روانشناسی و علوم تربیتی
این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق دانش و نگرش جنسی قابل ویرایش با فرمت ورد doc بصورت جامع و کامل می باشد. در بخش اول (چارچوب) ادبیات نظری دانش و نگرش جنسی تشریح می شود و در بخش دوم پیشینه نظری تحقیق دانش و نگرش جنسی در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.
دانش و نگرش و تاثير آن بر رفتار از ديرباز مورد توجه بوده است. در گروههاي فرهنگي خاص وجود بعضي باورها مي تواند به دشواري هايي در سازش جنسي منجر شود. براي مثال، اين باور كه از دست دادن مني به مقدار زياد يا در نوجواني، علت اختلالات جنسي پنداشته مي شود و صاحبنظران اين باورها را در برابر بيماريهاي مفروض آسيب پذير مي سازد (بشارت، 1377).به اعتقاد توماس (1971) نگرش نشان دهنده اثر شناختي و عاطفي به جاي گذاشته شده تجربه شخصي از شيء يا موضوع اجتماعي مورد نگرش و يك تمايل با پاسخ در برابر آن شيء است. نگرش در اين معني يك مكانيسم پنهاني است كه رفتار را هدايت مي كند ( كريمي، 1383).
نگرش نشان دهنده قواعد خاصي هست كه فرد به آنها پايبند است و اين پايبندي منجر به همساني هايي در افكار و رفتار مي شود. نگرش غالباً سلسله مراتبي بوده، به طوريكه يك نگرش باعث بوجود آمدن نگرش ثانوي شده و اين فرآيند همچنان ادامه مي يابد. تحقيقات انجام شده نشان داده اند كه باورهاي نقش جنسيتي تاثير تعيين كننده اي در بي ثباتي خانوادگي دارند. در ازدواج هايي كه زنان به برابري نقش هاي جنسيتي معتقدند، نسبت به زناني كه باورهاي نقش جنسيتي دارند، بي ثباتي و منفي گرايي ديده مي شود (آلادين و لوسير به نقل از يوسفي، 1384).
فقدان اطلاعات كالبد شناختي جنسي نيز زمينه ساز ناكنش وريهاي جنسي شناخته شده است. در سنجش باليني، بررسي كيفيت دانش بيمار در مورد سكس و باورهاي مربوط به آن، به اندازه كاوش ماهيت خود مشكل جنسي مهم هستند (بشارت، 1377). به باور يوسفي (1384)، باورهاي قالبي همانا ذهنيت-هاي ايستا و ثابتي است كه بدون اساس عملي بوده و مردم درباره زنان و مردان دارند. به عبارت ديگر مردم پيشاپيش ويژگيهاي خاصي را به دو جنس نسبت مي-دهند. اعتقاد بر آنست كه نگرش والدين در مورد فعاليت جنسي، نقش هاي جنسيتي، راهبردهاي فرزند پروري و روابط كلي خانوادگي در دوران بزرگسالي بر نظامهاي عقيدتي شخص كه اعتبار صوري بسيار زيادي دارد، تاثير خواهد گذاشت.
نسبت به نقش شناخت هاي ناسازگارانه در ايجاد و ابقاي مشكلات جنسي اهميت زيادي قائل شده اند. افكار، شناخت ها يا خود گوييهاي ويژه به گفتگوي دروني بي صدا كه مردم در سراسر زندگيشان به آن مشغولند اطلاق مي شود. نگرش و عقايد دال بر رويدادهاي شناختي خاص نيست، بلكه به شيوه هاي تفكر يا سوگيريهايي در تفسير اطلاعات اطلاق مي شود كه بر محتواي شناختي ما تاثير مي گذارند. در حيطه جنسي، مردم عقايد يا نگرش راجع به طيف وسيعي از موضوعات مانند فعاليت هاي جنسي بهنجار يا نابهنجار، نقش هاي جنسي و فعاليت هاي جنسي دارند. اعتقاد بر آنست كه نگرش والدين در مورد فعاليت جنسي، نقش هاي جنسيتي تاثير خواهد گذاشت (اسپنس، 1991، ترجمه توزنده جاني و همكاران، 1382).
افكار و نگرش هاي ناسازگارانه در چگونگي تفسير اطلاعات در موقعيت هاي جنسي و نهايتاً تجربه ميل، برانگيختگي و ارگاسم نقش بسيار مهمي را ايجاد مي-كنند. اگر محرك ورودي به گونه اي تفسير شود كه باعث بوجود آمدن افكار جنسي مثبت گردد، در مقايسه با تغييري كه باعث ايجاد افكار منفي مي شود، احتمالاً تاثيرات متفاوتي بر پاسخ جنسي فرد خواهد گذاشت (يوسفي، 1384).
فهرست مطالب
تعریف نظری دانش و نگرش جنسی تعریف عملیاتی دانش و نگرش جنسی فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش دانش و نگرش جنسی
تعاريف نظري و عملياتي متغيرهاي پژوهش 12
فصل دوم: پيشينه و ادبيات پژوهش 15
مقدمه 16
سير تحول علمي و تاريخچه نگرش نسبت به تمايلات و رفتارهاي جنسي انسان 17
نظريه هاي رفتار جنسي 19
ديدگاه فرويد 19
ديدگاه يونگ درباره رفتار جنسي 20
نظريه آدلر درباره ميل جنسي 21
ديدگاه اريک فروم درباره ميل جنسي 22
ديدگاه هورناي درباره ميل جنسي 22
نظريه مزلو درباره رفتار جنسي 23
نظريه فرد مدار راجرز درباره رفتار جنسي 24
نظريه گشتالتي پرز در مورد ميل جنسي 25
نظريه وجود نگري اگزيستانسياليسم 26
رويکرد شناختي 26
رشد و تحول ميل جنسي از نظر اسلام 27
آموزش جنسي 29
باز خورد ها 30
نگرش چيست؟ 30
تعاريف نگرش 31
نگرش و رفتار 34
دانش و نگرش جنسي 35
پیشینه تحقیق
تحقیقات انجام شده خارجی
تحقیقات انجام شده داخلی
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی