روانشناسی و علوم تربیتی
الف) توصیف پرسشنامه احساس تنهایی ساخت و اعتبار یابی مقیاس توسط دهشیری در ایران بین دانشجویان صورت گرفته است. این مقیاس از سه عامل تنهایی ناشی از روابط خانوادگی، تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان و نشانه های عاطفی تنهایی تشکیل شده است و کلا دارای 38 سؤال می باشد.
تعداد 16 سؤال خرده مقیاس تنهایی ناشی از روابط خانوادگی، 11سؤال خرده مقیاس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان و 10 سؤال نشانه های عاطفی تنهایی را تشکیل می دهند.
ب) اعتبار پرسشنامه احساس تنهایی به منظور بررسی اعتبار مقیاس احساس تنهایی و سه خرده مقیاس آن از روش آلفای کرونباخ و روش بازآزمایی استفاده کرده اند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 91/0، برای خرده مقیاس ناشی از ارتباط با خانواده 80/0، برای خرده مقیاس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان 88/0 و برای خرده مقیاس نشانه های عاطفی تنهایی 79/0 بوده است. این مقادیر نشان می دهد که مقیاس احساس تنهایی و خرده مقیاس های آن از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است. به منظور بررسی اعتبار بازآزمایی مقیاس، این مقیاس بر روی 37 نفر از دانشجویان (آزمودنی ها)با فاصله زمانی دو هفته اجرا شده است و همبستگی بین نمرات دو بار اجرا محاسبه شده است. ضریب اعتبار باز آزمایی برای کل مقیاس 84/0، برای خرده مقیاس ناشی از ارتباط با خانواده 83/0، برای خرده مقیاس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان 84/0 و برای خرده مقیاس نشانه های عاطفی تنهایی 76/0 بوده است. این ضرائب بیانگر ثبات نمرات مقیاس تنهایی در طول زمان است (دهشیری، 1387).
ج) روایی پرسشنامه احساس تنهایی به منظور روایی همگرا و روایی افتراقی مقیاس احساس تنهایی، بر روی 58 نفر از آزمودنی ها مقیاس احساس تنهایی به همراه مقیاس تجدید نظر شده تنهایی UCLA، سیاهه افسردگی بک و مقیاس شادکامی آکسفورد، اجرا شده و همبستگی بین نمرات آنها محاسبه شد.همبستگی مقیاس احساس تنهایی با مقیاس UCLA برابر با 60/0 می باشد. همچنین همبستگی سه خرده مقیاس احساس تنهایی با مقیاس UCLA، به ترتیب برابر است با 57/0، 33/0، 47/0 همبستگی مقیاس احساس تنهایی با نمرات افسردگی، برابر با 56/0 است و همبستگی سه خرده مقیاس احساس تنهایی با افسردگی ، برابر با 54/0، 40/0، و 31/0 می باشد. این همبستگی ها بیانگر روایی همگرای مقیاس احساس تنهایی است. همبستگی مقیاس احساس تنهایی با نمره شادکامی، برابر با 68/0- و همبستگی خرده مقیاس های آن با نمره شادکامی، به ترتیب برابر با 62/0-، 40/0-، و 56/0- می باشد. این همبستگی منفی و معنی دار بین احساس تنهایی و شادکامی، بیانگر روایی افتراقی مقیاس احساس تنهایی است (دهشیری، 1387).
د) نمره گذاری پرسشنامه احساس تنهایی
نمره گذاری با استفاده از مقیاس لیکرت 5 درجه ای (طیف 0 تا 4) صورت می گیرد که در گروهی از سؤالات خیلی زیاد نمره 0، زیاد نمره 1، متوسط 2، کم3 و خیلی کم نمره 4 در نظر گرفته می شود و برای گروه دیگری از سؤالات بالعکس. گروه سؤالات مطابق دستورالعمل نمره گذاری مقیاس مشخص شده است(دهشیری 1387).