عنوان:
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 70
فرهنگ سازماني با آن كه سابقهي طولاني دارد، موضوعي است كه به تازگي و در سالهاي اخير در دانش مديريت راه يافته است و توجه به اين نكته را ضروري كرده است كه فرهنگ سازماني يك پديدهي واقعي و قدرتمند است و تغيير دادن آن بسيار وقتگير و دشوار ميباشد.
به طور كلي از تركيب دو واژه يا مفهوم فرهنگ و سازمان، انديشه تازهاي به وجود آمده است كه بيگمان بايد گفت چنين تركيبي داراي طبيعت بالندهاي است كه منتهي به ايجاد منبعي براي توليد و ساخت ميگردد. ضرورت توجه به فرهنگ سازماني تا جايي است كه صاحبنظران بر اين نظر هستند كه اگر قرار است در يك سازمان تغييرات مؤثر و پايدار به وجود آيد، فرهنگ آن سازمان بايد دستخوش تغيير شود. به عبارت ديگر، موفقيت و شكست سازمانها را بايد در فرهنگ آن جستجو كرد؛ لذا مديران با اتكاء به فرهنگ و بهره جستن از آن ميتوانند خود را از بند راهحلهاي گذشته رها ساخته و راهحلهاي تازهاي براي سازمان و پيشرفت آن فراهم آورند. در هر صورت، امروزه فرهنگ عنصر مهمي در معادله مديريت شده است و نقش و تأثير آن بر عملكرد سازماني بر محققان مديريت كاملاً مشخص گرديده است، از اينرو مديران خردمند ناگزير از توجه به فرهنگ هستند (قاسمي، 1382).
2-2-1- تعريف فرهنگ:
واژه كالچر[1] از زبان لاتين ريشه ميگيرد و در اصل به معناي كشت و كار يا پرورش بوده است و اين معنا هنوز در واژههاي كشاورزي[2] و باغداري[3] پابرجاست. واژه فرهنگ در مورد جامعههاي بشري از حدود سال 1750 براي نخستين بار در زبان آلماني با نوسانهايي ميان معناي نو و معناي ديرينه يعني كشت و كار مورد استفاده قرار ميگرفت تا اين كه تايلور[4] (1871) نخستين تعريف روشن علمي اين واژه را به دست داد. از نظر وي عادتي كه آدمي همچون عضوي از جامعه به دست ميآورد (آشوري، 1381).
[1]. Culture
[2]. Agriculture
[3]. Horticulture
[4]- Tylor
فهرست مطالب
فرهنگ سازماني
تعريف فرهنگ
تعريف فرهنگ سازماني
اهميت فرهنگ سازماني
سطح فرهنگ سازمان
الگوي وظايف فرهنگ سازماني
انواع فرهنگ سازماني
طبقهبندي هاريسون و هندي
طبقهبندي جفري ساني فيلد
طبقه بندي اقتضايي
طبقهبندي كتز دوريس و ميلر
فرهنگ حاكم و خرده فرهنگهاي سازماني
الگوهاي اساسي فرهنگ سازماني
الگوي پارسونز
الگوي اوشي
الگوي ليت وين و استرينگر
الگوي كرت لوين
الگوي رابينز
الگوي حسن زارعي متين
الگوي منوچهر كيا
الگوي مارشال ساشكين
فرهنگ و خلاقيت
پيشينه تحقيق
منابع
مدیریت