بر اساس اطلاعات خبرنگار اجتماعی ، در بخشنامهای توسط وزیر آموزشوپرورش حفظ جز سیام قرآن بهعنوان اولویت نخست فعالیتهای دینی و قرآنی وزارت آموزشوپرورش ابلاغ شد.
مشروح این بخشنامه بدین شرح است: توجه به شیوه تعلیم در منویات مقام معظم رهبری نسبت به اهمیت حفظ قرآن و تصریح ایشان بر ضرورت وجود حداقل 10 میلیون نفر حافظ قرآن در کشور میتواند اهمیت توجه به این راهبرد را گوشزد کند. دستیابی به این هدف نیازمند همت و اراده ملی و ایجاد نهضت ملی است.
نهضت ملی حفظ جزء 30 قرآن، اصول، رویکردها و اقدامات اجرایی لازم برای تحقق مطالبه رهبر انقلاب در دستگاه تعلیم و تربیت کشور را تبیین نموده است تا این نهضت ملی با نگاه سلسله مراتبی ذیل سند تحول بنیادین و سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن تعریف شود.
با اجرای دقیق این نهضت در یک سال تحصیلی 10 درصد از دانشآموزان کل کشور با اولویت دوره ابتدایی حافظ جزء 30 خواهند شد و در گام بعدی ضمن تحت پوشش قرار دادن مابقی دانشآموزان انتظار میرود این طرح به متوسطه اول نیز تعمیم داده شود.
اهداف نهضت ملی حفظ جزء 30 قرآن
ایجاد انگیزه و رغبت برای حفظ سورههای جزء 30 قرآن
زمینه سازی انس با قرآن در کودکان و نوجوانان، تلاش جهت فرهنگ سازی مناسب و ارائه آموزشهای لازم در چگونگی حفظ قرآن، ایجاد انگیزه و رغبت جهت حفظ آیات و سورههای جزء 30.
رویکردهای اساسی
حفظ راهی برای قرائت مستمر و عمل به آیات قرآن است و ضرورت دارد در برنامههای تربیت حافظ به فهم قرآن توجه ویژه شود.
تمام ظرفیتهای آموزشوپرورش برای ترویج حفظ قرآن به کار گرفته شود
تمام ظرفیتهای آموزش و پرورش باید برای ترویج و فرهنگسازی حفظ قرآن به کار گرفته شود و با توجه به اینکه حافظان قرآن به اخلاق قرآنی آراسته میشوند برنامهریزی شود حفظ قرآن به عنوان بهترین فعالیت برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و اخلاقی در برنامهها مدنظر باشد.
حفظ قرآن در واگذاری مسئولیتها و ارتقای فرهنگیان یک اولویت مهم
به منظور تشویق فرهنگیان به حفظ قرآن در واگذاری مسئولیتهای آموزشی و پرورشی دستگاه تعلیم و تربیت و ارتقای فرهنگیان مراتب حفظ قرآن به عنوان یکی از اولویتهای مهم تلقی شده و احراز آن در فرآیندهای ارزشیابی و انتصاب مدنظر قرار گیرد.
در برنامه ریزی و فضاسازی برای رواج حفظ قرآن علاوه بر پرهیز از اجبار و اکراه باید به گونهای عمل کرد که دانشآموزان و فرهنگیان به صورت داوطلبانه و اختیاری نسبت به حفظ قرآن انگیزه پیدا کنند.
به منظور فراگیری، طرح حفظ قرآن باید به یک موضوع فرهنگی و رایج در جامعه تبدیل شود و منحصر به مراکز دارالقرآن و مدارس خاص نباشد.
به منظور بهره مندی عموم همکاران فرهنگی از آثار معنوی و پربرکت حفظ قرآن همکاری مدارس، مدیران، معاونین ، دبیران و به ویژه آموزگاران کلاس در انجام این طرح مورد تأکید است.
راهبردهای ملی دستگاه تعلیم و تربیت
فراهم کردن زمینه و فرصت لازم برای دانش آموزان و معلمان جهت حفظ قرآن.
