مدیریت
دانلود پرسشنامه پایاننامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت پرسشنامه ارائه الگوی مطلوب ارزیابی عملکرد پرسنل دانشگاه چکیده:
ارزیابی عملکرد کارکنان یکی از مؤثرترین ابزارهای سنجش کارایی و تصمیم گیری در خصوص زندگی شغلی آنان می باشد. جذب و آموزش، نگهداری، جابجایی، تشویق و تنبیه، تعدیل نیرو و سایر مسائل مرتبط با کارکنان، همگی در ارتباط با نظام ارزیابی عملکرد است. هدف این تحقیق،
ارائه الگوی مناسب ارزیابی عملکرد کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. نوع پژوهش حاضر از نظر هدف،کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه
کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارتش(جمعاً 500 نفر) تشکیل می دادند که از بین آنان با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 210 نفر به روش تصادفی لایه-ای به عنوان نمونه انتخاب شدند.
روایی پرسش نامه از طریق نظر خبرگان مورد تأیید قرارگرفت.
پایایی پرسش نامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 97/0 محاسبه شد که می توان ادعا کرد که پرسش نامه از پایایی بالایی برخوردار است. در این تحقیق با استفاده از مطالعه مبانی نظری و بررسی
پیشینه تحقیق یک الگوی اولیه شامل دو مؤلفه رفتار و عملکرد با 20 شاخص پیشنهاد شد. با بکارگیری تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی تحلیل عاملی، الگوی پیشنهادی تحلیل شد و مورد تائید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که
الگوی مناسب ارزیابی عملکرد کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ارتش شامل دو مؤلفه رفتار و عملکرد و 20 شاخص می باشد. 11شاخصِ مؤلفه رفتار به ترتیب اولویت (بر اساس وزن آنها) شامل؛ شهامت و شجاعت، اخلاق، تعهد و صمیمیت، مسئولیت پذیری، صداقت، نظم و انضباط، ادب و احترام، ارتباطات، صبر و پایداری، انعطاف پذیری و اعتماد به نفس می باشد. 9شاخصِ مؤلفه عملکرد نیز به ترتیب اولویت (بر اساس وزن آنها) شامل؛ مدیریت در امور، رهبری(فرماندهی)، برنامه ریزی، قدرت حل مسئله و تصمیم گیری، رشد و توسعه، آموزش، خلاقیت و نوآوری، کمیت وظایف انجام شده و کیفیت وظایف انجام شده، می باشد. در پایان پیشنهادهایی برای
بهبود وضعیت ارزیابی عملکرد کارکنان ارائه شده است.
3-1- نوع و روش تحقیق
نوع پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری دادهها تحقیق توصیفی- پیمایشی است. در پژوهش پیمایشی توجه محقق بیشتر به نکات و عوامل مهم و با معنی جلب میشود؛ به طوری که شناخت و مطالعهی میزان تغییرات خاصی مدنظر قرار میگیرد. این روش متداولترین شکل تحقیق است. این روش از طریق شمارش کامل یا نمونه گیری با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه انجام میشود. در روش پیمایشی محقق به طور عمیق کنش و واکنشهای میان عوامل به وجود آورندهی تغییر یا رشد و توسعه را وارسی میکند(سنجری،1388، 102).
3-2- جامعه آماری و نمونه گیری
جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه پرسنل دانشگاه علوم پزشکی ارتش میباشند که در معاونتهای آموزش، تحقیقات و فناوری، اداری و پشتیبانی، بهداشت و درمان، دانشجویی، فرهنگی و دانشکدههای پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری، دندانپزشکی به کاراشتغال دارند و در زمان انجام این تحقیق (درسال 93-1392) حدود 500 نفر میباشند.
حجم نمونه این تحقیق برگرفته از جامعه آماری معلوم دانشگاه علوم پزشکی آجا به تعداد 210 نفر میباشد. که برای نمونهگیری جامعه به 10 بخش تقسیم شده است. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه در جامعه محدود به شرح زیر محاسبه میشود(آذر، 1380).
كه دراین فرمول :
P: برآورد نسبت صفت متغیر؛ 5/0= P از آنجا كه مقدار p در دسترس نیست آن را مساوی 5/. در نظر می گیریم.
Z: متغیر نرمال واحد متناظر با سطح اطمینان؛ 96/1
: مقدار اشتباه مجاز؛ 06/0=
سطح اطمینان 95/. ( 05/0= α)
و تعداد افراد جامعه=N
روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق روش نمونهگیری طبقهای میباشد. در این روش محقق نمونه تحقیق را به گونهای انتخاب میکند که مطمئن شود زیر گروهها با همان نسبتی که در جامعه وجود دارند به عنوان نماینده جامعه در نمونه نیز حضور داشته باشند. این نوع نمونهگیری وقتی بکار میرود که جامعه دارای ساخت همگن و متجانس نیست. یعنی در این روش درصد آزمودنیهایی که به صورت تصادفی از هر گروه انتخاب می شوند با درصد همان گروه در جامعه مورد نظر برابر است(سنجری،1388، 177) . دلیل انتخاب این روش نمونه گیری، وجود پزشکان، پیراپزشکان، تکنولوژیست و سایر کارکنان مختلف در 10 بخش مختلف در دانشگاه علوم پزشکی ارتش و نمونهگیری از این 10 بخش میباشد.
3-3- روشها و ابزار گردآوری دادهها
در این تحقیق با توجه به هدف و سئوالات تحقیق، محقق از روش کتابخانهای استفاده نموده است. کلیه مدارک، اسناد و مبانی تئوریک موضوع چه از طریق جستجوی کتابخانهای و چه از طریق جستجوی رایانهای به روش کتابخانهای جمعآوری شد. شیوههای گردآوری دادهها عبارتند از مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه، ابزار فیزیکی و مطالعه اسناد و مدارک (داناییفرد و همکاران، 1389، 262). پرسشنامه ابزار اصلی گردآوری دادههای این تحقیق میباشد. در این تحقیق برای اعتبار سنجی الگوی ارزیابی عملکرد کارکنان دو پرسشنامه طراحی شد، پرسشنامه اول در مورد مولفهها و شاخصهای الگوی اولیه از خبرگان نظر سنجی انجام شد. در این پرسشنامه از خبرگان خواسته شد ضرورت وجود مولفهها و شاخص های الگوی اولیه مورد تأیید است یا خیر و آیا مولفه یا شاخص دیگری را پیشنهاد میدهند.
پس از تأیید ضرورت وجود مولفهها و شاخصها از طریق پرسش نامه اول, پرسشنامهای برای بررسی وضع موجود هر شاخص(میزان در نظر گرفتن در الگوی فعلی) و میزان اهمیت آن شاخص در الگوی مطلوب، طراحی و توزیع شد به این ترتیب در این پرسشنامه متناظر با هر شاخص دو پرسش (وضع موجود و وضع مطلوب) مورد سنجش قرار گرفت.
3-4- جدول سئوالات متناظر با اهداف و سئوالات تحقیق
سئوالات متناظر با اهداف و سئوالات تحقیق به شرح جدول 3-1 میباشد:
***تعداد سوالات پرسشنامه 63 سوال
نمونه سئوالات متناظر با اهداف و سئوالات تحقیق
معیار
شاخص ها
سئوال ها/ گویه ها
رفتار
عملکرد
مسئولیتپذیری
صداقت
شهامت و شجاعت
تعهد و صمیمیت
صبر و پایداری
اعتماد به نفس
اخلاق
ارتباطات
انعطافپذیری
نظم و انضباط
ادب و احترام
رهبری(فرماندهی)
خلاقیت و نوآوری
آموزش
مدیریت در امور
برنامهریزی
قدرت حل مسئله و تصمیمگیری
رشد و توسعه
کمیت وظایف انجام شده
کیفیت وظایف انجام شده
1-میزان مسئولیت پذیری فردی
4- داشتن صداقت در گفتار
5- میزان صداقت در نوشتار
6- میزان صداقت در رفتار و محیط کار
7- میزان شجاعت و شهامت در پذیرش اشتباهات
11- پایبندی به تعهدات شغلی
19- دارا بودن صبر و استقامت در انجام ماموریتهای محوله
20- میزان اعتماد به نفس در اتخاذ تصمیم
21- میزان اعتماد به نفس در اجرای امورات و وظایف
25- احترام به رسوم و عقاید و سلیقههای دیگران
28- میزان انعطافپذیری در برخورد با مسائل و مشکلات
32- توجه به آراستگی ظاهری زیردستان
38- ترغیب و قدردانی
