خبرنگار اجتماعی ؛ با انتشار اخبار ورود کرونا به ایران، ضرورت توجه به مدارس با توجه به حضور و تجمع دانشآموزان بسیار ضروری است البته دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش اعلام نموده است که اردوهای دانشآموزی برگزار نشود و دانشآموزان در مدارس در یک مکان تجمع نکنند اما آیا مدارس تعطیل خواهند شد؟
به نظر میرسد رعایت نکات بهداشتی در مدارس به منظور پیشگیری از شیوع کرونا ویروس شرط ضروری است و باید اطلاعرسانی لازم به دانشآموزان و معلمان ارائه شود اما در سوی دیگر ماجرا این سؤالات نیز مطرح است که آیا توصیههای پیشگیرانه به دانشآموزان در کنترل کرونا ویروس کفایت میکند؟ آیا تجهیزات لازم برای ضدعفونی کردن دست دانشآموزان یا سرویسهای بهداشتی مدارس و.... در اختیار مدارس قرار دارد؟ آیا به تعطیلی مدارس در استانهای درگیر نیاز نیست؟
توزیع امکانات بهداشتی در مدارس یک نیاز ضروری
در همین رابطه، دبیر یکی از مدارس دولتی شهر تهران با اشاره به ضرورت توجه به نکات بهداشتی در مدارس به تسنیم میگوید: توجه داشته باشید که مدارس و به ویژه کلاسهای درس مراکز تجمع دانشآموزان هستند، بیشتر کلاسهای درس مدارس دولتی کوچک و مملو از دانشآموز است، جمعیت دانشآموزان در کلاسهای درس به بیش از 35 نفر میرسد.
او به وضعیت بهداشتی مدارس هم اشاره میکند و میگوید: در این شرایط توجه به وضعیت بهداشتی مدارس بیش از هر زمان دیگری نیاز است اما متاسفانه وضعیت سرویسهای بهداشتی و آبخوریهای مدارس نگرانکننده است حتی نیاز است در مدارس تجهیزات ضدعفونی کننده توزیع یا نصب شود، به عنوان مثال ژل ضدعفونیکننده دست برای دانشآموزان نصب شود یا مواد لازم برای ضدعفونی کردن سطوح مورد نیاز.
این معلم درباره اطلاعرسانی به دانشآموزان برای پیشگیری از کرونا ویروس عنوان میکند: اطلاعرسانی هم در همین حد بود که معاون مدرسه آمد در کلاس را باز کرد و گفت "بچهها تا این کرونا ویروس برود دست ندهید و روبوسی نکنید!" آیا این را میتوان اطلاعرسانی دانست؟!
او با اشاره به اینکه در یک مدرسه غیردولتی نیز تدریس دارد، بیان میکند: در 5 بخش مدرسه مثل بیمارستان تجهیزات ضدعفونی کردن دستها را نصب کردهاند اما آیا مدارس دولتی چنین امکاناتی را دارند؟! باید مامور بهداشت مستقر در مدارس بگذارند تا دانشآموزان برا بررسی کنند و اگر فردی علائم داشت به خانه برود،اطلاعرسانی تنها یعنی رفع تکلیف.
با این وجود، برخی مدارس دست به کار شدهاند و از خانوادهها میخواهند برای تهیه مواردی همچون ماسک و محلول ضدعفونیکننده مورد نیاز مدرسه کمک مالی داشته باشند!
مادر دو دانشآموز که در پایه ششم دبستان و دهم متوسطه در شهر تهران تحصیل میکنند به تسنیم میگوید: به شدت به لحاظ کرونا ویروس نگران فرزندانمان هستیم، مدرسه دولتی پسرم حدود 600 دانشآموز دارد و تصور کنید این تعداد در کنار همدیگر تجمع دارند و در کلاسهای درس بچهها در کنار هم مینشنینند، آیا در چنین فضایی احتمال شیوع ویروس وجود ندارد!
او میگوید: در مدارس امکانات ضدعفونی نیز وجود ندارد و نهایت مایع دستشویی برای شستوشوی دست بچهها موجود است، چرا به خاطر آلودگی هوا چندین روز مدارس را تعطیل کردند اما در برابر این ویروس فکری برای مدارس و دانشآموزان نمیکنند! به شدت نگران سلامتی فرزندانم هستم و به سختی ماسک فیلتردار را پیدا کرده و به قیمت 10 هزار تومان خریداری کردهام تا در مدرسه و کلاس درس با ماسک حاضر شوند.