تشویق و زمینهسازی برای آشنایی والدین با قرآن و شروع حفظ از این سن.
هدایت مدارس و مراکز دارالقرآن به ویژه مدارس ابتدایی به برگزاری دورهها و کلاسهای حفظ قرآن و تربیت معلم و مربی حفظ قرآن.
ایجاد سازوکارهای لازم جهت بهره مندی از ظرفیت مربیان سایر دستگاهها و نهادهای همسو. توسعه برنامهها، مسابقات و رویدادهای مرتبط با حفظ قرآن در آموزش و پرورش.
ارتقای جایگاه حفظ و حافظان قرآن در فرآیندهای آموزشی، ارزیابی و ارتقای دانشآموزان و معلمان در مدارس، مراکز دارالقرآن و دانشگاه فرهنگیان. ترویج و گسترش جلسات و محافل حفظ قرآن در مدارس
طراحی سازوکارهایی جهت ارتقای جایگاه اجتماعی و تکریم حافظان قرآن در مدارس و جامعه.
فرهنگ سازی نهضت ملی حفظ جزء 30 قرآن
شورای سیاستگذاری وزارت آموزش و پرورش با همراهی سایر نهادها و دستگاههای عضو ستاد راهبری حفظ قرآن و تمام معاونتها و گروههای آموزش و پرورش موظفند در چهارچوب این طرح برنامههای خود را جهت بررسی، یکپارچه سازی و تصویب به شورای سیاستگذاری ارسال کنند و در دورههای زمانی معین نتایج حاصل از این برنامهها را به شورا گزارش دهند.
حفظ جزء 30 قرآن با محوریت دبستانها
به دلیل اهمیت موضوع و محوریت مدارس دوره ابتدایی، همکاری ویژه معاونت ابتدایی و آموزگاران در سطح مدارس مورد انتظار است.
انتظارات از استانها و مدارس
برگزاری کارگاه آموزشی و توجیهی برای کارشناسان قرآن، عترت و نماز و کارشناسان آموزش ابتدایی و مدیران دارالقرآنها.
به منظور تسهیل امر ثبت نام، آزمون در هر مدرسه یک نفر به عنوان مجری طرح از بین علاقه مندان مدیران، معاونان، آموزگاران، دبیران و مربیان یا یکی از دانشآموزان علاقهمند توسط مدیر آموزشگاه انتخاب و اطلاعات او در سامانههای مربوطه ثبت خواهد شد.
برگزاری کارگاههای آموزشی آشنایی با مبانی و روشهای حفظ قرآن کریم برای مجریان طرح در مدارس توسط دارالقرآنها یا معاونت پرورشی ادارات.
حضور مجری نهضت جز 30 قرآن کریم در جلسات شورای دبیران، انجمن اولیا و مربیان و جلسات آموزش خانواده برای تبیین و توجیه طرح.
پیگیری و نظارت بر روند ثبتنام دانش آموزان و فرهنگیان و مجریان در سامانه مربوط.
تأمین و توزیع کتابچه و اقلام آموزشی تعیین شده برای اجرای نهضت حفظ جز 30 قرآن بین دانشآموزان و فرهنگیان و برنامهریزی برای برگزاری مسابقات تا سطح استان.
نظارت بر روند اجرای نهضت حفظ جزء 30 قرآن در بازدیدهای انفرادی و گروهی
استفاده از زنگ قرآن و هدیههای آسمانی برای آموزش حفظ جزء 30 قرآن
آموزگاران میتوانند از فرصت زنگ قرآن (بخشی از سه ساعت مصوب آموزشی) زنگ هدیه های آسمانی و زنگ نماز برای آموزش و تحویل محفوظات استفاده کنند.
در مدارس متوسطه دوره اول و دوم مربیان پرورشی یا معاونان پرورشی میتوانند از ظرفیت زنگ قرآن، تفکر و زنگ نماز برای آموزش و تحویل محفوظات استفاده کنند.
