خبرنگار اجتماعی ، در تاریخ 28 آبان خبری با عنوان «آموزش و پرورش اولویتهایش را نمیشناسد» در این خبرگزاری منتشر شد که در این خبر جبارکوچکینژاد نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نسبت به بیتوجهی آموزش و پرورش به اولویتهای اصلی خود همچون کمبود معلم، آسیبهای اجتماعی و مدارس فرسوده هشدار داده بود.
هم اکنون آموزش و پرورش در واکنش به این خبر دومین جوابیه خود را برای این خبرگزاری ارسال نموده است.
در متن این جوابیه آمده است: مجموع اقدامات آموزش و پرورش در خصوص ارتقای سلامت روان و پیشگیری از آسیبهای روانی - اجتماعی به شرح زیر است:
اجرای آزمون غربالگری روانی - اجتماعی با هدف دستیابی به نقشه خطرپذیری و ترسیم نیمرخ روانی و اجتماعی دانشآموزان.
اجرای طرح توانمندسازی روانی - اجتماعی ویژه دانشآموزان با هدف ارتقای توانمندیها و فضیلتهای منشی و روانشناختی. این طرح مبتنی بر نتایج آزمون سلامت روانی - اجتماعی دانشآموزان با هدف ارتقای توانمندیها و فضیلتهای منشی و روانشناختی دانشآموزان و افزایش سطح سلامت روانی - اجتماعی دانشآموزان و کاهش میزان شیوع آسیبهای فرهنگی و اجتماعی توسط مشاوران مدرسه در 6 فضیلت محوری، اخلاقی و در 24 مهارت فردی به شرح زیر اجرا میشود:
1- فضیلت تعالی - امید، تحسن زیبایی، شوخطبعی، قدردانی، معنویت، قدردانی، معنویت -
2- فضیلت شجاعت - پشتکار، سرزندگی، شهامت، صداقت -
3- فضیلت اعتدال - خویشتنداری، فروتنی، آیندهنگری، بخشش -
4- فضیلت خرد - ژرفاندیشی، کنجکاوی، یادگیری، خلاقیت، روشنفکری -
5- فضیلت عدالت - انصاف، رهبری، کار گروهی -
6- فضیلت انسانیت - دوستداشتن، مهربانی، هوش هیجانی -
7- اجرای طرح همیار مشاور: این طرح جهت تقویت توانمندیهای فردی، اجتماعی و ارتباطی، ترویج فرهنگ راهنمایی و مشاوره، کمک به رشد سازگاری فردی و اجتماعی دانشآموزان دوره اول متوسطه، تقویت حس مسئولیتپذیری و ترویج فرهنگ مشارکتپذیری و مشارکتجویی آنها جهت پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر در دانشآموزان و جامعه و نیز ارتقاء سلامت روان مدرسه صورت میگیرد. در این طرح از هر کلاس یک همیار انتخاب و آموزش داده میشود.
8- اجرای طرح رابطان هستههای مشاوره در مدارس ابتدایی: این برنامه جهت پر کردن خلع نیروی انسانی مشاور در دوره ابتدایی و توسعه خدمات راهنمایی و مشاوره در این مدارس با انتخاب یک نفر رابط از همکاران ابتدایی واجد شرایط - دارا بودن تحصیلات روانشناسی یا علوم تربیتی و نیز علاقمند - از هر مدرسه ابتدایی با اهداف زیر اجرا میشود:
شناسایی دانشآموزان نیازمند خدمات مشاورهای و ارجاع به هستههای مشاوره مناطق. ارائه خدمات مشورتی در مدارس ابتدایی جهت ارتقاء بهداشت روانی همکاران، دانشآموزان و والدین. بسط و توسعه خدمات ارتقایی خدمات روان در سطح مدارس ابتدایی.
ارائه خدمات تخصصی مشاورهای و خدمات روانشناختی، ارائه خدمات پیشگیرانه، حمایتی و مشاورهای و روانشناختی در هستههای مناطق و مراکز مشاوره و روانشناختی کل کشور به دانشآموزان و والدین.
راهاندازی سامانه جامع استعدادیابی، غربالگری، مداخله و پیگیری در وزارت آموزش و پرورش: این سامانه با اهداف ایجاد وحدت رویه و انسجامبخشی به تمام فرایند ارائه خدمات پیشگیرانه و ارتقایی و تخصصی و تسهیل در سیستم ارجاع و خدماترسانی به دانشآموزان در حوزه تخصصی، حمایتی و مددکاری راهاندازی شده است. در این سامانه از طریق اجرای آزمونهای روانشناختی مانند سلامت روانی - اجتماعی، استعدادیابی، شخصیت، رغبت و ارزشها، مصاحبه و مشاهده دانشآموزان مورد ارزیابی قرار میگیرند و براساس نتایج حاصل از این ارزیابی، خدمات و برنامههای ارتقایی، توانمندسازی، پیشگیرانه و مداخلات درمانی و حمایتی از طریق مدرسه، مراکز مشاوره و سازمانهای حمایتی و مددکاری خارج از مدرسه ارائه میشود.
* مجموع اقدامات آموزش و پرورش درباره کمبود معلم به شرح زیر است:
1- جذب و پذیرش نیرو در آموزش و پرورش با توجه به تراز - موجودی، مازاد، نیاز و کمبود - نیرو در رشته، جنس و محل انجام میشود.
2- جذب و پذیرش نیرو از طریق دانشگاههای فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی یا از طریق آزمون استخدام پیمانی - موضوع ماده 28 اساسنامه دانشگاه فرهنگیان - با توجه به مجوزهای صادره از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور انجام میشود.
3- با توجه به تصویب قانون بودجه و مشخص کردن ردیف اعتباری برای استخدام منابع انسانی در دستگاههای دولتی، صدور مجوز ردیفهای استخدامی برای آموزش و پرورش با محدودیتهایی مواجه است و از سوی دیگر نیاز آموزش و پرورش به منابع انسانی بیش از ردیفهای صادره است، لذا تمام نیازها و کمبودهای نیروی انسانی تامین نمیشود.
4- همه ساله با توجه به ساماندهی نیروی انسانی و برنامه توسعه سنواتی، بخشی از کمبودهای نیروی انسانی از طریق پرداخت حقالتدریس جبران میشود، با توجه به موارد فوق و با عنایت های واصله تمام مدارس دارای کادر آموزشی بوده و مشغول به فعالیت هستند. چنانچه مورد و یا مواردی وجود دارد با ذکر مشخصات اعلام کنند که بررسی صورت گیرد.
پایان/