خبرنگار بهداشت و درمان ؛ دکتر علی اکبر حقدوست در گفتگوی ویدیویی با خبرنگاران با بیان اینکه ویروس کرونا، نوپدید است و رفتارشناسی آن نیازمند زمان است، اظهار کرد: بر اساس واقعیتهای موجود و مستندات علمی سناریوهای مختلفی تعریف شده است. بر اساس مدلسازیها اگر اتفاق خاصی نیفتد در حدود اردیبهشت ماه به یک کنترل نسبی خواهیم رسید البته این به این معنی نیست که در اردیبهشت این ویروس از ایران رخت برخواهد بست.
وی ادامه داد: تعطیلی مدارس، ادارت و دانشگاهها اقدامی جدی است زیرا انتقال ویروس از طریق فرد به فرد است و هر اقدامی بتواند میزان تماسها را کم کند شیوع را کاهش میدهد تعطیلی مکانهایی نظیر مدارس و دانشگاهها 30 درصد از تماسها را کاسته است.
مدارس و دانشگاهها کی باز میشوند؟
حقدوست درباره زمان بازگشایی مدارس تصریح کرد: از نظر علمی زمانی میتوانیم درباره بازگشایی مدارس صحبت کنیم که در آن زمان R0 زیر یک باشد یعنی میزان سرایت بیماری در منطقه از فردی به فرد دیگر به زیر یک کاهش یافته باشد؛ طبیعی است زمان بازگشایی در شهرها و استانهای مختلف یکسان نیست و برخی ممکن است دیرتر به این سطح برسند.
وی ادامه داد: دانشگاهها محل تجمع افراد هستند، علاوه بر آن، دانشجوها از شهرهای مختلف میآیند و در خوابگاه نیز میمانند بنابراین بر اساس شرایط منطقه و مقاطع مختلف تصمیم گیری میشود. در کنار این مسائل باید جنبه اجتماعی و شرایط خانوادههای جامعه را نیز ببینیم زیرا اگر الان مداررس باز شود نیز ممکن است مشارکت خانوادهها برای فرستادن فرزندان خود را به مدارس و دانشگاهها کم باشد.
تصمیمگیری در خصوص بازگشایی ادارات؟
رئیس کمیته اپیدمیولوژی وزارت بهداشت در خصوص زمان بازگشایی ادارات خاطرنشان کرد: در این زمینه باید مورد به مورد مشاغل مختلف بررسی شوند؛ زنجیره تولید کشور نباید آسیب ببیند بنابراین اولویت اول زنجیره تولید است. در خصوص وضعیت کارمندان نیز باید دید دورکاری برای شغل آنها چقدر معنی دارد و شرایط فعالیت ایمن و بهداشتی برای آنها وجود دارد یا خیر. میزان مراجعه ارباب رجوع به صورت فیزیکی، تراکم افراد در هر بخش و شرایط تهویه نیز در این تصمیمگیری دخیل است.
آموزش مجازی رکن اصلی آموزش کشور
حقدوست درباره تصمیمگیری معاونت آموزشی برای آزمونهای وزارت بهداشت اظهار کرد: در این زمینه چندین سناریو را ترسیم کردهایم. باید از برخی استانداردهای خود کمی فاصله بگیریم. آموزش مجازی در حال حاضر یک رکن اصلی است و در خصوص آزمونهای جامع باید تا جایی که امکان دارد آن را به تعویق بیندازیم و از مکانیسمهای جایگزین استفاده کنیم.
شیوع کمتر بیماری کرونا در برخی استانها
وی با بیان اینکه افزایش موارد گزارش شده به معنی افزایش میزان بیماری نیست، تصریح کرد: افزایش موارد ابتلا نگران کننده نیست بلکه به این معنی است که بیماران بیشتری در مراحل ابتدایی بیماری شناسایی میشوند و در نتیجه روند کنترل آنها بهتر صورت میگیرد.
حقدوست در پاسخ به این سوال که در چه نقطهای از اپیدمی هستیم، تصریح کرد: تمام پاسخها در این زمینه احتمالی است اینکه بگوییم الان در کدام نقطه از اپیدمی هستیم سخت است اما شهرهایی که آلوده شدند تقریباً نزدیک به قله هستند و اگر مسافرتهایی اتفاق نیفتند در این فصل پیک دیگری را در این استانها شاهد نخواهیم بود. در شهرهای نیمه جنوبی و برخی شهرهای غربی کشور سطح پایینتری از شیوع را داشتهاند لذا باید رفت و آمدها به خصوص در این بخشها کنترل شود تا شیوع کمتر شود.
وی ادامه داد: احساس میکنیم ویروس از اوایل بهمن ماه در چند شهر کشورمان در حال گردش بوده و موارد اول علائم غیراختصاصی داشتند یا بیعلامت بودند بنابراین شناسایی نشده بودند. این ویروس همزمان با ایران در کشورهای مختلف نیز گردش داشته است. اگرچه سیستم ما کمی دیر این مسئله را تشخیص داد اما زودتر از کشورهای منطقه توانست با حساسیت بالاتری ویروس را شناسایی کند و با آن برخورد کند.
پایان/