42-تغییر در جهت بهبود و تشویق دیگران به پذیرش نوآوری
45- انتقال تجربه به دیگران و زیردستان
46- توانایی و قدرت سازماندهی در محیط کار
55- توانایی حل مسائل کلی
56- میزان رشد و توسعه فردی
57- میزان رشد و توسعه گروهی
60- انجام وظایف فراتر از وظایف قید شده در شرح وظایف
63- استفاده مناسب از تجهیزات و بکارگیری بهینه آن
3-5- روایی و پایایی پرسش نامه
برای اینکه پرسشنامه بتواند متغیرهای تحقیق را به درستی اندازهگیری کند، دو معیار عمده برای آزمون صحت و خوب بودن آن، روایی و پایایی است. روایی نشان میدهد که ابزار تا چه حد مفهومی که باید اندازهگیری شود را میسنجد و پایایی به ثبات و پیوستگی سئوالات مربوط به یک شاخص بستگی دارد. روایی و پایایی دقت علمی پژوهش را تصدیق و تأیید میکند(داناییفرد و همکاران، 1389، 343). ابزار سنجش باید از روایی لازم برخوردار باشد تا محقق بتواند دادههای متناسب با تحقیق را گردآوری نماید(حافظ نیا، 1381، 155).
3-5-1- روایی پرسش نامه
در این تحقیق برای برآورد میزان دقت ابزار تحقیق که پرسشنامه میباشد، از روایی محتوا و روایی سازه استفاده شده است، بدین ترتیب که پس از تنظیم سئوالات پرسشنامه، در اختیار استاد راهنما و مشاور قرار گرفت و این خبرگان و متخصصان فن روایی آن را تأیید نمودند. همچنین بمنظور تعیین میزان همخوانی سئوالات با اهداف و سئوالات پژوهش محقق مبادرت به اندازهگیری روایی سازه نموده است که مشروح آن در فصل چهارم ارایه میشود.
3-5-2- پایایی پرسش نامه
در این تحقیق از ضریب پایایی آلفای کرونباخ استفاده گردید. بدین منظور برای محاسبه پایایی تعداد 20 عدد پرسشنامه بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی توزیع و جمع آوری گردید که محاسبه میزان آلفای کرونباخ هر یک از دسته سئوالات و کل پرسشنامه به شرح جدول 3-2 میباشد. تعداد سئوالات پرسش نامه تحقیق 63 سئوال میباشد که بصورت دو سویه برای سنجش وضعیت فعلی ارزیابی عملکرد و وضعیت مطلوب ارزیابی عملکرد تهیه گردید. نتایج حاصل از ضریب الفای کرونباخ نشان دهنده مورد قبول بودن پایایی پرسش نامه میباشد.
جدول 3-2- ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه
نوع سئوالات
تعداد سئوالات
ضریب آلفای کرونباخ
سئوالات مربوط به وضعیت فعلی
63
7/95 درصد
سئوالات مربوط به وضعیت مطلوب
63
4/98 درصد
سئوالات مربوط به کل پرسش نامه
126
97 درصد
سئوالات مربوط به مولفه رفتار در وضعیت فعلی
36
2/94 درصد
سئوالات مربوط به مولفه عملکرد در وضعیت فعلی
27
6/91 درصد
سئوالات مربوط به مولفه رفتار در وضعیت مطلوب
36
97 درصد
سئوالات مربوط به مولفه رفتار در وضعیت فعلی
27
2/97 درصد
3-6- روشها و آزمونهای آماری تجزیه و تحلیل دادهها
در این تحقیق، برای تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده از نمونهها هم از روشهای آمار توصیفی و هم از روشهای آمار استنباطی بهره گرفته می شود. توصیف داده های حاصل از پرسشنامه، با استفاده از جداول توزیع فراوانی دادهها صورت میگیرد و برای آزمون توزیع نرمال دادهها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده میگردد . برای تحلیل استنباطی دادهها، برای بدست آورن عاملهای مورد نظر متناسب با جامعه آماری از روش تحلیل عاملی تأییدی استفاده خواهد شد. از نرم افزارSPSS و یا Lisrel نیز برای تسریع در پردازش دادهها استفاده میشود.