بخشی از متن:
تئوری محدودیت ها یکی از فلسفه های مدیریت است که بوسیله گلدرات در مجموعه ای از کتابها و مقالات ارائه شده است. تئوری مبتنی براین فرض است که هر سازمانی دست کم با یک عامل محدود کننده روبرو است که مانع از دستیابی آن به هدفهایش می شود در واقع هدف متعارف واحدهای انتفاعی می تواند حداکثر کردن سود باشد . مدیران برای دست یابی به این هدف، باید اطلاعات دقیق و به موقع در مورد محدودیت های موجود در سیستم ،بهای تمام شده هر محصول و راهکارهای در دسترس برای استفاده بهینه از این محدودیت ها را داشته باشند.
فلسفه اصلی تئوری ، استفاده بهینه از محدودیت و گلوگاه های تولیدی است .این تئوری به سیستم تولید شرکت های صنعتی به عنوان رشته ای از فرآیند های مرتبط، مانند حلقه های یک زنجیرمی نگرد. یک زنجیر هنگامی تقویت می شود که ضعیف ترین حلقه آن تقویت شود. به عبارتی مقاومت زنجیر برابر است با مقاومت ضعیف ترین حلقه، اگر شکل زیر را مانند زنجیر درنظر بگیرید محدودیت سیستم ضعیف ترین حلقه است.
معمولا ساخت محصول با عبور از ایستگاه های مختلف تولیدی انجام می شود .گلوگاه زمانی بوجود می آید که ظرفیت تولیدی هر یک از ایستگاه های فرآیند تولید با یکدیگر متوازن نباشد. نقطه ای از فرآیند تولید است که مقدار محصولی را که یک کارخانه می تواند تولید کند، پایین نگه می دارد و یا منبعی است که مانع عملکرد بهتر سیستم جهت رسیدن به اهدافش می گردد.
فهرست مطالب:
مقدمه
تاریخچه ی تئوری محدودیت
نظریه ی تئوری محدودیت
معیارهای ارزیابی در تئوری محدودیت ها
مراحل پنج گانه ی گلدرات برای فرآیند به کارگیری تئوری محدودیت
شناسایی محدودیت های سیستم
مثال محدودیت بازار
قواعد طلایی
انتقادات وارده بر این تئوری
مزایای تئوری محدودیت
نتیجه گیری