روانشناسی و علوم تربیتی
هدف از این پایان نامه بررسی نظریه های مرتبط با خانواده، رضایتمندی و سازگاری زناشویی می باشد.
در دیدگاه کلان، دو نوع برخورد با جامعه وجود دارد: یکی از آنها دیدگاه موسوم به کارکردگرایی ساختی است و فرد شاخص آن پارسنز بشمار میرود. طرفداران این مکتب براین باورند که اجزای متشکل یک نظام اجتماعی(جامعه) آنچنان به یکدیگر وابسته و مرتبط هستند که نتایج و آثار هر یک از اجزاء ضرورتاً موجبات چگونگی دوام و بقای کل جامعه را فراهم می کند و هر نهاد اجتماعی کارکرد معینی دارد که به گونه ای در دوام و بقای جامعه موثر است. برای مثال نهاد خانواده با کارکردهای خود از قبیل تولید نسل و پرورش افراد به دوام و بقای نظام اجتماعی کمک میکند. (ادیبی، 1358).
از دیدگاه کارکردگرایان، نظام ارزشی مشترک در سطح جامعه و در سطح فردی لازم است و همین است که موقعیت های اجتماعی را استوار با معنی و پیش بینی پذیر می سازد هدف های مشترکی چون خوشبختی در زناشویی، موقعیت فرزندان و دستاورد شغلی، انسجام سطح بالایی را برای جامعه به ارمغان می آورد. یکی از نیازهای دیگر جامعه این است که تظاهرات عاطفی مردمش را تنظیم کند زیرا عواطف افسار گسیخته می تواند سرچشمه هرج و مرج شود.برخی از عواطف آشکارا ضروری اند. برای مثال عشق و وفاداری خانوادگی برای تضمین جمعیت کافی ضرورت دارد (ریترز ، 1996).
نظریه دوم در دیدگاه کلان، نظریه فمنیسم است که از مکتب تضاد سرچشمه می گیرد و در دوران معاصر بیشتر مطرح شده است.(ادیبی،1358)
دیدگاه خرد
در دیدگاه خرد، خانواده به عنوان یک گروه اجتماعی بررسی می شود. از جمله نظریه های مطرح در این دیدگاه نظریه مبادله است. در دیدگاه مبادله واحد تحلیل فرد است و گروهها به منزله پدیده ای که به فرد خدمت می کنند، دیده می شود.
برخی از اصول مبادله به قرار زیرند:
- انگیزه، نقشی مهم در مبادله ایفا می کند اما به صورت فردی مطرح است.
- چون انسان ها در جستجوی لذت در رضایت خاطر هستند،بنابراین هر فرد در رویارویی با افراد دیگر باید همانگونه که چیزی را می گیرد چیزی نیز بدهد. آنان بر این باورند که اگر رضایت متقابل بدست نیاید، هیچ نوع کنش متقابلی صورت نخواهد گرفت.
- تأیید اجتماعی می تواند به صورت انگیزه و عامل ایجاد کننده رضایت در نظر گرفته شود. در نظریه مبادله با وجود اینکه به دسته بندی پاداش نمی پردازند، اما پاداش های کلی معینی وجود دارد که قوی ترین آنها تأیید اجتماعی است.
- در گروه، هماهنگی منبع رضایت است. بر اساس این دیدگاه هماهنگی با هنجارها سبب می شود که سودی عاید فرد شود. البته سود برای افراد گوناگون معانی متفاوتی دارد و هماهنگی فرد با گروه، بهترین نشانه تعلق و دلبستگی گروهی است (ادیبی، 1358).
کالینز استدلال میکند که آگاهی دو جانبه، تمرکز بر توجه مشترک، هماهنگی موزون حالات گفتگو، روحیه و نماد مشترک، احساساتی را که انعکاس دهنده و بالابرنده حالت، توجه و هماهنگی مردم است ایجاد میکند. با ایجاد این احساسات که ویژگی مناسک است فرایندهای مبادله شکل می گیرد (ترنر ، 2003).
فهرست مطالب
2-1 سازگاری و سازگاری و ناسازگاری زناشویی 6
2-1-1 سازگاری زناشوئی 6
2-1-2 عوامل مؤثر در رضایت و سازگاری زناشویی 8
2-1-2-1 ابراز محبت و عشق زوجین نسبت به یکدیگر : 8
2-1-2-2 احترام به همسر 10
2-1-2-3 برقراری روابط اجتماعی 11
2-1-2-4 روابط جنسی 11
2-1-2-5 مسائل اقتصادی و اجتماعی 13
2-1-2-6 ارتباط با اقوام و اطرافیان 13
2-1-2-7 مسائل ارزشی ، عقیدتی و مذهبی 15
2-1-2-8 علایق و طرز تفکر 16
2-1-2-9 مزاج و شخصیت 16
2-1-3 تأثیر رضایت و سازگاری زناشوئی بر کودکان 17
2-1-4 رضایتمندی و سازگاری زناشویی 19
2-1-5 نظریه های مرتبط با خانواده، رضایتمندی و سازگاری زناشویی 22
2-1-5-1 دیدگاه کلان 22
کالینز دو نوع اساسی منابعی که برای مبادلات و مناسک سرنوشت ساز هستن را مجسم می کند: 24
2-1-6 نظریه روان شناسی اجتماعی 26
2-1-7 نقش سیستم خانواده در ایجاد تعارضات : 28
2-1-8 طبقه بندی تعارضات زناشویی 28
2-1-9 مادنس (1981) عوامل موثر بر بروز تعارضات خانواده را به شرح ذیل بیان می دارد : 33
پیشینه تحقیق
تحقیقات خارجی
تحقیقات داخلی
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی