مدیریت
دانلود پرسشنامه پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی گرایش تشکیلات و روشها تاثیر بکارگیری مدیریت استعداد بر تعهد سازمانی کارکنان ناجا چکیده سازمان ها در پیدا کردن، رشد دادن و حفظ کارکنان بخصوص کارکنانی که انعطاف پذیر بوده و قابلیت سازگاری بالایی دارند موفق عمل نکرده اند. این مسئله نشان می دهد که این سازمان ها در شناسایی و استفاده از شایستگی های کارکنان خود در جهت تحقق اهداف سازمانی شان دچار مشکل هستند. از دیدگاه مدیریت استراتژیک ضروری است که عملکرد را ادامه پذیر و پایدار کنیم و آن را بالا ببریم و این کار تنها با تعهد کارکنان امکان پذیر است. بنابراین ابهام زیادی در مورد
رابطه بین مدیریت استعداد و تعهد سازمانی وجود دارد که نیازمند بررسی های بیشتر است. هدف اصلی این پژوهش
بررسی تاثیر بکارگیری مدیریت استعداد بر تعهد کارکنان ناجا دانشگاه علوم انتظامی است. در پژوهش حاضر پس از مطالعه دقیق ادبیات موضوعی مرتبط، مدل مفهومی تحقیق ترسیم شد. در این تحقیق بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای از بین مدیران و کارشناسان 92 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. 100پرسشنامه در بین نمونه آماری توزیع شد و در نهایت 92 پرسشنامه جمع آوری گردید، برای تجزیه و تحلیل داده های گرد آوری شده از روش مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Amos استفاده گردیدو نتایج حاکی از آن بود که داده های گردآوری شده از جامعه آماری مورد نظر با مدل مفهومی پژوهش متناسب و سازگار است و در نهایت تمامی فرضیات تحقیق مورد تأیید قرار گرفت.
v روشهای جمعآوری اطلاعات
در این تحقیق جهت گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری و ادبیات تحقیق موضوع، از منابع کتابخانهای، مقالات، کتابهای مورد نیاز و نیز از شبکه جهانی اطلاعات استفاده شده است.
به منظور جمعآوری دادهها و اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده گردیده است:
گرچه پرسشنامه های کمی برای اندازهگیری تاثیر عواملی مانند شخصیت در مطالعات هولند (نوردویک، 1996) بر علایق حرفهای افراد وجود دارد اما تنها یک پرسشنامه برای اندازهگیری جهتگیری حرفهای در تحقیقات پیشین یافت شد. این پرسشنامه که حاصل کار شین (1975) است، پرسشنامه موجودی کارراهه نام دارد و بر اساس تعاریف گرایشهای کارراهه شین طراحی شدهاست. اما این پرسشنامه کلی است و برای همه افراد با هر شغل و مسیر شغلی منتخبی در نظر گرفتهشدهاست. حال آنکه چنانکه در فصل یك مطرح شد، ممکن است افراد در زمینههای شغلی مختلف جهتگیریهای حرفهای گوناگونی داشتهباشند که خاص آن زمینه شغلی باشد. همان طور که اشاره شد، تحقیقی در مورد جهتگیری حرفهای خاص یک زمینه شغلی به طور خاص انجام نشده بود و تحقیقهای موجود تنها به اندازهگیری کمی گرایشهای شغلی یا جهتگیریهای شغلی موجود پرداختهاند. پس این موضوع جدید بوده و به خصوص برای شناسایی جهتگیریهای شغلی و مسیرهای شغلی ممکن مهندسان نرمافزار در ایران تصمیم گرفته شد با هدف نهایی طراحی ابزاری خاص اندازهگیری جهتگیری حرفهای در این زمینه پرسشنامهی با 2 بخش عمده طراحی شود که شامل؛
نامه همراه: در این قسمت هدف از گردآوری دادهها به وسیلة پرسشنامه و ضرورت همکاری پاسخ دهنده در عرضة دادههای مورد نیاز، بیان شده است. برای این منظور بر با ارزش بودن دادههای حاصل از پرسشنامه تأکید گردیده تا پاسخ دهنده به طور مناسب پاسخ سوالها را عرضه کند.
سوالهای (گویهها) پرسشنامه: پرسشنامه تعهد کارکنان 15 گویه و پرسشنامه مدیریت استعداد دارای 25گویه میباشند. در طراحی این قسمت سعی گردیده است که سئوالات پرسشنامه تاحد ممکن قابل فهم باشد.
برای طراحی این بخش از طیف پنج گزینهای لیکرت استفاده گردیده است که یکی از رایجترین مقایسهای اندازهگیری به شمار میرود. شکل کلی و امتیاز بندی این طیف برای سئوالات مثبت به صورت ذیل میباشد:
شکل کلی : بسیار مخالفم ـ مخالفم ـ نظری ندارم ـ موافقم ـ بسیار موافقم
امتیاز بندی : 1 2 3 4 5
جدول زیر متغیرها و ابعاد آنها را نشان می دهد:
مفهوم
ابعاد
شاخص ها
شماره سؤالات
تعهد کارکنان
تعهد عاطفی
احساس هویت سازمان،
وابستگی عاطفی به سازمان
1 تا 5
تعهد مستمر
فرصت های شغلی جایگزینی سازمان
حجم سرمایه گذاری های فردی در سازمان
6 تا 10
تعهد هنجاری
«وفاداری به سازمان»
«احساس تکلیف نسبت به سازمان»
11 تا 15
2- مدیریت استعداد
جذب و شناسایی
استعدادها
شناخته شدن سازمان با موارد: رقابت بر پایه پرداخت، تعادل میان زندگی و کار، فرصتهای پیشرفت شغلی، کار چالشی، ازایش حقوق بر پایه عملکرد و ایجاد فرصتهای توسعه و شهرت داشتن به کارفرمای خوب
16 تا 20
انتخاب
استعدادها
مصاحبههای مبتنی بر شایستگی، مبتنی بر فرم تقاضای کار
21 تا 23
توسعه
استعدادها
مربیگری و نظارت بر شغل، چرخش شغلی، انتصابات فوری و نیروهای وظیفه ای، دورههای آموزشی شرکتی، دورههای آموزشی خارج از شرکت، دورههای آموزشی خارج از شرکت، تدریس، کمک گرفتن از مشاوران، فعالیتهای فوق برنامه
24 تا 29
نگهداری
استعدادها
بیان واقعیتهای شغلی در بدو استخدام، مشارکت در تصمیم سازی، استقلال شغلی، تناسب بین عملکرد و پاداش، توسعه ارتباط بین گروهها، هماهنگی فرهنگی، تقویت اعتبار حرفهای فرد و ساختار مناسب سازمانی
30 تا 35
بکارگیری
استعدادها
استراتژیهای تناسب شغلی، ایجاد قابلیت انعطاف، رهبری اثربخش، ارتباطات، انگیزش، انضباط، جابجاییهای عمودی(ترفیع و تنزیل) و افقی(چرخش شغلی یا انتقال)
36 تا 40
جمع کل
40
جدول شماره 3-1) متغیرها و تعداد كلی سؤالات هر كدام
v روایی و پایایی پرسشنامه ها
ü پایایی پرسشنامهها
یکی از ویژگیهای ابزارهای اندازهگیری، پایایی آن است. مفهوم یاد شده با این امر سروکار دارد.که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی بدست میدهد. پایایی ابزار که از آن به اعتبار، دقت و اعتمادپذیری نیز تعبیر میشود، عبارت است از اینکه اگر یک وسیله اندازهگیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد، نتایج مشابهی از آن حاصل شود. بعبارت دیگر، ابزار پایا یا معتبر ابزاری است که از خاصیت تکرارپذیری و سنجش نتایج یکسان برخوردار باشد(حافظ نیا، 1377: 155).
برای سنجش پایایی از شاخصی به نام ضریب پایایی استغاده میشود. ضریب همبستگی بین اندازههای نتایج اندازهگیری مکرر، با یک وسیله اندازهگیری در شرایط یکسان، نشان دهنده پایایی اندازهگیری آن وسیله اندازهگیری میباشد. ضریب پایایی به روش آلفای کرونباخ برای طیفهایی با مقیاس طبقهای و رتبهای چند ارزشی اندازهگیری میشود. این آزمون برای محاسبه هماهنگی درونی برای اندازهگیری بکار میرود. معمولا دامنه ضریب قابلیت آلفای کرونباخ از صفر، به معنای عدم ارتباط تا مثبت یک به معنای ارتباط کامل قرار میگیرد و هر چقدر عدد بدست آمده به یک نزدیکتر باشد، قابلیت اعتماد پرسشنامه بیشتر میشود. معمولا آلفای کمتر از 6/. پایایی ضعیف، 6/. تا 8/. نشاندهنده پایایی بالای پرسشنامه تحقیق میباشد(خاکی، 245:1384).
در تحقیق حاضر پرسشنامه ابتدائی برای سنجش پایایی به صورت آزمایشی بین 30 نفر از نمونه های جامعه آماری توزیع شد ضریب آلفای كرونباخ مدیریت استعداد693/0و تعهد سازمانی 673/0 بدست آمد. به علاوه پس از جمع آوری كلیه داده ها و حذف بعضی از سؤالات پس از تحلیل نیز یك بار دیگر، این آزمون انجام گرفت كه این بار ضریب آلفای كرونباخ مدیریت استعداد 84/0 و تعهد سازمانی 90/0 بدست آمد. این اعداد نشان دهندة آن است که پرسشنامه پایانی مورد استفاده، از قابلیت اعتماد و یا به عبارت دیگر از پایایی لازم برخوردار میباشد.
بعد
آلفای کرونباخ
زیر بعد
آلفای کرونباخ
تعهد سازمانی
0.90
تعهد عاطفی
0.841
تعهد مستمر
0.924
تعهد هنجاری
0.893
بعد
آلفای کرونباخ
زیر بعد
آلفای کرونباخ
مدیریت استعداد
0.84
جذب و شناسایی
0.78
انتخاب
0.89
توسعه
0.812
نگهداری
0.83
بکارگیری
0.874
ü تعیین اعتبار (روایی) پرسشنامه: مفهوم اعتبار به این پرسش پاسخ میدهد که ابزار اندازهگیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد، بدون آگاهی از اعتبار ابزار اندازهگیری نمیتوان به دقت دادههای حاصل از آن اطمینان داشت.
برای تعیین اعتبار پرسشنامه روشهای متعددی وجود دارد که یکی از این روشها اعتبار محتوا میباشد.
اعتبار محتوا نوعی اعتبار است که برای بررسی اجزای تشکیل دهندة یک ابزار اندازهگیری به کار برده میشود. اعتبار محتوای یک ابزار اندازهگیری به سوالهای تشکیل دهندة آن بستگی دارد. اگر سوالهای پرسشنامه معرف ویژگیها و مهارتهای ویژهای باشد که محقق قصد اندازهگیری آنها را داشته باشد، آزمون دارای اعتبار محتوا است. برای اطمینان از اعتبار محتوا، باید در موقع ساختن ابزار چنان عمل کرد که سوالهای تشکیل دهندة ابزار اندازهگیری معرف قسمتهای محتوای انتخاب شده باشد.
بنابراین اعتبار محتوا، ویژگی ساختاری ابزار اندازهگیری است که همزمان با تدوین آزمون در آن تنیده میشود. اعتبار محتوای یک آزمون معمولاً توسط افرادی متخصص در موضوع مورد مطالعه تعیین میشود. در این مرحله با انجام مصاحبههای مختلف و کسب نظرات افراد یاد شده، اصلاحات لازم بعمل آمده و بدین ترتیب اطمینان حاصل گردید که پرسشنامه همان خصیصه مورد نظر محققین را میسنجد. اعتبار محتوای این پرسشنامه توسط اساتید راهنما و مشاور و چند نفر از افراد مطلع مورد تأیید قرار گرفته است و از اعتبار لازم برخوردار میباشد.
v جامعه و نمونه آماری
ü جامعة آماری:
هر تحقیق علمی شامل مجموعهای از عملیاتی است که برروی موضوع یا موضوعهای آن- که آزمودنیهای تحقیق نام دارد- به انجام میرسد. به عبارت دیگر تحقیقات علمی بهطور عمومی شامل آزمایش یا تجربه بر روی آزمودنیهای خود میباشد که بر اساس فرضیههای مربوط در مورد آنها انجام داده میشود. بنابراین، نتایج تحقیق در مورد آزمودنیهای آن معتبر است. میتوان گفت که جامعه آماری عبارت است از مجموعهای از افراد یا اجزاء و عوامل مختلف میباشد که حداقل در یک صفت با هم مشترک هستند(عباسزاده، 1380).
در تعریف دیگری، جامعه آماری عبارت است از همه اعضای واقعی یا فرضی که علاقهمندیم یافتههای پژوهش را به آنها تعمیم دهیم به طوری که حداقل در یک صفت مورد نظر مشترک باشند(دلاور،1384). خاکی(1384) جامعه آماری را مجموعهای از افراد، اشیاء و... (واحد) که حداقل در یک صفت، مشترک باشند، تعریف میکند.
در تحقیق حاضر قلمرو مکانی تحقیق سازمان ناجا بوده و جامعه آماری آن کلیه کارکنان و اساتید شاغل در دانشگاه علوم انتظامی این سازمان می باشد.
ü محاسبه حجم نمونه:
گروه نمونه، یک مجموعه فرعی از جامعه آماری است که با مطالعة آن محقق قادر است نتیجه را به کل جامعة آماری تعمیم دهد (سکاران، 1381:ص 295). یا به عبارت دیگر، تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیانکننده ویژگیهای اصلی جامعه باشد را نمونه گویند (آذر، مؤمنی، 1383 ).
در این تحقیق از آن جایی که جامعه مورد نظر کارکنان و اساتید دانشگاه علوم انتظامی میباشد که محدود در نظر گرفته شده است، بنابراین جهت محاسبة حجم نمونة مورد نیاز برای پژوهش از رابطه زیر استفاده گردیده است.
که در آن
P: برآورد نسبت صفت متغیر، (5/0 = P)
Z: مقدار متغیر نرمال واحد، متناظر با سطح اطمینان 95 درصد، ( )
مقدار اشتباه مجاز، (04/0 = )
N : حجم جامعه محدود که در پژوهش حاضر، تعداد حجم جامعه 750 کارکنان و اساتید میباشند که ما اساتید و کارکنان رسمی در سازمان را در نظر گرفتیم که تعداد آن به 120 تقلیل یافت.
مقدار P برابر با 5/0 در نظر گرفته شده است. زیرا اگر 5/0 = P باشد، n حداکثر مقدار ممکن خود را پیدا میکند. این امر سبب میشود که نمونه به حد کافی بزرگ باشد. (آذر، مومنی، 1380 ،ج2: 72).
بنابراین حجم نمونه مورد نیاز پژوهش عبارت است از :
n= 92
جدول 3-2)تعداد نمونه
محاسبه شده
توزیع شده
جمع آوری شده
92
100
92
طبق فرمول تعداد نمونه 92 میباشد كه پژوهشگر تعداد 100 پرسشنامه توزیع كرد كه از این تعداد 92پرسشنامه جمعآوری شد.
. Career inventory questionnaire