البته محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش وپرورش درباره اینکه کدام نهاد مسئول تصمیمگیری تعطیلی سراسری مدارس پیرو ورود ویروس کرونا به کشور است؟ میگوید: به دستور رئیس جمهور ستادی در وزارت بهداشت تشکیل شده است که همه دستگاههای مرتبط در آن حضور دارند و دائما اوضاع را رصد و تحولات را بررسی میکنند و متناسب با شرایط موجود تصمیمگیری میکنند. فعلا تصمیمی بر تعطیلی مدارس نیست و در صورت نیاز ستاد و شورای تامین هر استان میتواند در مورد تعطیلی مدارس آن استان تصمیم بگیرد و وزارت آموزش و پرورش هم در آن مشارکت دارد.
به گفته او در آموزش و پرورش برای تامین آرامش خانوادهها تمامی معاونین تربیت و سلامت را در یک گفتگوی ویدئویی و برخط با مسئولین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در ارتباط قرار دادیم و همه توصیههای لازم به آنها منتقل شده است؛ به تمام مدیران تاکید میکنم اگر لازم باشد تمام مدارس را بررسی کنید بهداشت مدرسه، بهداشت بوفه مدرسه، تغذیه مدرسه، سرویسهای بهداشتی تا اطمینان پیدا کنند و اگر لازم است تمهیدات و تجهیزاتی برای بهداشت بیشتر فراهم شود حتما انجام شود.
راهکارهای آموزش وپرورش برای پیشگیری از کرونا در مدارس چیست؟
البته حسن حسن ضیاءالدینی؛ مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش درباره راهکارهای پیشگیری از کرونا ویروس در مدارس به تسنیم میگوید: والدین، دانشآموزان و معلمان باید توصیههای بهداشتی را رعایت کنند به ویژه دانشآموزانی که دارای علائم سرماخوردگی هستند تا بهبودی کامل در منزل استراحت کرده و به مدرسه نیایند همچنین مدیران مدارس با والدین همکاری لازم را داشته باشند و این اطمینان را بدهند که هیچ مشکلی به لحاظ غیبت به وجود نمیآید تا دانشآموز به صورت کامل استراحت کند و پس از بهبودی در مدرسه حاضر شود، این موضوع به منظور کنترل شیوع ویروس در مدرسه ضروری است.
او به دانشآموزان توصیه میکند که مرتب در مدرسه و خانه دستهای خود را بشویند و مایع دستشویی به میزان کافی در مدارس تأمین شده است همچنین دانشآموزان در جمعهای عمومی حضور نیابند.
اردوهای دانشآموزی برگزار نشود
ضیاءالدینی ادامه میدهد: اعلام کردیم اردوهای دانشآموزی برگزار نشود و مدارس از تجمع دانشآموزان در یک مکان خودداری کنند. رعایت بهداشت فردی و جمعی مهمترین نکتهای است که در مدارس باید رعایت شود. دانشآموزان باید هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان را با دستمال یا آرنج خود بگیرند. بروشورهای لازم به منظور پیشگیری از کرونا ویروس تهیه و باید در بورد مدارس نصب شود تا دانشآموزان آموزشهای موردنیاز را فرا بگیرند.
مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش بیان میکند: رؤسای اداره سلامت و تندرستی هر استان با حضور در تهران آموزشهای لازم را برای پیشگیری از کرونا ویروس دریافت کردهاند که آن را در استان خود اجرا خواهند کرد.
در استانهای درگیر برنامه ویژهای برای مدارس داریم؟
به گفته ضیاءالدینی مسئول تصمیمگیری درباره کرونا ویروس در هر استان بر عهده دانشگاههای علوم پزشکی است و آموزش و پرورش به عنوان همکار هر تصمیمی که آنها بگیرند، اجرا خواهد کرد تا تمام موارد در مدارس برای کنترل کروناویروس رعایت شود.
او در پاسخ به این پرسش که مشخصاً در استانهای درگیر از جمله قم برای مدارس برنامه ویژهای وجود دارد؟ میگوید: در قم جلسهای برگزار شد و مسئولیت کار با دانشگاههای علوم پزشکی هر استان است که آموزش و پرورش تابع تصمیمات آنهاست، اگر بگویند مدارس باید تعطیل شود هیچ مشکلی نداریم از سوی دیگر برای اینکه بتوانیم مشکل کرونا را حل کنیم حتماً باید اصول اولیه بهداشت فردی رعایت شود و مردم به شایعات توجه نداشته باشند.
پایان/