روانشناسی و علوم تربیتی
هدف از این پایان نامه ابرازگری هیجانی و تشریح ابعاد و مولفه های هیجان می باشد.
هیجانها چند بعدی هستند وميتوان هیجان را به صورت پدیدههاي 1- ذهنی 2- زیستی 3- هدفمند 4- اجتماعی بیان کرد.
در نگاه اوّل، همگی هیجانها را به عنوان « احساس » ميشناسیم . اما احساسها فقط جزئی از هیجان هستند. هیجانها دارای ابعاد ذهنی، زیستی، هدفمند و اجتماعی هستند. اینها در واقع چهار ویژگی هیجان هستند .وقتی رویدادهای مهميبرای ما پیش میآید، واکنشهای زیستی و شناختی در ما فعال میشود. این فرایندهای زیستی و شناختی، هیجان را بهوجود آورده و ما را برای مقابله کردن سازگارانه با رویدادهای مهم زندگی، آماده میکند.
این فرایندهای درگیر در هیجان که میتوان از آنها به مراحل هیجان نیز یاد کرد، از این قرارند:
الف) ابعاد زیستی؛ هیجانها تاحدودی واکنشهای زیستی به رویدادهای زندگی هستند و در واقع بدن انسان در زمان برانگیختگی هیجان، دچار تغییرات فیزیولوژیکی عمدهای میشود. بدن در مواجهه با موقعیتهای هیجانی، با فعال کردن این موارد خود را برای مقابله کردن سازگارانه آماده میکند
در بررسی ابعاد اجتماعی و فرهنگی هیجانات نیز باید دانست که همانگونه که ارزیابی به آگاهی شناختی از هیجان کمک میکند، تعامل اجتماعی نیز به آگاهی اجتماعی از هیجان کمک میکند و علاوهبر آن، موقعیت اجتماعی و فرهنگی که فرد در آن زندگی میکند نیز به آگاهی فرهنگی از هیجان کمک مینماید. شایان ذکر است که بسیاری از دانشمندان معتقدند که هیجان لزوماً پدیدهای خصوصی، زیستی و درونروانی نیست و بسیاری از هیجانها از تعاملات اجتماعی و بستر فرهنگی سرچشمه میگیرند. باید دانست معمولاً مهمترین منبع هیجان روزمره ما، تعامل ما با دیگران میباشد همچنانکه خزانه هیجانی ما با تغییر فرهنگ، تغییر خواهد کرد. برای مثال بچههای چینی کمتر از بچههای آمریکایی ابراز هیجان دارند که این امر احتمالاً بهدلیل آن است که والدین چینی بر خویشتنداری هیجان تأکید کرده، در حالیکه آمریکاییها بر ابراز هیجان تأکید میورزند. بنابراین تعامل اجتماعی و هویت فرهنگی را نیز میتوان از جمله ابعاد هیجان برشمرد( شولتز و شولتز، 1998).
حال با توجه به چهار ویژگی هیجان، کاملا مشخص ميشود که نميتوان هیجان را به روشنی تعریف کرد ونکته قابلتوجه این است که هیجانها در تجربیات روزمره ما خیلی صریح وواضح به نظرميرسند وهرکسی ميداند که تجربه شادی وغم چگونه است ولی مشکل اینجاست «تا وقتی ازکسی خواسته نشده باشد هیجان را تعریف کند ميداند که هیجان چیست» (فرو و راسل، 1984).
فهرست مطالب
2-3- ابراز گری هیجان
2-3-1- تفاوتهاي فردی در ابراز گری هيجانی 23
2-3-2- تفاوتهای جنسی در ابرازگری هيجانی 27
2-3-3- دو سوگرايي در ابراز هيجان 28
2-3-4- بازداری در ابراز هیجان 28
2-3-5- کنترل هيجانی 31
2-3-5-1-کنترل خوش خيم 32
2-3-5-2- کنترل پرخاشگری 33
2-3-5-3- نشخوار 33
2-3-6- دوسوگرايي در ابراز هيجان و سلامت روانی 35
2-3-7-دوسوگرايي در ابراز هيجان و سلامت جسمانی 37
2-3-8- تعریف هیجان 38
2-3-9- مفاهیم و دیدگاههاي هیجان 40
2-3-10- ابعاد و مولفههاي هیجان 43
2-3-11- اجزای هیجان 46
2-3-12- نظم هيجانی 47
2-3-13- هوش هيجانی 48
2-3-14- نظریههاي ابراز هیجان 48
2-5- ارتباط آلکسی تایمیا و ابرازگری هیجان
2-6 - سبکهاي ابراز هيجان و خصوصيات شخصيتی
2-7- یافتههاي توصیفی مربوط به متغیرهاي تحقیق
پیشینه تحقیق
تحقیقات انجام شده خارجی
تحقیقات انجام شده داخلی
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی