مدیریت
ابزار تحقیق شامل پرسشنامه مهارتهای ارتباطی کوئین دام(2004) می باشد و سپس بوسیله نرم افزار اس پی اس اس داده ها تجزیه و تحلیل می شوند.
تفسیر پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام: Communication Skills Test-Revised
توضیحات ابزاری :
این آزمون توسط کوئین دام (Queendom) برای سنجش مهارت های ارتباطی در بزرگسالات ابداع شده است دارای 34 عبارت (گویه) است که مهارتهای ارتباطی را توصیف می کنند . برای تکمیل آن ، پاسخگو باید هر گویه را بخواند و سپس میزان انطباق وضعیت فعلی خود را با محتوی آن بر روی یک طیف لیکرت پنج درجه ای از 1 (برای هرگز) تا 5 (برای همیشه) مشخص کند.
تفسیر و شیوه نمره گذاری پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام
مهارت های ارتباطی فرعی که در این مقیاس مورد بررسی قرار می گیرند شامل پنج مهارت گوش دادن، توانایی دریافت و ارسال پیام، بینش نسبت به فرآیند ارتباط، کنترل عاطفی و ارتباط توأم با قاطعیت هستند.
توانایی دریافت و ارسال پیام:(9 سوال)
(4-5-6-12-21-22-23-24-29)
کنترل عاطفی:(9 سوال)
(7-8-9-11-13-16-28-30-32)
مهارت گوش دادن:(6 سوال)
(3-25-26-27-31-34-)
بینش نسبت به فرآیند ارتباط:(5 سوال)
(1-2-17-18-20)
ارتباط توأم با قاطعیت:(5 سوال)
(10-14-15-19-33)
برای هر پاسخگو در هر یک از مهارت های پیش گفته – که در قالب خرده آزمون هایی شامل تعداد متفاوتی از گویه ها مطرح شده اند نمره جداگانه ای محاسبه می شود. علاوه بر این ، حاصل جمع نمرات هر در مجموعِ 34 عبارت نیز یک نمره کلی برای او بدست می دهد که مُبین مهارت های ارتباطی آزمودنی است. بدین سان، دامنه نمره محتمل برای هر فرد بین 34 تا 170 خواهد بود. البته باید خاطر نشان شود که برخی از عبارات به دلیل ماهیت و محتوای آن ها، در محاسبه نمره به صورت وارونه نمره گزاری می شوند. بدین معنا که اگر انتخاب گزینه یا پاسخ «همیشه» برای سایر گویه ها حداکثر نمره، یعنی 5، را برای فرد به دنبال داشته باشد، در گویه های وارونه انتخاب همین پاسخ، منتهی به کسب حداقل نمره، یعنی 1 ، می گردد و در پرسشنامه با علامت ستاره مشخص شده اند.
گویه هایی که به صورت معکوس نمره گزاری می گردند *
2. دیگران متوجه صحبت های من نمی شوند. 4. وقتی دیگران در جریان موضوع صحبت من نیستند ، بیان عقایدم برایم دشوار می شود.
6. متوجه منظور صحبت دیگران نمی شوم.
روايي پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام روايي اصطلاحي است که به هدفي که آزمون براي تحقق بخشيدن به آن درست شده است اشاره مي کند . به سخن ديگر ، آزموني داراي روايي است که براي اندازه گيري آنچه مورد نظر است مناسب باشد . ( سيف ، 1376 ، ص 397 )
در اين تحقيق جهت روا سازي پرسشنامه نهايي ، پرسشنامه مورد نظر به تعدادي از اساتيد دانشگاه و متخصصين آموزش و پرورش ارائه می شود تا گويه هايي که درک آنها يکسان نبوده و داراي ابهام مي باشد مشخص کنند و همچنين در خصوص جامع و کامل بودن محتواي پرسشنامه و ارتباط دقيق آن با هدف آزمون اظهار نظر کنند ، سپس از نقطه نظرات آنها جهت اصلاح پرسشنامه استفاده لازم بعمل می آید.
پايایي پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دامدر تحقیق حسین چاری و فداکار(1384) تحت عنوان بررسی تأثیر دانشگاه بر مهارتهای ارتباطی بر اساس مقایسه دانش آموزان و دانشجویان,برای سنجش اعتبار آزمون مهارت های ارتباطی ، ابتدا با استفاده از روش آلفای کرونباخ، اعتبار کل آزمون محاسبه شد که مقدار عددی آن برابر با 69/0 و حاکی از همسانی درونی قابل قبول این آزمون بود . این مقدار برای آزمودنی های دانشجو 71/0 و برای دانش آموزان دبیرستانی برابر با 66/0 بود . همچنین ضریب اعتبار کل آزمون با استفاده از روش تنصیف برابر با 71/0 به دست آمد.در تحقیق حاضر پایایی پرسشنامه مورد نظر87/0 به دست آمد.