گروه اجتماعی ؛ مهرزاد حمیدی دربرنامه تلویزیونی پرسشگر درباره روند ارائه آموزش به معلمان و تجهیز مدرسه به مواد ضدعفونی کننده و اینکه آیا آموزش و پرورش در این باره غافلگیر شده است؟ گفت: آموزشهای عملی، حضوری و میدانی به علت توصیه به عدم اجتماعات، را نداریم اما آموزش ضمن خدمت برای معلمان تعریف شده که در سراسر کشور انجام شود.
وی ادامه داد: خود ما هم به علت توصیههای پیشگیرانه کرونا، آموزش میدانی را تاکید نمیکنیم.
دستورالعمل ضدعفونی برای مدارس ارسال شد
وی درباره دستورالعملهای بهداشتی گفت: بهداشت فردی و محیط مدرسه، بهداشت تجهیزات و فضا، توصیههای تغذیهای و دستورالعمل ضدعفونی برای مدارس ارسال و به همه استانها ابلاغ شده است از زمان اوج گرفتن کرونا در چین، تهیه و ارسال دستورالعملها را با همکاری وزارت بهداشت آغاز کردیم و جلسات ویدئو کنفرانسی با استانها برگزار شد.
اولویتبندی ضدعفونی مدارس
معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش با اشاره به آموزشهای داده شده گفت: قبل از کرونا، آنفولانزا را داشتیم و آموزش گستردهای داشتیم درباره ضدعفونی نیز اولویتبندی کردیم ابتدا مدارسی که حوزه انتخابیه بودند، دوم مدارس شبانهروزی و مدارس پرجمعیت و در نهایت کل مدارس کشور خوشبختانه 100 میلیارد تومان هم برای سرانه بهداشتی مدارس گرفته شده است.
وی ادامه داد: هر دانشجومعلمی که فارغ التحصیل می گردد دو واحد بهداشت و سلامت دارد. ضمنا 12 درسنامه با همکاری وزارت بهداشت تألیف شده است و کتاب بهداشت و سلامت برای کلاس دوازدهم تهیه و وارد برنامه درسی شد که در امتحان نهایی هم سنجیده می گردد. کتاب سفیران سلامت نیز برای متوسطه اول و دوم تهیه شده و آموزشهای لازم در طول زمان ارائه می گردد پیشنهاد شده که محتوای آموزش بهداشتی در بخشهای مختلف درسی در پایههای ابتدایی و متوسطه اول گنجانده شود.
هیچ مدرسهای بدون تجهیزات ضدعفونی نمیماند
حمیدی با بیان اینکه حتماً مشکلاتی داریم، گفت: با سرانه جدید تخصیصی به محض بازگشایی مدارس یک طرح ضربتی برای مدارس پیش بینیکردیم و روز پنجشنبه وزیر با مدیران صحبت کردند تا مدرسهای نباشد که شوینده و تجهیزات ضدعفونی خریداری نکرده و نداشته باشد. همه مدارس باید در وهله اول شویندهها و مواد ضدعفونی را داشته باشند.
معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه قبلاً یعنی حدود 6 سال قبل منابع سلامت مدارس صفر بوده گفت: با مستقل شدن ردیف تربیت بدنی و سلامت در بودجه، اعتباراتی پیش بینی شد. فلورایدتراپی، آهن یاری، توزیع ویتامین دی و.. انجام می گردد و دانش آموزان یک تا دو مرتبه در سال فلورایدتراپی میشوند و در متوسطه دوم آهن یاری و ویتامین دی را دارند. وزارت بهداشت هم به ما خدمات میدهند و بهورزها به مدرسه میآیند و کار انجام می گردد البته اعتبار امر سلامت باید بیش از اینها باشد، شیوع کرونا نیز فرصتی برای توجه عمیق به مسائل بهداشتی مدرسه است.
وی با اشاره به اینکه غربالگری بینایی سنجی و شنوایی سنجی در شناسنامه سلامت دیده شده است، ادامه داد: تمام اطلاعات در سامانه سیب وارد می گردد و با کدملی هر دانشآموزی مشخصات بهداشتی وی قابل مشاهده است سامانه سناد و سیب در حال اتصال به یکدیگرند و وضعیت بهداشتی دانشآموزان مشاهده می گردد.
حمیدی بیان کرد: به اندازه کافی مربی بهداشت نداریم در چندسال آینده 350 هزار معلم بازنشسته میشوند و اولویت کلاس محوری بوده که کلاسهای درس بدون معلم نماند بنابراین به موارد مشابهی چون مربی بهداشت سهمیه کمتری داده شده است.
حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره آموزشهای بهداشتی به دانشآموزان در مدارس گفت: اینکه بگوییم آموزش وجود ندارد درست نیست. در وضعیت فعلی بیماری کرونا، از هر فردی درباره بیماری واگیر بپرسید به کرونا اشاره میکند که اتفاق جدیدی در دنیا است و ادعا خواهد کرد که آموزشی دریافت ننموده است.
وی ادامه داد: در مدارس توسط وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت آموزشهایی داده می گردد که دو جنبه دارد نخست آموزشهایی درباره تغذیه، بلوغ، بیماریها و... و دوم اینکه درباره وضعیت فعلی هم تمهیداتی دیده شده است.
برکاتی با اشاره به اینکه خانوادهها باید مشارکت داشته باشند، گفت: به عنوان مثال درباره تغذیه اقدامات خوبی برای سالمسازی و نظارت بر بوفهها و مراقبت از سلامت دانشآموزان انجام شده است و باید از سوی خانوادهها نیز موارد آموزشی منتقل شود.
مدیرکل دفتر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره مربیان بهداشتی که سالهای قبل از آموزش و پرورش جدا شده و به وزارت بهداشت رفتند، مطرح کرد: مربیان بهداشت با تصویب قانون در مقطعی از آموزش و پرورش رفتند ولی دوباره برگشتند، این تعداد که 6 هزار نفر بودند در وزارت بهداشت نماندند موضوع مربوط به 20 سال قبل است تعدادی هم بازنشسته شدند هماکنون برنامههایی برای استفاده از ظرفیتهای موجود در وزارت بهداشت داریم.
وی درباره استفاده از منابع طرح تحول سلامت برای ارتقای سلامت دانشآموزان گفت: منابع دستگاهها به همدیگر داده نمی گردد. بخشی از منابع که برای سلامت دانشآموزان دیده شده از طریق مراکز جامع خدمات سلامت صرف و خدماتی ارائه می گردد حتی بهورزهای ما به مدارس میروند و خدمات رایگان ارائه میدهند.
دندانهای پوسیده 60 درصد دانشآموزان پایه ششم ترمیم شد
برکاتی بیان کرد: دندانهای پوسیده بیش از 60 درصد پایه ششمیها به صورت رایگان ترمیم شده و اگر کرونا رخ نمیداد ما ابتدای اردیبهشت جشن دهان عاری از پوسیدگی در انتهای پایه ششم را می گرفتیم.
وی ادامه داد: 12 درسنامه و کتاب برای آموزش عملی و تئوری بهداشت تدوین کردهایم. معلمان پایه دوازدهم این درس را آموزش میدهند و به مرور باید در پایههای دیگر انجام شود.
تعداد زیادی از مدارس وضعیت حداقلی بهداشت را دارند
مدیرکل دفتر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره بهبود شرایط بهداشت مدارس عنوان کرد: منابع وزارت بهداشت برای هزینهکرد در خود وزارت بهداشت است منابع آموزش و پرورش هم در قانون بودجه سالانه دیده می گردد در موارد اولویتدار ممکن است اقداماتی انجام شود تعداد زیادی از مدارس وضعیت حداقلی را دارند.
مدارس در چین، کره جنوبی و ژاپن هم تعطیل شده است
برکاتی تأکید کرد که اگر تصمیم ستاد مدیریت کرونا بر تعطیلی مدارس بوده به معنای آماده نبودن مدارس نیست بلکه به علت ماهیت بیماری است؛ چین، کره جنوبی و ژاپن هم تعطیل کردهاند. در برهه فعلی منابع برای خریداری تجهیزات تخصیص داده شده است اگر چه همه میدانیم که مدارس نیارمند کمک خیران هستند.
وی ضمن توصیههایی به خانوادهها بیان کرد: امنترین جا منزل است به هیچ عنوان قصد سفر نکنید، حتما رعایت کنید که فرزندتان نترسد نگران شدن دانشآموزان مطلوب نیست.
پایان/