فقه،حقوق،الهیات
بررسی قرارداد سینمایی بدل کاری در حقوق ایران
توجه: قابل ذکر است این مقاله توسط آقای
وکیل پایه یک دادگستری و کارشناس ارشد حقوق خصوصی دانشگاه تهران تالیف شده است.
چکیده: قراردادهای در حوزه تولید فیلمهای سینمایی و تلویزیونی از جمله قراردادهای نامعین است که در حقوق ما ناشناخته مانده و در نتیجه نابسامانی های حقوقی زیادی در این زمینه وجود دارد. از جمله ابهام در حقوق و تعهدات عوامل تولید فیلم – استاندارد نبودن قراردادها – انعقاد غیر تخصصی قرارداد – اختلافات قراردادی در جریان پروسه تولید فیلم و ... و اگر فقدان قوانین و مقررات اختصاصی حاکم بر صنعت سینما را هم بر آنها بیافزاییم در مجموع خلاء حقوقی شدیدی احساس می شود و این نابسامانی حقوقی به سهم خود می تواند یکی از موانع پیشاروی روند حرفه ای شدن سینمای ایران باشد. مقاله حاضر در صدد است یکی از این قراردادهای سینمایی که در تولید فیلمهای اکشن منعقد می شود را از جهت حقوقی به عنوان اولین گام بررسی نماید. امید است مقدمه ای باشد برای ورود مستعدتران به عرصه سینما و رسانه.
کلمات کلیدی: سینما حقوق ایران قراردادهای حقوقی قرارداد سینمایی بدل کاری
مقدمه در دو قرن اخیر پیشرفت روز افزون علم و ایجاد اختراعات و اکتشافات جدید و پیچیده تر شدن روابط انسان ها از جنبه های گوناگون و زندگی نوین شهری, نیازهای حقوقی به دنبال داشت که حقوق می بایست پاسخگوی آنها و همگام با آنها باشد.سینما هم یکی از آن پدیده های جدید است. ایجاد روابط حقوقی مختلف و قراردادهای سینمایی در انواع حوزه های سینمایی، مالکیت معنوی آثار سینمایی و ... مقررات و احکام جدیدی را طلب می کرد که حقوق سنتی به تنهایی پاسخگوی آن نبود. حرفه ی «بدل کاری» نیز جز هنرهای نمایشی در عرصه ی سینما است. حرفه ای که در سینمای اروپا و آمریکا سال ها است معمول ولی در سینمای ایران در حال شکل گیری حرفه ای است. مطرح شدن این حرفه در سینمای ایران نیز قابل توجه است:سریال آلمانی «هشدار برای کبرا 11» یکی از پر فروش ترین و پر بیننده ترین سریال های جهان است و پخش جهانی دارد. این سریال به داشتن صحنه های جذاب اکشن و مخاطره آمیز مشهور است. یکی از بدل کاران این سریال، یک ایرانی می باشد .
فهرست مطالب چکیده: 1 مقدمه 2 قسمت اول: ارکان عقد 4 فصل اول: کلیات 4 بخش اول: تعاریف 4 بخش دوم: ماهیت حقوقی قرارداد بدل کاری 5 بخش سوم: طرفین عقد 7 فصل دوم: بررسی مشروعیت قرارداد 8 فصل سوم: اهلیت طرفین قرارداد 13 قسمت دوم: آثار عقد 16 فصل اول: آثار صحت عقد 16 فصل دوم: آثار بطلان عقد 16 فصل سوم: نسبی بودن قرارداد 18 قسمت سوم: خسارات 20 فصل اول: خسارات وارد بر فیلم ساز در نتیجه فسخ عقد: 20 بند اول: ضرر گذشته 21 بند دوم: ضرر آینده (عدم نفع) 22 فصل دوم: خسارات بدل کاران به یکدیگر 24 منابع و مأخذ: 27