علی الهیار ترکمن در نشستی خبری با اصحاب رسانه درباره بودجه آموزش و پرورش در سال آتی اظهار کرد: بودجه علاوه بر کارکرد تامین منابع مالی، کارکردهای سیاست گذاری، اصلاحات ساختاری و تنظیم گیری دارد. توجه به کارکرد اصلاحات ساختاری از ویژگیهای بودجه سال آتی است.
وی افزود: کاهش استفاده از درآمدهای ارزی، الزام صندوق ها به افزایش کارایی بنگاههای تحت پوشش و اصلاحات فرایندی در آموزش و پرورش در بودجه مورد تأکید قرار گرفته است. کاهش ادارات کوچک مقیاس کمتر از پنج هزار نفر در مراکز استان ها، پوشش سالانه ۱۰درصد دانش آموزان از طریق خرید خدمات آموزشی، هدفمندی مصرف درآمدهای اختصاصی سازمان ها، ممنوعیت ایجاد مراکز آموزش عالی جدید و انتقال دانشگاههای وابسته به دستگاهها به وزارت علوم، ممنوعیت ایجاد واحدهای اداری در استان ها و افزایش شفافیت بودجهای نیز از دیگر مواردی هستند که در لایحه بودجه مورد توجه قرار گرفته است.
ترکمن با اشاره به تبصره های مهم ذیل مواد لایحه بودجه اظهار کرد: ساماندهی املاک مازاد، پاداش پایان خدمت بازنشستگان، پیش بینی دو هزار میلیارد برای مناسب سازی حقوق بازنشستگان، ممنوعیت اجرای بخشنامه هایی که بار مالی دارند اما بودجه آنها پیش بینی نشده است، پیش بینی ۱۰۰ میلیارد تومان برای آب و برق و گاز مدارس از محل هدفمندی یارانه، اجازه به استانداران که یارانه سه دهک بالای درآمدی را حذف و از منابع حاصله برای تکمیل پروژههای نیمه تمام، اجازه به وزارت ارتباطات برای هوشمندسازی مدارس، سیاست گذاری برای مشارکت دولتی و غیردولتی در تکمیل طرح های نیمه تمام، تکالیف دولت برای استقرار بودجه ریزی عملیاتی، کاهش ادارات استانی به ۶۲ مورد، تجمیع ادارات زیر پنج هزار دانش آموز ادارات آموزش و پرورش از این جمله هستند.
وضعیت و چگونگی اجرای طرح رتبهبندی معلمان در سال ۹۸
وی درباره اجرای طرح رتبهبندی معلمان نیز گفت: رتبه بندی در راستای ارتقای کیفیت در سال ۹۸ اجرا میشود و هدف اصلی آن افزایش حقوق نیست بلکه ارتقای انگیزه معلمان در دستیابی به صلاحیتهای بالاتر و ارتقای آموزش است.
وی افزود: لایحه رتبه بندی در صحن دولت در دست بررسی است و بهزودی به مجلس ارسال خواهد شد. برای این امر حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان پیش بینی کردیم که البته رتبه بندی در سال ۹۴ بر اساس دستور دولت یک مرتبه و با اعتبار ۷ هزار میلیارد تومان اجرایی شده و هر سال در بودجه گنجانده میشود و موجود است. مجلس باید تصویب کند که ارتقای صلاحیتها ادامه یابد.
الهیار با بیان اینکه پیشبینی ما این است که بر مبنای رتبهبندی سال ۹۴ حرکت کنیم گفت: بنابراین ۴ هزار میلیارد تومان مورد نیاز ماست. این رقم فعلا در مرحله مذاکره است. اما برای از دست نرفتن فرصت ۲ هزار میلیارد تومان در قالب ردیف پیش بینی کردهایم که بر اساس سازوکارهای قانونی بودجه قابل افزایش است. اگر این رقم به سرجمع بودجه اضافه میشد قابل افزایش نبود.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش افزود: با تصویب لایحه در مجلس، روند و زمان اجرای رتبه بندی در سال آینده مشخص خواهد شد.
معلمان به برخی مناطق دور دست نمیروند
وی درباره پیشنهاد پوشش سالانه ۱۰ درصدی دانش آموزان از طریق طرح خرید خدمات آموزشی در لایحه بودجه و اظهارات اخیر رئیس جمهور درباره آموزش و پرورش گفت: رئیس جمهور به قیمت تمام شده هر دانش آموز اشاره کرده بود. دولت بیشترین رشد را به آموزش و پرورش داده اما اصلاحات ساختاری در لایحه مورد توجه قرار گرفته و باید از سیاستهای اتخاذ شده استفاده کنیم. نباید این صحبتها را تهدید تلقی کنیم. نمیدانیم چرا هر برنامه اصلاحی در آموزش و پرورش سریعا تبدیل به تهدید میشود؟.
وی ادامه داد: چرا به حقوق دانش آموزان کمتر توجه میشود؟ مناطق دور دستی داریم که معلم به آنجا نمیرود و در تامین نیروی انسانی مشکل داریم، اینجا حق دانش آموز نباید پایمال شود. سیستان و بلوچستان از طرح خرید خدمات استفاده کرده و معدل دانش آموزان یک منطقه تا ۱.۵ نمره بالا رفته است. این طرح هم تحت استانداردها و ضوابط اجرا میشود.
آموزش دانشآموزان مناطق صعبالعبور با استفاده از خرید خدمات آموزشی
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه علاوه بر توجه به حقوق معلمین باید در راستای تحقق حقوق دانش آموزان کشور نیز تلاش کنیم گفت: روستای پراکنده و صعب العبور داریم و میخواهیم آموزش را در این مناطق از طریق خرید خدمات انجام دهیم. البته لایحه است و باید در مجلس تصویب شود.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش درباره بودجه نوسازی مدارس با توجه به آمار بالای مدارس ناایمن گفت: یپیشنهادهایی در برنامه ششم توسعه داشتیم اما در مجلس به شکل دیگری تصویب شد. با این حال سازمان نوسازی برنامههای ویژهای دارد که اعلام میکند.
طرح جدید بیمه تکمیلی فرهنگیان
وی درباره طرح جدید بیمه تکمیلی فرهنگیان، با اشاره به تجارب ناموفق بیمه طلایی در چند سال قبل و قطع ارتباط شرکتهای بیمهای با آموزش و پرورش گفت: آموزش و پرورش ناگزیر به سمت روش صندوقی رفت و چندسالی با این روش پیش رفت. البته این طرح هم مشکلاتی داشت. ماهانه ۲۷ هزار تومان حق بیمه دریافت میکردیم و نمیتوانستیم یکباره به سمت مبالغ بالای پیشنهاد شده برویم و به همین علت طرح جدید ارائه شد.