گردشگري، يكي از پوياترين فعاليتهاي اقتصادي عصر حاضر است كه نقش مهمي در توسعه پايدار محلي ايفا ميكند. اين صنعت از طريق تركيب و بهكارگيري همزمان منابع داخلي و خارجي منافع اجتماعي، اقتصادي، زيستمحيطي و فرهنگي زيادي را به همراه دارد.
در بسياري از كشورها، امروزه گردشگري نيروي اصلي بهبود و رشد اقتصادي كشور محسوب شده و با فراهم آوردن فرصتي راهبردي به اقتصاد محلي تنوع بخشيده، موجب اشتغالزايي شده، ايجاد درآمد ميكند و باعث افزايش ارزش منابع وارد شونده به محيط محلي ميشود.
از اين رو گردشگري، يك گزينه اوليه در امر توسعه به حساب ميآيد و اركان مهم آن عبارتند از: محيط زيست و فرهنگ محلي در كنار رضايت و موافقت محلي براي پذيرش گردش.
گردشگري و توسعه محلي يك قلمرو
رشد گردشگري در خلال دهههاي اخير، به گونهاي بوده كه در مناطق مختلف دنيا به وضوح ديده شده است. فرآيند جهانيسازي به طور مشخص توسعه اين بخش را تحتتاثير قرار داده و مرزها را به عنوان يكي از مشكلات مهم براي آن از بين برده است.
حركتهاي جمعيت و منابع، عوامل دخيل در اين تحول محسوب شده و اثبات ميكنند گردشگري ظرفيت بالايي براي تاثيرگذاري داشته و ميتواند طلايهدار توسعه اقتصادي و اجتماعي در قلمروهاي مختلف باشد.
زير بخشهاي اقتصادي كمي وجود دارند كه از چنين انعطافپذيري و قابليت انطباق با محيطي كه در آن عمل ميكنند، بهرهمند باشند و اين دليل ارتباط مبحث گردشگري با موقعيتهاي راهبردي براي توسعه محلي است، اما گردشگري، ارتباط تنگاتنگي با ساير عوامل اقتصادي دارد و عوامل مختلف دست به دست هم ميدهند تا كشوري، از مسير گردشگري به موفقيتهاي اقتصادي برسد.
در چارچوب گفتمانهاي اشتغالزايي و سرمايهگذاري، نيز گردشگري ميتواند ابزار مهمي براي توسعه ثروت باشد. فراتر از اين، گردشگري تاثيرات مثبتي در تقويت ارزشهاي بومي منطقه، اثبات ارزشهاي فرهنگي محلي، گشودن جوامع محلي به روي تاثيرات خارجي و توسعه توان بالقوه يك قلمرو ميگذارد كه شايان توجه است. اما چگونه؟