شیوه ثبت نام از طریق پرتال طرح حفظ جزء 30 قرآن یا اپلیکیشن سینا روبیک و توسط معلم، مدیر یا معاون پرورشی مدارس است.
پیشنهاد برای سهولت حفظ و تثبیت
قرائت آیات روزانه به صورت همگانی و جمع خوانی در مراسم آغازین در هر کلاس قبل از شروع درس پس از ذکر صلوات. تلاوت آیات روزانه به صورت دسته جمعی
اختصاص یک ساعت از درس قرآن دوره ابتدایی به حفظ جزء 30
بهرهگیری از زمان 30 دقیقه زنگ نماز و اختصاص یک ساعت درس قرآن دوره ابتدایی به طرح حفظ جزء 30
براساس مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش ساعات قرآن در دوره ابتدایی 3 ساعت است.
ایجاد گروههای همخوانی کلاسی جهت ایجاد فضای رقابتی در بین دانشآموزان و انتخاب همیار مربی از بین دانشآموزان جهت کنترل و نظارت بر محفوظات دانش آموزان.
معلم کلاس به صورت گروهی یا انفرادی از دانش آموزان کلاس خود سوره حفظ شده را تحویل گرفته و برای او امتیاز مکتسبه را در سامانه یا اپلیکیشن ثبت کند و در آزمون پایانی هم از هر حافظ دو سوال 8 سطری از قرآنهای رایج پرسیده شود.
بهترین حالت برای حفظ قرآن ترتیل خوانی است ولی ارائه محفوظات به صورت فارسی خوانی نیز مورد قبول است.
دانش آموزانی که بتوانند حد نصاب حسن حفظ را کسب کنند گواهینامه قبولی در دوره به آنها اهدا خواهد شد.
آزمون مراحل یک و دو به صورت مستمر در دوره ابتدایی توسط معلم کلاس و در دوره متوسط توسط مربیان و معاونین پرورشی و معلمان قرآن برگزار می گردد.
پس از پایان دوره نهضت حفظ جزء 30 قرآن، آزمون نهایی برگزار میشود.
استفاده از نیروهایی که در قالب طرحهای مختلف از جمله روحانیون وظیفه طرح امین، روشنا و ائمه جماعات بلامانع و مورد تأکید است.
امتیاز ویژه برای دانشآموزان حافظ جزء 30 قرآن
به دانش آموزانی که موفق به کسب نمره قبولی در آزمون پایانی مربوطه شوند گواهینامه پایان دوره و لوح تقدیر با امضای رئیس آموزش و پرورش صادر خواهد شد.
دانش آموزان حافظ جز 30 درثبت نام مدارس شاهد و هیئت امنایی از امتیاز ویژه برخوردار خواهند شد.
به منظور تقویت انگیزه دانش آموزان و تشویق هرچه بیشتر آنان به حفظ قرآن، جوایز نفیس و ارزشمندی همچون کمک هزینه خرید خودرو ملی، سفر زیارتی مشهد و قم، دوچرخه و تبلت درنظر گرفته شده است که طی قرعه کشی در پایان هر دوره به دانش آموزان حافظ اهدا خواهد شد.
امتیاز ویژه برای مدارس و فرهنگیان
به تمام همکاران فرهنگی که موفق به حفظ جزء 30 قرآن شوند لوح تقدیر با امضای مدیرکل آموزش و پرورش استان اهدا خواهد شد.
آموزگاران، مدیران و معاونان مدارسی که موفق به مشارکت دادن بیش از 50 درصد دانش آموزان کلاس یا مدرسه خود شوند لوح تقدیر با امضای وزیرآموزش و پرورش دریافت خواهند کرد و در سبد قرعه کشی قرار میگیرند.
در طرح تعالی و تدبیر امتیاز ویژه ای برای اجرای این طرح لحاظ شده است که این امتیاز شامل مدارس مجری نهضت حفظ جزء 30 قرآن کریم خواهد شد.
پایان/