روانشناسی و علوم تربیتی
این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق اختلال نقص بینایی قابل ویرایش با فرمت ورد doc بصورت جامع و کامل می باشد. در بخش اول (چارچوب) ادبیات نظری نقص بینایی تشریح می شود و در بخش دوم پیشینه نظری تحقیق نقص بینایی در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.
نقص بينايي، معلوليتي را سبب ميشود كه يادگيري را براي فرد دشوار ميسازد (باراگا، 1976، به نقل از نادري، 1386). نابينا از نظر سازمان بهداشت جهاني:كساني كه ديد آنها 6/60 باشد، يعني آنچه را كه يك فرد در يك فاصله 60 متري ميببيند فرد نابينا در فاصله 6 متري ببيند نابينا گفته ميشود (نامني، 1363). كريمي درمني (1385)، آسيب ديدگان بينايي را به چهاردسته نابينايي مطلق، نابينا، نيمه بينا و ديربينا تقسيم كرده است: نابيناي مطلق كسي است كه هيچ گونه ديدي ندارد و حتي نور نيز براي وي قابل رؤيت نيست. فرد نابينا كسي است كه قدرت بينايي وي، پس از حداكثر ترميم، برابر با 200/2 است (ديد نرمال 20/20 است)، به عبارت ديگر آنچه را كه با چشم عادي ميتوان در 200 قدمي (يا حدود 70 متري) ديد، فرد نابينا تنها قادر است در20 قدمي (يا حدود 7 متري) و يا نزديكتر ببيند.
نيمه بينا به فردي اطلاق ميگردد كه قدرت بينايي در چشم برتر و با استفاده از وسايل كمك بينايي از 20/20 بيشتر و از 70/ 20 كمتر است و با استفاده از ذره بين و خطوط درشت و نظاير آن به مطالعه و آموزش ميپردازد. ديربينا به فردي اطلاق ميشود كه با توجه به نقصي كه در بينايي اش وجود دارد از باقيمانده بينايي اش با استفاده از وسايل كمك بينايي، استفاده نسبي مينمايد. بديهي است قدرت ديد او از 70/ 20 بيشتر است (كريمي درمني، 1385).
هيرشرون، چنيت جر (1981) در بررسي كه برروي 104 كودك و نوجوان در يك مدرسه محلي انجام دادند رتبهبندي آموزگاران بيانگر اين مطلب بود كه دانشآموزان داراي اختلال نقص بينايي الگوهاي مشكلات رفتاري شان مشابه با ساير دانشآموزان بينا بود كه اين نشان ميداد كه اين الگوهاي رفتاري در دانشآموزان نابينا به اختلال نقص بينايي آنها مرتبط نميشد. در تحقيق ديگري گزارش شد كه نوجوانان داراي اختلال نقص بينايي براساس چك ليستهاي رفتاري كه از سوي معلمين، والدين و يا خود آنها پر شد در مقايسه با همتايان بيناي خود مشكلات رفتاري بيشتري داشتند كه پژوهشگران آن را به تجارب مشترك در بين دانشآموزان نابينا در مدارس محلي مربوط ميدانند (وان هاسلت، كازدين و هرسن، 1986).
فهرست مطالب
تعریف نظری نقص بینایی تعریف عملیاتی نقص بینایی فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش اختلال نقص بینایی
مقدمه 9
2-2 نقص بينايي 9
2-2-1 اهميت حس بينايي 9
2-2-2 تعريف و طبقهبندي نقص بينايي 10
2-2-3 علل نقص بينايي 12
2-2-4 نحوه برخورد فرد نابينا با نقص بينايي 13
2-2-5 نکات ضروري در آموزش نابينايان 14
2-8 پيشينه و تاريخچه موضوع تحقيق
2-8-1 تحقيقات انجام شده پيرامون در خارج از کشور
2-8-2 تحقيقات انجام شده در ايران
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی