرکز مالکیت نهادی و مدیریتی
2-9-2-2 تحقیقات داخلی حقالزحمه حسابرسی
منابع