علوم سیاسی
در ایران سرعت دامنه نفوذ اینترنت در کل و شبکه های اجتماعی اینترنتی به طور خاص چه به لحاظ کمی(تعداد کاربران) و چه به لحاظ کیفی(نحوه وچگونگی استفاده) گسترش یافته است. در حالیکه میزان اثرگذاری شبکه های اجتماعی اینترنتی و در مجموع نسل دوم وب بر روی مشارکت سیاسی همچنان مبهم است، بسیاری بر این باورند که ظهور این رسانه نوین را باید به مثابه فرصتی مغتنم و مثبت برای دموکراسی در نظرگرفت.
با وجود رشد بی سابقه اينگونه شبكه ها به نظر می آید در ایران نگاه چندان مثبتی نسبت به این ابزار نوين ارتباطي وجود ندارد و به آنها با دیده تردید و به مثابه منشا تهدید نگریسته می شود، حال آنکه می توان از اين فناوریها به منظورتولید و انتشار اطلاعات مطابق با هنجارهای جامعه بهره برد. کاربران ایرانی از پیش فعالیت گسترده ای بر روی وبلاگها و شبکه های اجتماعی فعال بر روي اينترنت داشته اند که به نظر می رسد این امر در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دهم و به ویژه پس از انتخابات به واسطه فضای رسانه ای شکل گرفته، وسعت بیشتری پیدا کرده است.
ما در این پژوهش قصد داریم به بررسی تاثیرگذاری شبکه های اجتماعی اینترنتی بر روی مشارکت سیاسی کاربران ایرانی آنها و به طورخاص دانشجویان که جامعه آماری پژوهش ما را تشکیل می دهند پرداخته و در صورت امکان چگونگی این تاثیرگذاری را نیز مشخص سازیم. به نظرمی-رسد با توجه به گسترش سریع استفاده از اینترنت و در کل فناوریهای نوین ارتباطی در ایران، بررسی تبعات و پیامدهای گسترش به کارگیری اين فناوريها در عرصه هاي گوناگون کاملا ضروری است، به ویژه بررسی کیفیت استفاده از این فناوریها و طیف وسیع امکانات ایجاد شده به وسیله آنها از جمله شبکه های اجتماعی اینترنتی موضوعی جدی است که متاسفانه از آن غفلت شده است و به واقع فقر منابع و پژوهش در این حوزه کاملا مشهود است. این در حالی است که شاهد موج گسترده علاقه مندی پژوهشگران در عرصه بین المللی به تحقیق در این حوزه می باشیم. بررسی تبعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نفوذ فناوریهای نوین در سطح جامعه از اهمیت اساسی برخوردار است.
فهرست مطالب
چکیده 14
فصل اول: مقدمات و کلیات 15
بیان مساله15
اهمیت پژوهش 17
نتیجه و کاربرد پژوهش 17
پیشینه تحقیق 18
سئوال اصلی 25
فرضیه اصلی 25
فرضیه رقیب 25
تعریف مفاهیم 25
متغیرها 28
روش تحقیق 28
جامعه آماری پژوهش 28
روش نمونه گیری و حجم نمونه 28
پایایی پرسش نامه 31
چارچوب نظری 32
فصل دوم: مدل تحلیلی پژوهش 38
فصل سوم: شبکه های اجتماعی اینترنتی، تاریخچه شکل گیری، ویژگیها و تمایزها 45
ظهور نسل دوم وب و پیدایش شبکه های اجتماعی اینترنتی 45
"وب2 " چیست؟ 47
تاریخچه شکل گیری شبکه های اجتماعی اینترنتی و روند تکامل آنها 53
علل رشد سریع شبکه های اجتماعی اینترنتی 56
ویژگیهای شبکه های اجتماعی اینترنتی 58
عملکرد شبکه های اجتماعی اینترنتی 59
انواع سایتهای اجتماعی اینترنتی 61
فهرست منابع